Dvije jednostavne estetske terapije osmijeha iz naše ordinacije koje smo proveli pomoću prozirnog aparatića za zube (clear aligner).

U ordinaciji dentalne medicine koja se bavi estetikom osmijeha često se čuju sljedeće rečenice: „Želim lijepe ravne zube, ali mi se ne da nositi fiksni aparatić!“ , „Ne želim da itko na poslu vidi da nosim aparatić...“, „Udajem se za 6 mjeseci, što mogu učiniti?“ ,„Smetaju me samo ovi izbačeni sjekutići, ništa više...“, „Jesam li kandidat za nevidljivi aparatić za zube?“

I doista, ponekada je jednostavno ispravljanje samo nekoliko prednjih zuba koji su zagužvani, zarotirani ili pomaknuti dovoljno za izvrstan estetski rezultat, a kada se tome dodaju čišćenje, izbljeljivanje te restauracija potrošenih žvačnih bridova ispunima (tzv. ABB – Align, Bleach, Bond protokol) možemo dobiti i pravi „smile makeover“!
Prije nego li krenete s terapijom, iskusni stomatolog ili ortodont mora napraviti ozbiljnu procjenu stanja zuba i zagriza. Ako je moguće napraviti ograničenu terapiju gdje se fokus stavlja na estetsku zonu osmijeha, pristupa se odabiru vrste aparatića. Uz fiksni aparatić za zube, sve popularniji postaju i prozirni ili nevidljivi aparatići za zube (tzv. clear aligners). Prednosti su očite; prozirni aparatić se skida, minimalno je vidljiv, ugodan je za nošenje, higijena se održava dobro, nema žica i bravica koje grebu, žuljaju i otežavaju održavanje zuba, no ovaj tip terapije ipak ima određenih ograničenja i nije za svakoga. U nastavku pogledajte dvije jednostavne estetske terapije osmijeha iz naše ordinacije koje smo proveli pomoću prozirnog aparatića za zube (clear aligner).

Slučaj 1.

Pacijentica (30) dolazi u ordinaciju nezadovoljna položajem gornjih bočnih sjekutića (istureni su i smetaju u osmijehu te se pojačano troše). Centralni sjekutići su previše unutra te ih želi izbaciti malo van. Nakon detaljne analize, pacijentici su objašnjene sve opcije te prednosti i nedostaci svake terapije. Zbog posla ne želi fiksni aparatić, ne smeta ju zagriz i nema problema s ostalim zubima iako, gledano sa strane struke, ima manju ortodontsku anomaliju zagriza – isključivo želi poraditi na estetici osmijeha, stoga izabire nevidljivi aparatić za zube kao idealnu terapiju. Nakon osmijeha, uzeli smo otiske za zube. Otisci su digitalizirani te se napravio plan terapije. Pacijentici je predočena 3D digitalna vizualizacija pomaka zuba (kratka animacija trenutnog i završnog stanja). Pacijentica je odobrila terapiju i krenuli smo s izradom clear alignera. Prilikom predaje aparatića za zube, pacijentici je objašnjeno sve vezano za terapiju (upute za nošenje aparatića), stvoren je mini-prostor na kontaktima određenih zuba kako bi se mogli nesmetano kretati (tzv. IPR ili stripping), na neke zube su zalijepljeni komadići kompozitnog ispuna u boji zuba (tzv. gumbići ili attachmenti) koji pomažu u pravilnom prenošenju sila na zube te su predani setovi alignera (folije za zube) koje pacijentica sama periodično mijenja prema uputi stomatologa. Nakon ukupno 20ak alignera, postigli smo zadovoljavajuć rezultat te smo završili terapiju.


Slika 1. Pacijentica prije/poslije, bočni pogled

1.jpg


Slika 2. Pacijentica prije/poslije, okluzalni pogled

2.jpg


Slika 3. Pacijentica prije/poslije, bočni pogled

Slučaj 2.

Pacijentica (26) je kao mlađa nosila fiksni aparatić, no zbog nenošenja retainera (prozirni mobilni aparatić koji zadržava položaj zuba nakon terapije), zubi su se vratili u prvobitni položaj. Obzirom da se uskoro udaje, želi što prije ispraviti gužvu donjih prednjih zuba. Kao i u slučaju 1, nakon detaljne analize i predstavljanja svih opcija, pacijentica je odabrala nevidljivi aparatić za zube. Vrijeme nošenja clear alignera je bilo nešto kraće nego u slučaju 1, no to zapravo vrlo individualno (ponekada slične anomalije traju različito dugo i zahtijevaju različit broj alignera jer je svaki pacijent individua za sebe).


Slika 4. Pacijentica prije/poslije, pogled od naprijed na donju čeljust

4a.jpg

Slika 5. Pacijentica prije/poslije, okluzalni pogled na donju čeljust

5b.jpg

Iz prikazanih slučajeva vidi se da su pacijenti odabrali učinkovito, jednostavno i minimalno invazivno rješenje kojim su poboljšali estetiku osmijeha. Uz redovito nošenje retainera i kontrole prema uputama, rezultat će biti postojan dugo vremena. Ako vas zanima više o terapiji prozirnim aparatićima za zube, slobodno se obratite našim stručnjacima!

Pošaljite poruku: