Trigger Point Dry Needling (TDN) je vrsta akupunkturne tehnike.

ŠTO JE TRIGGER POINT DRY NEEDLING (TDN) ?

Trigger Point Dry Needling (TDN) je jedna vrsta akupunkturne tehnike koja ima za cilj smanjenje boli i napetosti u bolnim trigger točkama na raznim mišićima i mišićnim svezama (tetivama) upotrebom jednokratnih tankih akupunkturnih igala. Naime, kada dođe do ozljede mišića/mišićne skupine zbog ponavljajuće, kronične upotrebe ili akutne traume, prvo što će nastati jest upala u oštećenom tkivu/tkivima. Oštećena tkiva (mišić) tada odlaze u zaštitni spazam ili kontrakturu radi zaštite od daljnjeg mogućeg oštećenja prilikom korištenja tog ozlijeđenog tkiva. Ovaj spazam i upala zaustavljaju mikrocirkulaciju unutar samog mišića koja potom ograničava dotok krvi bogate kisikom i ostalim hranjivim tvarima što dovodi do stvaranja začaranog kruga te dodatne ozljede tog istog tkiva (mišića) jer otpadni nusproizvodi poput mliječne kiseline ne mogu napustiti mjesto ozljede pa se stoga dodatno pogošava spazam mišića i pritom dodatno pogoršava smanjenje mikrocirkulacije. Mjesto same ozljede postaje hipoksično (smanjena razina kisika) što stimulira naš organizam za proizvodnju fibroblasta, stanica koje proizvode fibrozu odnosno ožiljak. Ta fibroza i ožiljci stvaraju se oko mišića i tkiva što dalje ograničava sposobnost mišića da u potpunosti funkcioniraju (produžuju/skraćuju), a mogu uzrokovati kompresiju i iritaciju živaca (poput sindroma karpalnog tunela ili pseudolumboišialgije), a sve to neizbježno dovodi do biomehaničkih poremećaja u funkciji zahvaćenog mišića odnosno mišićnih skupina naposlijetku.

KAKO IZGLEDA SAMA TEHNIKA ?

TDN koristi usku i savitljivu jednokratnu akupunkturnu iglu koja se umetne u bolni čvorasti mišić koji je u spazmu s ciljem stvaranja lokalnog refleksa trzaja mišića što se očituje kao kratkotrajna bol koja je međutim dijagnostički i terapeutski vrlo bitna jer je prvi korak u prekidanju samog ciklusa boli budući da istraživanja pokazuju da nakon provedenog liječenja dolazi do smanjenja kontrakcije (spazma) mišića, smanjenja kemijske nadraženosti raznim toksinima i neurotransmiterima, poboljšanja fleksibilnosti mišića i u konačnici smanjenja boli. Naime, sama tehnika se bazira na tome da bolesnik kratkotrajnom bolnom reakcijom kaže izvođaču da se radi o pogođenom zahvaćenom mišiću te na taj način oboje znaju da se tretira zahvaćeni bolni mišić ili skupina mišića. Kada se akupunkturna igla umetne u zahvaćeni mišić dolazi do kontrolirane mikrotraume mišićnog vlakna. Naš organizam smatra tu iglu kao stranog napadača te pritom aktivira naš vlastiti imunološki sustav kao daljni odgovor na to. Naše tijelo tada reagira na način da nastoji popraviti ta ista mikrooštećenja na mišićima što će rezultirati poboljšanom mikrocirkulacijom na mjestu primjene, pojačanim dotokom hranjivih tvari, otplavljivanjem neželjenih nusprodukata, stimulacijom otpuštanja raznih neurotransmitera, ali i globalno stimulirajući okolne dijelove tijela na bolji rad zbog pojačane prokrvljenosti i bolje funkcije tretiranih dijelova tijela. Može se reći da ova tehnika liječenja koristi naše vlastite resurse u liječenju bolnih stanja.

DA LI JE DRY NEEDLING JEDNAK AKUPUNKTURI ?

Sama tehnika se podosta razlikuje od tradicionalne kineske akupunkuture po činjenici da se akupunkturne igle ne postavljaju u određene meridijane po tijelu nego u bolne trigger točke unutar određenih mišića i/ili mišićnih skupina. Sam naziv čiji bi prijevod bio suho igličarenje dolazi zbog činjenice da se prilikom ove tehnike ne upotrebljavaju nikakvi dodatni lijekovi nego je sama tehnika dovoljna da proizvede željeni dobrotvorni učinak, a to je anuliranje trigger točke unutar samog mišića te posljedično opuštanje mišića što naposlijetku dovede do smanjenja bolnih senzacija.

KOME JE NAMIJENJENA ?

Terapija obično uključuje tretman akupunkturnim iglicama, protuupalne lijekove, vježbe istezanja te dodatno obrazovanje o problemu te uključuju liječenje slijedećih bolnih muskuloskeletnih sindroma:

• problemi sa zglobovima (jedan ili više njih kao kod reumatoidnog artiritisa)

• problemi sa intervertebralnim diskovima (protruzije/ekstruzije) vratnog, grudnog i lumbosakralnog dijela

• kronični bolni sindromi vratnog, grudnog i slabinskog dijela kralježnice

• Tendinitisi / napuknuća tetiva

• istegnuća mišića i tetiva

• plantarni fasciitis

• Migrena i glavobolje tenzijskog tipa

• Problemi sa bolovima u donjoj čeljusti / disfunkcija temporomandibularnog zgloba

• Trzajna vratna ozljeda

• Sindrom karpalnog kanala/ teniski lakat/ golferski lakat

• Problemi zbog degenerativne bolesti kralježnice

• Noćni grčevi u nogama

KOME SE NE PREPORUČUJE KORISTITI NAVEDENI TRETMAN ?

• Trudnice

• Nekooperabilne osobe

• Osobe koje imaju naglašeni strah od igala

DA LI POSTOJE ODREĐENE NUSPOJAVE ?

Većina nuspojava je blaga i samoograničavajuća, a najčešće su slijedeće:

• osjetljivost mišića za vrijeme i nakon tretmana lokalno na mjestu primjene, a kasnije nakon tretmana moguće i po čitavom tijelu osobito u prvim tretmanima zbog naglog otpuštanja mliječne kiseline (interindividualni odgovor) – može se spriječiti lokalnom (gelovi) ili sistemskom (tablete) upotrebom protuupalnih lijekova, vježbama istezanja te stavljanjem toplih obloga

• blago krvarenje na mjestu punkcije nakon vađenje iglice te nastanak modrice (zbog pojačane prokrvljenosti na kraju tretmana)

• nesvjestica (rijetko; izraženije kod žena; može se minimalizirati u početku liječenja smanjenjem broja korištenih iglica; većinom isključivo kod liječenja gornjih dijelova tijela)

• vrlo rijetka nuspojava kod tretiranja bolnih sindroma oko grudne regije je nenamjerno ulaženje u pleuralni prostor i izazivanje pneumotoraksa (pojave zraka u plućnoj ovojnici)

ŠTO BOLESNIK MOŽE UČINITI DA SE PRIPREMI ZA NAVEDENU PROCEDURU ?

• preporučljivo je pojesti lagani obrok barem 1-2 sata prije te se adekvatno rehidrirati

• obući ugodnu odjeću i obuću koja se lako može skinuti/obući

• sve moguće nejasnoće oko tretmana pitati prije početka liječenja

Pošaljite poruku: