Hernija diska se javlja kada se unutarnji dio diska izboči kroz oštećenu vanjsku strukturu te stvara pritisak na živac ili leđnu moždinu, uzrokujući bol.

Svatko tko je ikada prije doživio herniju diska zna koliko to može biti bolno. Kretanje ga može pogoršati, a  čekanje da zacijeli stvara dodatnu frustraciju. U jednom trenutku smo dobro, no tada se desi trenutak kada se sagnemo po nešto i nastaje problem - u vratu ili leđima nas prožima iritirajuća i nesnosna bol.

Što je hernija diska?

U kralježnici imamo 24 diska koji se protežu od vrha (vratna kralježnica) do donjeg dijela leđa (lumbalna kralježnica). Diskovi duž kralježnice djeluju kao amortizeri vašeg kretanja. Diskovi pomažu držati kralježnicu uspravnom i omogućuju joj da se savija i pomiče. Diskovi kralježnice smješteni su između svake dvije kralježnične kosti i služe kao jastučići koji apsorbiraju udarce i omogućavaju fleksibilnost kralježnice. Unutrašnjost diska se sastoji od mekane teksture. Pri pritisku, mekani dio počinje curiti te se prilikom doticaja sa živcem javlja bol.

Uzroci hernije diska

Kretanje, ozljeda, pritisak, dob ili jednostavno loša sreća mogu uzrokovati da mekana masa probije kroz vanjski dio diska.

Netko doživi nesreću i nakon toga ima herniju diska, dok će netko, kada se to dogodi napraviti jednostavnu radnju poput saginjanja da zaveže cipelu. Pacijent će najčešće točno znati kada se to dogodilo ili što ju je uzrokovalo jer se bol obično dogodi odmah.

Hernija diska također može biti uzrokovana degeneracijom diska, genetikom ili kombinacijom. Određene aktivnosti poput dizanja utega ili bavljenja sportom također mogu uzrokovati herniju.

Kako prepoznati herniju diska?

Ljudi osjećaju simptome kada disk pritišće živac ili leđnu moždinu. Ukliješteni živac naziva se radikulopatija i obično uzrokuje bol, utrnulost ili slabost. Ovisno o tome koji je živac ukliješten, može uzrokovati bol na različitim mjestima.

Ako imate herniju diska u lumbalnoj kralježnici, bol se može proširit niz nogu, niz stražnjicu te preko kuka. Ako vaša hernija diska steže živac u vratnoj kralježnici, to može uzrokovati bol u ruci ili slabost koja odlazi niz rame ili gornji dio leđa. Sve ovisi o razini hernije diska i o tome koji je živac ukliješten. Pritisak na leđnu moždinu počinje biti ozbiljniji kada se krenu javljati simptomi poput gubljenja osjeta i kontrole u određenim dijelovima tijela.

Koliko je potrebno da hernija diska zacijeli?

Prosječno vrijeme koje je potrebno da hernija diska zacijeli je četiri do šest tjedana, ali pacijentu može biti bolje unutar nekoliko dana, ovisno o tome koliko je hernija bila teška i gdje se pojavila. Najveći čimbenik u liječenju hernije diska je vrijeme jer se najčešće riješi sama od sebe. Vrijeme ozdravljenja također ovisi o tijeku oporavka i vrsti liječenja.

Liječenje hernije diska

Postoje nekoliko vrsta liječenja:

  • led i odmor,
  • istezanje,
  • lijekovi (protuupalni lijekovi ili lijekovi za opuštanje mišića mogu pomoći da se živac smiri),
  • steroidi.

Kirurški zahvat je opcija ukoliko postoji indikacija za njome. Neki od preduvjeta su bolovi koji traju najmanje šest tjedana. Također, potrebno je zadovoljiti fizičku spremnost za operaciju kao i povijest bolesti koja to dozvoljava. Važno je da doktor razgovara sa pacijentom i utvrdi kolika je zaista ta bol te da li ona utječe na kvalitetu života. Operacijski zahvat na kralježnici je složen proces te u skladu s time treba i postupati.

No operacija kralježnice ne mora uvijek značiti težak oporavak. U Specijalnoj bolnici Sv. Katarina izvodi se mikrodiscektomija koja se smatra „zlatnim standardom“ za operacije hernije diska. Zahvaljujući operacijskom mikroskopu kojim se precizno uklanjaju svi dijelovi hernije te se čuva stabilnost segmenta kralježnice, oporavak je puno brži i kraći. Već nakon 3-4 dana možete kući, a povratak na posao se očekuje nakon 6 tjedana.

Ukoliko sumnjate na herniju diska ili bol jednostavno ne popušta, naručite se na pregled i prepustite se u ruke naših vrhunskih specijalista.

Pošaljite poruku: