U intervjuu s našom dr. sc. Tamarom Knežević, specijalistom oftalmologije, saznajte sve o glaukomu te važnosti preventivnih pregleda.

Možete li objasniti važnost redovitih oftalmoloških pregleda u ranom otkrivanju glaukoma te kako rano prepoznati simptome koji bi mogli ukazivati na ovu bolest?

Glaukom se smatra vodećim uzrokom sljepoće u svijetu u bolesnika iznad 60. godine života i pojavnost u populaciji raste s obzirom na globalno starenje stanovništva. Zovemo ga i „tihi kradljivac vida“ jer u najranijim počecima je obično bez značajnih simptoma. No, jednom kad nastane oštećenje, ono je nepovratno. Stoga pravodobno otkrivanje glaukoma u ranim počecima bolesti na redovitim oftalmološkim pregledima omogućuje pravovremenu dijagnozu i liječenje. U većini slučajeva rani glaukom je bez simptoma, dok su u uznapredovalom glaukomu mogući zamagljen vid, glavobolja, bol u očima, mučnina, ispadi u vidnom polju u obliku nedostatka dijela vidnog polja, prstenovi u duginim bojama, razlijevanje svjetla i sl.

Koji su najvažniji preventivni pregledi za oči i koliko često ih treba obavljati?

Ovisno o prisustvu vidnih smetnji, potrebni su redoviti kompletni oftalmološki pregledi koji se sastoje od pregleda vidne oštrine bez i s korekcijom, mjerenje očnog tlaka, testovi suznog filma, pregled anatomskih struktura prednjeg dijela oka biomikroskopom i pregled očne pozadine uz široke zjenice indirektnom oftalmoskopijom. Pregledi su poželjni barem jednom godišnje, dok tijekom praćenja glaukoma, potrebni su i češći posjeti oftalmologu, ovisno o individualnoj procjeni.

Koliko je važno redovito mjerenje očnog tlaka i koje su smjernice za praćenje tog parametra?

U općoj populaciji normalna vrijednost očnog tlaka iznosi od 9 do 21 mmHg. Srednja i ciljna vrijednost očnog tlaka u zdravih, odraslih osoba iznosi 15-16 mmHg. Povišeni očni tlak je najvažniji čimbenik rizika za razvoj i progresiju glaukoma. Procjenjuje se da je rizik razvoja glaukoma s vrijednostima očnog tlaka viših od 26 mmHg 12 puta veći u usporedbi s populacijom s urednim vrijednostima očnog tlaka.

Zlatni standard mjerenja očnog tlaka je aplanacijska tonometrija. Na vrijednost očnog tlaka utječe debljina rožnice, stiskanje vjeđa, zadržavanje daha, kao i pritiskanje očne jabučice. Rizik za progresiju glaukoma je za 10 % veći u bijelaca za svaki mmHg. U slučaju izmjerenih povišenih vrijednosti očnog tlaka, uz prisustvo drugih znakova glaukoma (npr. promjena na očnom živcu), potrebno je daljnje praćenje i obrada glaukomskih parametara svakih 6-12 mjeseci.

Kako educirati javnost o ozbiljnosti glaukoma i potrebi za redovitim oftalmološkim pregledima? Što biste istaknuli kao najvažnije?

Od 10. do 16. ožujka 2024. u mnogobrojnim državama diljem svijeta obilježava se Svjetski tjedan glaukoma. Svjetski tjedan glaukoma se u organizaciji Nacionalnog referentnog centra za glaukom i Glaukomske sekcije pri Hrvatskom oftalmološkom društvu na nacionalnoj razini u Hrvatskoj obilježava brojnim javnozdravstvenim edukacijskim i prevencijskim aktivnostima u čak 25 gradova u kojima će biti organizirane edukacija građana u radnim jedinicama putem edukativnih brošura koje će i ove godine biti dostavljene diljem Hrvatske, organiziranje predavanja o glaukomu za građane i/ili liječnike, javnozdravstvene akcije besplatnog mjerenja očnog tlaka, sportska i kulturna događanja te posebno, širenje informacija o glaukomu u medijskim nastupima koji uključuju tekstove u dnevnom tisku, emisije na radiju i televiziji. Naša  ustanova Specijalna bolnica Sv.Katarina također se pridružuje svojom antiglaukomskom kampanjom. Pridružit ćemo se i drugim državama svijeta u još jednoj aktivnosti pod nazivom „Upalimo zeleno svjetlo za glaukom“. Osvjetljavanjem u zeleno poznatih građevina, trgova, fontana ili ulica u hrvatskim gradovima upozoravamo javnost na bolest nepovratnog gubitka vida. Podizanje svijesti o glaukomu spašava vid našim građanima. Zato se odazovite u što većem broju i budite proaktivni u očuvanju svog vida.

Na koji način možemo prilagoditi životne navike kako bi se smanjio rizik od razvoja očnih bolesti?

S obzirom na činjenicu da se rizik za očne bolesti povećava u prisustvu sistemskih bolesti kao što su visoki ili nizak krvni tlak, dijabetes, visoki kolesterol u krvi te samo sjedenje tijekom radnog dana, povećava rizik od kardiovaskularnih incidenata, kronične upale i karcinoma, stoga čak i 30 minuta tjelesne aktivnosti dnevno može pridonijeti smanjenju rizika od svih navedenih stanja. Time se prevenira pojava očnih bolesti i može se sačuvati vid. Istraživanja su pokazala da su umjereno redovito vježbanje i vrijednosti očnog tlaka povezani – ispitanici koji su redovito vježbali, imali su 25 % manju vjerojatnost pojave glaukoma u odnosu na ispitanike koji nisu vježbali tijekom trajanja studije.

Pauze svakih 20 minuta u trajanju od 20 sekundi i pogled u daljinu, umjetne suze bez konzervansa za zaštitu površine oka, ovlaživači suhog grijanog ili klimatiziranog zraka, zaštita od emisije plavog spektra svjetla te dnevni i noćni odmor pridonose zdravlju očiju i smanjuju simptome sindroma naprezanja očiju. Vježbe opuštanja, meditacije ili provođenje vremena u prirodi na prirodnom svjetlu, omogućuju bolju opskrbu očnog živca krvlju bogatu kisikom, što također smanjuje mogućnost za razvoj glaukoma.

Postoje li određene skupine ljudi koje su posebno izložene riziku od glaukoma?

Glaukom je grupa bolesti koje karakterizira oštećenje očnog živca i ganglijskih stanica mrežnice s gubitkom vidnog polja. Najvažniji čimbenici za razvoj i napredovanje glaukoma su dob iznad 40. godine života, pozitivna obiteljska anamneza, prethodne očne ozljede, dalekovidnost ili kratkovidnost, povišeni očni tlak (vrijednosti iznad 21 mmHg), tanja centralna debljina rožnice, promjene izgleda očnog živca, dugotrajno korištenje kortikosteroidne terapije, dijabetes, poremećaji rada štitnjače, migrena, visok ili nizak krvni tlak.

Možete li objasniti važnost suradnje oftalmologa s drugim stručnjacima, poput endokrinologa ili neurologa, u rješavanju određenih očnih problema?

Multidisciplinarna suradnja oftalmologa, neurologa, radiologa i endokrinologa i u posljednje vrijeme, sve više genetičara, neizostavni je dio svakodnevne rutinske oftalmološke prakse u brizi za naše bolesnike u pravovremenoj dijagnozi i liječenju brojnih očnih bolesti. S druge strane, važnost dijagnoze očnih komplikacija brojnih sistemskih stanja je iznimno velika za očuvanje vida, u čemu je timski rad jedna od najvažnijih karika.

Kako genetika može utjecati na predispoziciju pojedinca za razvoj glaukoma te koje su preventivne mjere važne u obiteljima s naslijeđenim rizikom?

Blizanačke i populacijske studije dokazale su da je obiteljska anamneza snažan čimbenik za razvoj glaukoma, čime se potvrđuje činjenica da genetički čimbenici imaju kritičnu ulogu u razvoju bolesti. Posljednjih godina, brojne kliničke studije potvrdile su da se tzv. glaukomi rane životne dobi (nasljedni, razvojni i juvenilni glaukomi) nasljeđuju autosomno dominantno ili recesivno, dok najčešća vrsta glaukoma u odrasloj dobi iza 40. godine života, tzv. primarni glaukom otvorenog kuta, posljedica je interakcije brojnih genetičkih varijacija, kao i interakcije gena i okoliša. Brojni geni glaukoma odrasle dobi otkriveni su u studijama analize cijelog genoma, što je značajno pridonijelo shvaćanju ove bolesti, kao i dalo odgovore kako je moguće ova znanja primijeniti u svakodnevnoj kliničkoj praksi razvojem genskih glaukomskih panela i poligenskih procjena rizika za glaukomske bolesnike, kao i mogućem ubrzanom razvoju genskog liječenja.

Koje su inovacije u dijagnostičkim metodama za glaukom i kako one mogu poboljšati preciznost otkrivanja bolesti?

Trenutno dijagnostičko testiranje uključuje perimetriju, gonioskopiju, mjerenje IOP-a, mjerenje debljine rožnice te evaluaciju živčanih vlakana očnog živca korištenjem optičke koherentne tomografije i fotografije fundusa. Istraživači su koristili tehnike modeliranja strojnog učenja uz pomoć umjetne inteligencije, kako bi pomogli identificirati što ranije bolesnike s glaukomom koji će vjerojatno napredovati s vremenom, predvidjeti budući gubitak vidnog polja i odrediti odgovarajuću ciljnu razinu IOP-a koja će stabilizirati bolest.

U slučaju da ste zabrinuti za vaš vid, imate gore navedene simptome ili u obitelji srodnike koji su se liječili ili čak oslijepili od glaukoma ili ste u dobi iznad 40. godine života, a nikad niste mjerili očni tlak ili jednostavno niste dugo posjetili oftalmologa, u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina u našem Centru za oftalmologiju možete učiniti kompletni očni pregled i dijagnostičku glaukomsku obradu, kako bi ova tiha, potencijalno fatalna bolest očiju bila pravodobno otkrivena i liječena. Oči su nam iznimno važan organ koji nam je potreban u svakodnevnim aktivnosti, stoga ne odgađajte preventivne preglede i dogovorite termin već danas.

Pošaljite poruku: