Dr.sc. Ivan Katalinić, dr.med.dent. govori o prozirnom aparatiću za zube.

Možemo li uz prozirni aparatić za zube (clear aligner) imati savršen i blistav osmijeh?

Naravno! Fiksni aparatić do nedavno nije imao pravu zamjenu, ali velikim napretkom digitalne tehnologije „prozirni” aparatići su polako dosegnuli učinkovitost fiksnih aparatića. Možda ćete i dalje čuti neke stomatologe i ortodonte kako pričaju da ne vjeruju u sposobnosti sustava poput Invisaligna; nažalost, takvi doktori ne idu u korak s vremenom i novim tehnologijama te ne ulažu u svoje znanje. Clear aligneri danas mogu praktički sve što i fiksni aparatići, uz iznimku nekoliko specifičnih anomalija gdje se rezultati ipak lakše i predvidljivije postižu fiksnim aparatićem ili čak kombinacijom jednog i drugog (tzv. hibridna tehnika). Nošenje aparatića je često tek prvi korak u postizanju predivnog osmijeha. Po poboljšanju položaja zuba, moguće ih je izbijeliti, a potrošene bridove ili stare ispune zamijeniti i nadoknaditi novim visokoestetskim ispunima. To je zapravo suština „ABB” koncepta – Align (ravnanje), Bleach (izbjeljivanje), Bond (nadoknada estetskim ispunima ili keramičkim ljuskicama). Na ovaj način minimalno invazivno odnosno maksimalno poštedno dolazimo do novog osmijeha – bez agresivnog brušenja i umrtvljivanja zuba, bez velikih i skupih rekonstrukcija.

Koje su prednosti prozirnog aparatića (alignera) u odnosu na klasične fiksne aparatiće?

Clear aligneri su načelno ugodniji za nošenje jer nemaju oštrih elemenata poput žica i bravica koji mogu žuljati, grebati usnice i obraze te uzrokovati ranice. Higijena se puno lakše održava – žice i bravice zadržavaju hranu te se teže čiste dok se clear aligneri skidaju prilikom jela i zubi se mogu puno jednostavnije čistiti i održavati. Clear aligneri su minimalno vidljivi, što je bitno svima koji imaju česte socijalne kontakte (posao itd.) i ne žele da se primjeti kako nose aparatić. Ne smetaju govoru, a sile za vrijeme terapije su blage i precizno planirane po svakom zubu – stoga je razina neugode izuzetno niska. Jedina potencijalna mana ovih aparatića je to da zahtijevaju redovito nošenje; naime, ako pacijent ne nosi aligner prema uputama, zubi se neće pomicati i učinak će izostati. Kontrole za alignere su rjeđe nego za fiksni aparatić što je korisno ljudima koji imaju malo vremena, puno putuju i nemaju mogućnost često dolaziti stomatologu.

Što je Invisalign i zašto biste baš njega preporučili pacijentima?

Invisalign je trenutno najrazvijeniji (ali i najskuplji) sustav clear alignera na tržištu. Sve vezano uz ovaj brand je premium; kvaliteta samog proizvoda, protokola, logistike, korisničke podrške… Za razliku od ostalih, imaju specijalnu troslojnu foliju, napredni software za planiranje terapije te brojne druge patente koji olakšavaju planiranje i provedbu terapije. Invisalignom je isplanirano i provedeno vjerojatno najviše terapija u svijetu (oko pet milijuna). Kada se u obzir uzme i educirani, iskusni stomatolog koji planira terapiju, rezultat je vrhunski finalni proizvod. Terapija pomicanja zuba je ponekada relativno nepredvidiva zbog brojnih individualnih faktora te je od velike pomoći ako su sve terapijske sastavnice maksimalno kvalitetne. Iz tog razloga volim raditi s Invisalignom; meni olakšava posao, podiže predvidljivost terapije, a pacijentu na neki način garantira kvalitetu i maksimum koji je danas moguće postići ovom tehnologijom.

Koliko je vremena potrebno da pacijent izravna zube, odnosno da se postigne željeni učinak?

Vrijeme trajanja terapije ovisi o puno faktora; kod blažih anomalija rezultate je moguće vidjeti npr. već za 3 mjeseca, a rekao bih da je prosjek 6 mjeseci. Naravno, ima i većih i ozbiljnijih terapija koje traju godinu dana i više.

Koji je prvi korak? Kako možemo saznati jesmo li kandidat za nošenje prozirnog aparatića?

Kako biste saznali jeste li kandidat za terapiju clear alignerima, potrebno je doći na pregled u Sv. Katarina Dental Centar, na lokaciji Radnička 48, Zagreb, a gdje ćemo napraviti detaljnu analizu zuba i zagriza te ispitati Vaše želje. Prije početka terapije zubi moraju biti zdravi i sanirani, a kamenac počišćen. Ako se odlučite za terapiju, uzimamo otiske te radimo digitalnu vizualizaciju pomaka zuba. Postupak uzimanja otisaka i fotografija za terapiju traje 15-30 min. Kroz 10-15 dana je spremna vizualizacija zuba pomoću koje pacijent vidi budući položaj zuba, a svojim sugestijama praktički može i sudjelovati u dizajnu novog osmjeha. Predaja alignera traje 30-60 minuta, a tada pacijentu temeljito objasnimo sve oko nošenja aparatića, održavanja higijene itd. Nakon toga je sve na pacijentu – redovito nošenje alignera je, uz kvalitetno planiranje za koje je zadužen doktor, najbitnije za uspješnu terapiju.

Obratite nam se s povjerenjem i dogovorite pregled!

Pošaljite poruku: