Otkrijte korisne savjete za razumijevanje ovih izazovnih stanja te kada je najbolje vrijeme da potražite pomoć.

Anksioznost i depresija se obično javljaju zajedno, ali ih možete doživjeti i odvojeno. Iako anksioznost i depresija, svaka za sebe, imaju svoje tipične simptome i kliničke značajke, postoji određeno preklapanje između njih.

Primjerice, osjećaj potištenosti može uzrokovati zabrinutost i anksioznost, a briga potom može dovesti do depresije.

Kako razlikovati anksioznost od depresije?

Simptomi generaliziranog anksioznog poremećaja mogu uključivati: stalnu i jaku zabrinutost (koja ponekad nije proporcionalna onome što se zapravo događa), strah, pretjerano razmišljanje i predviđanje gorih scenarija nego što uistinu jesu, zatim opsjednutost određenim situacijama ili ishodima, neodlučnost, nesposobnost opuštanja, poteškoće s fokusiranjem, osjećaj nemira ili pak fizičku uznemirenost.

Karakteristični znakovi depresije mogu uključivati: osjećaje tuge i beznađa, gubitak interesa, probleme sa spavanjem, osjećaj iscrpljenosti, promjenu apetita, neobjašnjivu fizičku bol ili osjećaj da svakodnevni, mali zadaci zahtijevaju dodatan napor.

Velika razlika između tuge i kliničke depresije je u tome što simptomi nisu ni približno tako jaki ili postojani. Kada smo tužni iz određenog „opravdanog“ razloga ili jednostavno imamo loš dan, takvi simptomi nisu toliko intenzivni da bi ometali našu sposobnost svakodnevnog funkcioniranja.

Kada potražiti pomoć?

Postoji razlika između normalne zabrinutosti i zabrinutosti osobe koja pati od anksioznosti. U redu je s vremena na vrijeme brinuti, ali ako to postane učestalo stanje koje zahvaća sva područja života, to bi moglo značiti da pacijent ima problem s nečim većim. Biti u dugotrajnom stanju stresa i tjeskobe (ili neprestano izazivati ​​reakciju borbe ili bijega) može imati velike posljedice na zdravlje.

Promjena načina života, poput poboljšanja navike spavanja, povećanja socijalne podrške, korištenja tehnika za smanjivanje stresa ili redovite tjelovježbe, također mogu pomoći. Važno je izbjegavati alkohol, pušenje i droge. Njihova konzumacija može pogoršati oba stanja te ometati liječenje.

Obrazovanje i transparentnost najbolji su načini za smanjenje stigme koja okružuje mentalno zdravlje, a kako bi ljudi koji pate od anksioznosti i/ili depresije mogli dobiti pomoć koja im je potrebna.

Važno je naglasiti da se depresija i anksioznost mogu liječiti, bilo da se javljaju zajedno ili odvojeno. Navedena stanja liječe se psihoterapijom (terapija razgovorom), lijekovima kognitivno-bihevioralne terapije (KBT) ili njihove kombinacije. U Specijalnoj bolnici Sv. Katarina personaliziranim pristupom liječimo anksiozna i depresivna stanja te pružamo psihijatrijsku podršku.

Javite nam se s povjerenjem i učinite prvi korak za vaše mentalno zdravlje!

Pošaljite poruku: