Eritrociti pacijenata s COVID-19 su nižeg stupnja deformacije te im zbog toga funkcija prenošenja kisika može biti poremećena.

Eritrociti pacijenata s COVID-19 su nižeg nego normalnog stupnja deformacije te im zbog toga funkcija prenošenja kisika može biti poremećena, što bi moglo doprinositi lošim ishodima bolesti i post-COVID sindromu.

Više o Post COVID-19 sindromu pročitajte na poveznici te pogledajte pakete usluga unutar sistematskog pregleda:

Osnovni post COVID-19 sistematski pregled

Cjeloviti post COVID-19 sistematski pregled

Patofiziologija COVID-19 nije u potpunosti poznata, a neki od mogućih razloga koji pridonose smrtnosti su virusom potaknuti poremećaji u koagulaciji te citokinska oluja, odnosno opasno stanje pretjeranog stvaranja citokina od strane imunološkog sustava. Zbog ovih poremećaja u krvi, sve se više istraživanja fokusira na imunološke, ali i ostale komponente krvi kao što su eritrociti.

Istraživanje iz časopisa Biophysics Journal je proučavalo mehanička svojstva imunoloških stanica te eritrocita u ukupno 55 osoba koje su bile podijeljene u tri grupe: hospitalizirane osobe koji imaju akutni COVID-19, osobe koje su preboljele COVID-19 prije 4-8 mjeseci i osobe koje nisu imale nikakvu zaraznu bolest. Istraživači su pronašli da su eritrociti za vrijeme akutnog COVID-19 nešto manje veličine te nižeg stupnja deformacije u odnosu na osobe bez bolesti te da se još nisu vratili u fiziološko stanje u pojedinaca koji su se oporavili od bolesti. Eritrociti u fiziološkom stanju imaju određenu mogućnost deformacije (mijenjanja oblika) kako ne bi u krvotoku i pri prolasku kroz krvne žile rupturirali. Eritrociti koji značajno odstupaju od normalnog stupnja deformacije budu uklonjeni od strane slezene, a u pacijenata s COVID-19 izgleda da taj niži stupanj deformacije nije toliko velik te ne budu uklonjeni u slezeni. Teoretizira se da upravo oni potencijalno mogu uzrokovati štetu na krvnim žilama i u samoj slezeni.

Nadalje, limfociti, jedna vrsta imunoloških stanica, su bili povećanog stupnje deformacije u pacijenata s COVID-19, a monociti i neutrofili, također imunološke stanice, su bili značajno veći u pacijenta s akutnom bolesti što može biti i fiziološka promjena kada se imunološke stanice aktiviraju za vrijeme bolesti.

Sveukupno, iako su promjene u imunološkim stanicama uočene i kod nekih drugih bolesti kao što su virusne infekcije respiratornog trakta i infekcija s Epstein-Barr virusom koji može uzrokovati mononukleozu, promjene na eritrocitima koje perzistiraju i nakon same bolesti mogu biti jedan od faktora koji ometa pravilnu funkciju ovih stanica u prenošenju kisika te na taj način doprinosi lošim ishodima bolesti ili post-COVID sindromu.

Slika prikazuje razine stupnje deformacije u eritrocitima kod tri gupe proučavanih osoba.

Studija: https://doi.org/10.1016/j.bpj.2021.05.025

blog3.png

Zbog svega navedenog Specijalna bolnica Sv. Katarina je formirala multidisciplinarni tim stručnjaka koji skrbe o bolesnicima s Post COVID-19 sindromom te im omogućava cjelovitu dijagnostičku obradu, pravovremenu prevenciju komplikacija i optimalno liječenje.

Javite nam se s povjerenjem i dogovorite pregled.

Pošaljite poruku: