Poboljšavanje položaja zuba je često važan korak prema lijepom te zdravom osmijehu. Stoga u Sv. Katarina Dental Centru veliku pažnju posvećujemo aparatićima za zube i slijedimo trendove i novitete, osobito u ponudi clear aligner aparatića.

Jedan od trendova u ponudi prozirnih aparatića za zube je i ClearCorrect, brend Straumann grupe.

U razgovoru s našim dr. sc. Ivanom Katalinićem, dr. med. dent., saznajte više o navedenom aparatiću te svim prednostima terapije te kako saznati jeste li kandidat za clear aligner.

1. Koja je najbitnija razlika između clear alignera i fiksnih aparatića?

  Fiksni aparatić do nedavno nije imao pravu zamjenu, ali velikim napretkom digitalne tehnologije „prozirni” aparatići su polako dosegnuli učinkovitost fiksnih aparatića. Možda ćete i dalje čuti neke stomatologe i ortodonte kako pričaju da ne vjeruju u sposobnosti takvih sustava; nažalost, takvi doktori ne idu u korak s vremenom i novim tehnologijama te ne ulažu u svoje znanje. Clear aligneri danas mogu praktički sve što i fiksni aparatići, uz iznimku nekoliko specifičnih anomalija gdje se rezultati ipak lakše i predvidljivije postižu fiksnim aparatićem ili čak kombinacijom jednog i drugog (tzv. hibridna tehnika). Nošenje aparatića je često tek prvi korak u postizanju predivnog osmijeha. Po poboljšanju položaja zuba, moguće ih je izbijeliti, a potrošene bridove ili stare ispune zamijeniti i nadoknaditi novim visokoestetskim ispunima. To je zapravo suština „ABB” koncepta – Align (ravnanje), Bleach (izbjeljivanje), Bond (nadoknada estetskim ispunima ili keramičkim ljuskicama). Na ovaj način minimalno invazivno odnosno maksimalno poštedno dolazimo do novog osmijeha – bez agresivnog brušenja i umrtvljivanja zuba, bez velikih i skupih rekonstrukcija.

  2. Koje su prednosti nošenja prozirnog aparatića?

   Clear aligneri su načelno ugodniji za nošenje jer nemaju oštrih elemenata poput žica i bravica koji mogu žuljati, grebati usnice i obraze te uzrokovati ranice. Higijena se puno lakše održava – žice i bravice zadržavaju hranu te se teže čiste dok se clear aligneri skidaju prilikom jela i zubi se mogu puno jednostavnije čistiti i održavati. Clear aligneri su minimalno vidljivi, što je bitno svima koji imaju česte socijalne kontakte (posao itd.) i ne žele da se primjeti kako nose aparatić. Ne smetaju govoru, a sile za vrijeme terapije su blage i precizno planirane po svakom zubu – stoga je razina neugode izuzetno niska. Jedina potencijalna mana ovih aparatića je to da zahtijevaju redovito nošenje; naime, ako pacijent ne nosi aligner prema uputama, zubi se neće pomicati i učinak će izostati. Kontrole za alignere su rjeđe nego za fiksni aparatić što je korisno ljudima koji imaju malo vremena, puno putuju i nemaju mogućnost često dolaziti stomatologu.

   3. Što je ClearCorrect i koja je razlika između njega i ostalih sustava clear alignera na tržištu?

    Clear Correct je, kao i trenutno najnapredniji sustav clear alignera na tržištu - Invisalign, izvorno američki proizvod nastao 2006. god. Dugo je bio regionalno ograničeni sustav, sličan brojnim ostalim sustavima alignera na tržištu, no akvizicijom od strane Straumann grupacije doživljava tehnološki procvat i globalnu ekspanziju. Sastavnice Straumann grupe, priznatog međunarodnog konglomerata za proizvode i rješenja u dentalnoj medicini, poznate su po inovativnosti i visokoj kvaliteti. Clear Correct kao sustav prozirnih aparatića za zube unutar Straumann grupe opravdava tu reputaciju stalnim ulaganjem u proizvodne procese i inovacije čime se strelovito približava samom vrhu ponude. U našoj regiji je dostupan od ove godine, a posebno je zanimljiv jer u odnosu na glavnog konkurenta (Invisalign) nudi nešto povoljnije cijene uz visoku razinu kvalitete.

    4. Koje su prednosti ClearCorrecta u odnosu na ostale clear alignere?

     Clear Correct aligneri imaju novu generaciju plastičnih materijala, optimiziranih za lakše pomicanje zuba i poboljšanu platformu za digitalno planiranje terapije, čime uz Invisalign vidno odskaču od ostalih sustava prisutnih na tržištu. Razlika između ova dva vodeća branda je u nijansama, a veličina kompanije, tradicija i ozbiljnost u proizvodnji jamče visoko funkcionalan završni proizvod. Paketi koji se nude prema pacijentima su osmišljeni za širok spektar anomalija; ipak, moj trenutni dojam je da su možda prikladniji za nešto jednostavnije slučajeve kod osoba kojima je ušteda primarni faktor prilikom izbora terapije. S druge strane, sretan sam što imam ekskluzivnu mogućnost nuditi samo najbolje i najinovativnije sustave na svijetu - u prilici sam za gotovo svakog pacijenta izraditi terapiju kojom će se postići individualni optimum, pritom poštujući želje pacijenta, ali i pravila struke.

     5. Tko je kandidat za nošenje prozirnog aparatića?

      Kako biste saznali jeste li kandidat za terapiju clear alignerima, potrebno je doći na pregled u Sv. Katarina Dental Centar, na lokaciji Radnička 48, Zagreb,  gdje ćemo napraviti detaljnu analizu zuba i zagriza te ispitati Vaše želje. Prije početka terapije zubi moraju biti zdravi i sanirani, a kamenac počišćen. Ako se odlučite za terapiju, uzimamo otiske te radimo digitalnu vizualizaciju pomaka zuba. Postupak uzimanja otisaka i fotografija za terapiju traje 15-30 min. Kroz 10-15 dana je spremna vizualizacija zuba pomoću koje pacijent vidi budući položaj zuba, a svojim sugestijama praktički može i sudjelovati u dizajnu novog osmjeha. Predaja alignera traje 30-60 minuta, a tada pacijentu temeljito objasnimo sve oko nošenja aparatića, održavanja higijene itd. Nakon toga je sve na pacijentu – redovito nošenje alignera je, uz kvalitetno planiranje za koje je zadužen doktor, najbitnije za uspješnu terapiju.

      6. Koliko vremenski traje terapija u odnosu na fiksne aparatiće?

       Vrijeme trajanja terapije ovisi o puno faktora; kod blažih anomalija rezultate je moguće vidjeti npr. već za 3 mjeseca, a rekao bih da je prosjek 6 mjeseci. Naravno, ima i većih i ozbiljnijih terapija koje traju godinu dana i više.

       7. Kada aparatić nije idealno rješenje?

        U određenim situacijama pametnije je estetski problem riješiti keramičkim ljuskicama za zube (vidi više na našem webu). Primjer: ako su gornji prednji zubi sitni i razmaknuti, a zagriz je u ostatku čeljusti u gotovo idealnim odnosima, terapija zubnim aparatićem će zatvoriti te prostore, ali će trajati, završni položaj zuba neće biti stabilan, a zubi će i dalje biti sitni. Stoga je možda bolje razmisliti da se problem riješi bez ortodontske terapije, tako da se postave keramičke ljuskice za zube. One će u kratkom roku zatvoriti postojeće razmake, povećati zube i poboljšati estetiku osmijeha. Također, ako pacijent nije siguran da će redovito nositi svoj aparatić te se disciplinirano pridržavati uputa za vrijeme i nakon terapije (dugotrajno nošenje retainera), onda to nije terapija izbora. U svakom slučaju, iskusni stomatolog će nakon pregleda i konzultacija dati savjet što je u konkretnoj situaciji najbolje za pacijenta.

        8. Na koje područje svog rada stavljate poseban naglasak?

         Iako u svakodnevnom radu pokrivam velik broj konzervativnih ili restorativnih dentalnih usluga, od izrade običnih ispuna pa sve do kompleksnih protetskih rehabilitacija zagriza keramičkim krunicama i mostovima, ipak su mi nekako najdraži liječenje zuba (endodoncija), gdje pacijenta rješavam kronične upale i boli te nerijetko zub koji su ostali otpisali, spašavam i vraćam u funkciju te minimalno invazivni estetski tretmani poput “ABB” koncepta gdje se na relativno jednostavan i brz način pacijentu vraća pouzdanje i osmijeh na lice, ali i ujedno djeluje preventivno na zaštitu preostalog tvrdog i mekog tkiva. Moja strast su, osim svakodnevnog kliničkog posla, znanstveno-istraživački rad te edukacija kolega kroz predavačke i “mentoring” programe. Osim što tako razbijam određenu profesionalnu monotoniju u kojoj se s vremena na vrijeme svatko od nas nađe, upoznajem nove ljude i razmjenjujem iskustva te se “tjeram” na kontinuirano usavršavanje i praćenje trendova struke, što je iznimno bitno za modernu praksu koja vrlo brzo napreduje i evoluira.

         Javite nam se s povjerenjem i dogovorite termin za besplatni pregled te saznajte jeste li kandidat za nošenje prozirnog aparatića i u ugodnoj atmosferi našeg dentalnog centra učinite svoj osmijeh ljepšim i zdravijim.

         Pošaljite poruku: