U intervjuu s našom prof. dr. sc. Renatom Zadrom, spec. medicinske biokemije i laboratorijske medicine pročitajte sve o alergološkom testiranju u Sv. Katarini.

S kojim najčešćim simptomima se javljaju pacijenti kada se jave za alergološko testiranje?

Alergija je reakcija organizma na različite inače bezopasne tvari, a rezultira stvaranjem specifičnih IgE antitijela. Alergijske reakcije se manifestiraju u obliku astme, rinitisa (upala sluznice nosa), konjuktivitisa (upala očne spojnice), atopijskog ekcema/dermatitisa (upalna bolest kože) ili najtežeg oblika – anafilaktičkog šoka, a simptomi alergijskih bolesti ovise o tvari (alergen) koja pokreće alergijsku reakciju i o organu koji je zahvaćen. Pacijenti koji se javljaju na alergološko testiranje najčešće imaju znakove alergijske bolesti gornjih i donjih dišnih putova (svrbež nosa, pojačana sekrecija iz nosa, kihanje, suhi podražajni kašalj, svrbež i suzenje očiju).

Koje vrste alergijskih testova koristite i zašto?

 U Specijalnoj bolnici Sveta Katarina koristi se metoda kvantitativnog mjerenja koncentracije specifičnog IgE u krvi (serumu). Ovim testiranjem se može otkriti vjerojatnost reakcije organizma na alergen i potencijalno predvidjeti težina alergijske reakcije bez potrebe da se ista izazove kožnim ubodnim testom in vivo

Jeste li primijetili da se pacijenti naručuju više sezonski ili postoji interes tijekom cijele godine?

Znakovi alergijskih bolesti pojavljuju se sezonski (svake godine u isto vrijeme – proljeće i/ili jesen) a posljedica su cvjetanja različitih biljaka. Tada je i najveći interes za alergijskim testiranjem. Povremeno ili tijekom cijele godine, simptomi nastaju nakon kontakta s prisutnim alergenom (grinje, kućna prašina, perje, spore plijesni, epitel mačke ili psa). Dodatno, kožne alergijske bolesti posljedica su konzumiranja hrane ili lijekova, rjeđe ubodnog incidenta (urtikarija) ili dugotrajnog izlaganja kože metalima, detergentima, kozmetičkim sredstvima, prehrambenim proizvodima (kontaktni alergijski dermatitis).

U specijalističkom medicinsko-biokemijskom laboratoriju Sv. Katarine se može obaviti testiranje velikog broja alergena, kako odabrati pravi?

Testiranje je organizirano u tzv. miješanim panelima koji obuhvaćaju najčešće inhalacijske alergene. Svaki panel sadrži nekoliko alergena iz pojedinih skupina trava, drveća, korova, prašine, plijesni i epitela životinja.

Kako tumačite rezultate alergijskih testova pacijentima?

Tumačenje rezultata alergijskih testova osniva se na standardnom klasifikacijskom sustavu: rezultati se klasificiraju kao negativni, jako niska, niska, povišena, visoka i jako visoka razina antitijela. Pozitivan rezultat u pojedinom panelu upućuje da su antitijela na jedan ili više alergena u panelu povišena, a za identifikaciju o kojem se alergenu radi, potrebno je ponoviti testiranje s pojedinačnim alergenima iz panela.

Kako procjenjujete učinkovitost i pouzdanost različitih metoda laboratorijske dijagnostike alergija i kako se nosite s potencijalnim ograničenjima?

Alergijsko testiranje se može provoditi in vivo (kožni ubodni test) i in vitro (određivanje koncentracije specifičnih IgE antitijela u serumu). Postoje prednosti i nedostaci obje metode. In vivo testiranje je obično prvi pristup za dokaz oslobađanja specifičnih IgE antitijela. Međutim, in vitro testiranje s pročišćenim alergenima se može koristiti kao zamjenska ili dopunska dijagnostička metoda bez potrebe da se izazove alergijska reakcija. Također, suprotno od kožnog ubodnog testa, kvantitativno mjerenje koncentracije specifičnih IgE antitijela može precizno utvrditi specifičnost alergijskog odgovora za ciljanu imunoterapiju, predvidjeti jačinu alergijskih simptoma nakon izlaganja alergenu i pokušati razlučiti intoleranciju od alergije na hranu. To su ključne razlike između dviju opisanih metoda.

Što biste istaknuli po čemu se razlikuje laboratorij Sv. Katarine od ostalih?

Laboratorij Specijalne bolnice Sv. Katarina koristi validirani sustav (analizator/reagensi) za alergijsko testiranje koji omogućuje visoku pouzdanost testiranja u usporedbi s drugim metodama, kvantitativno i kategorizirano izvještavanje rezultata sa širim intervalom i automatizaciju koja reducira ukupno vrijeme izrade analize i sprječava mogućnost pogreške.  

Uz precizna alergološka testiranja, nudimo sveobuhvatan pristup dijagnostici alergija kako bismo osigurali najbolju brigu za naše pacijente. U Specijalnoj bolnici Sv. Katarina obavite alergološko testiranje na najmodernijoj opremi i bez čekanja. Dogovorite termin već danas.                                                                                                                                  

Pošaljite poruku: