Fiksne aparatiće koji su donedavno bili jedina opcija za ispravljanje zuba danas nadopunjuju ili čak i zamjenjuju sustavi prozirnih aparatića za zube.

Zarotirani, zagužvani ili nepravilno posloženi zubi mogu uzrokovati ne samo estetske, već i funkcijske probleme, kao što su prekomjerno ili nejednoliko trošenje zuba, pojačano nakupljanje kamenca, upala zubnog mesa, zaostajanje hrane i slično. Najlakši i najbrži način za rješavanje krivo posloženih prednjih zuba (ono što najčešće smeta ljude odrasle dobi) je njihovo brušenje, čime nastaje temelj iz kojeg sposoban zubni tehničar može izvesti nove zube, najčešće iz potpune keramike. Ti zubi su onda bolje posloženi, estetika je primamljivija, no mnogi zaboravljaju nekoliko bitnih detalja: nepravilno posložene zube je potrebno agresivno obrusiti kako bi se ispravio položaj, čime nepovratno uništavamo zdravu zubnu strukturu, a kod jačeg brušenja je ugrožen i zubni živac kojeg je potom potrebno liječiti (endodontsko liječenje). Liječeni zubi su nerijetko slabiji od onih zdravih pa se zaključno može reći da je biološki trošak takve invazivnije opcije često previsok. Pacijent svakako ima pravo zatražiti navedeni zahvat i odlučiti sam za sebe (nekome se neda nositi aparatić, netko želi brzo i povoljno rješenje itd.), ali mora biti informiran o svim pozitivnim i negativnim stranama istog. Brušenje zuba samo po sebi nije nužno loše. Postoje indikacije kada je najbolje izbrusiti preostale zube i staviti ih pod keramičke krunice (npr. jače oštećeni, tamni, liječeni zubi s brojnim ispunima ili postojećim neadekvatnim zubnim navlakama) te na taj način pojednostavniti terapiju. S druge strane, napretkom digitalne tehnologije otvaraju se nove mogućnosti za gore opisane situacije. Fiksne aparatiće koji su donedavno bili jedina opcija za ispravljanje zuba danas polako, ali sigurno nadopunjuju ili čak i zamjenjuju sustavi prozirnih aparatića za zube poput Invisalign, Sure Smile, Clear Correct i ostalih. Neke od prednosti prozirnog aparatića za zube nad fiksnim aparatićem su:

  • kraće trajanje terapije
  • ishod terapije je moguće vizualizirati i prije početka terapije
  • aparatić ne smeta za jelo jer se skida
  • prozirni aparatić se puno manje vidi u odnosu na fiksni aparatić
  • sile koje djeluju na zube su blaže pa su bol i neugoda za vrijeme trajanje terapije manji
  • higijena se bolje održava

Kao glavna mana clear alignera se navodi mogućnost skidanja. Naime, neki pacijenti jednostavno nisu dovoljno uporni i temeljiti, pa ne nose aparatić za zube onoliko koliko bi trebali, stoga rezultati izostanu. Ipak, ako je pacijent uporan i prati upute iskusnog stomatologa, rezultat ne bi smio izostati.

U nastavku teksta ćemo prikazati nekoliko slučajeva gdje su pacijenti umjesto agresivnog brušenja zuba za zubne krunice odabrali postupni i minimalno invazivni pristup (tzv. ABB – Align, Bleach, Bond) koji je napravio mini revoluciju u brojnim ordinacijama. Putem ovih protokola, stomatolog je u mogućnosti ponuditi rješavanje velikog broja gore opisanih problema sa zubima na neagresivan način, a bez nošenja fiksnog aparatića za zube.

Slučaj 1

Pacijentica je nezadovoljna položajem i asimetrijom prednjih zuba u gornjoj i donjoj čeljusti. Želi što manje zahvata na svojim zubima. Prema željama pacijentice, isplanirali smo pomicanje zuba Invisalign aparatićem u povoljniji položaj kako bismo ih dugoročno zaštitili od prekomjernog trošenja, a za kraj terapije smo ostavili fizičku korekciju nepravilno potrošenih žvačnih bridova estetskim ispunom i nivelaciju razina zubnog mesa laserom.

w.jpg

Pogled na zube od naprijed - prije i poslije

w2.jpg

Bočni pogled na zube - prije i poslije

Slučaj 2

Pacijentica želi što prije ispraviti samo prednja 4 zuba. Kao idealno rješenje odabire Inman aligner (vrsta mobilnog aparatića za zube). Za nešto više od 12 tjedana postignut je pravilan položaj gornjih inciziva te puniji osmijeh, a nepravilnosti na bočnim incizivima su ispravljene estetskim ispunom.

w3.jpg

Osmijeh prije i poslije terapije


Pošaljite poruku: