U ovom tekstu Vam donosimo najčešća pitanja i odgovore vezana za keramičke ljuskice.

Što su ljuskice i od čega se izrađuju?

Estetska stomatologija je grana stomatologije koja obuhvaća više različitih tretmana s istim ciljem; uljepšati izgled zuba i cijelog osmijeha. Jedan od najčešćih estetskih stomatoloških postupaka uz izbjeljivanje je izrada zubnih ljuskica (veneers). Danas se ljuskice izrađuju iz posebne vrste keramike ili iz kompozitnih materijala, dijelom digitalno i strojno, a dijelom ručno, posredstvom posebno educiranih zubnih tehničara/umjetnika koji su sposobni reproducirati prirodni izgled zuba do najmanjeg detalja.

Zašto ljuskice za zube i tko je kandidat?

Ljuskice radimo kako bi promijenili izgled zuba, ali i cijelog osmijeha. Prilikom izrade ljuskica nije potrebno ukloniti puno zubne strukture (finim polir dijamantima uz uporabu povećala se uklanja u prosjeku 0.5 mm s prednje plohe kako bi se dobila glatka i pravilna površina, a ponekada i manje), dakle zahvat je minimalno invazivan I poštedan za zub.

Idealni slučajevi za ljuskice su blago zarotirani prednji zubi, razmaknuti zubi te zubi nejednolikih veličina, oblika ili boje. Jače zarotirani zubi, zubi s velikim ispunima ili zubi u lošem zagrizu nisu pogodni za ljuskice.

fotka u tekstu 25 8.jpg

Što ako niste kandidat za ljuskice?

Kod osoba koje nisu kandidati za keramičke ljuskice u obzir dolaze pune krunice iz bezmetalne (čiste) keramike tipa cirkon, emax i slično. Za njih se zubi bruse u cijelom obujmu (nekih 1.5-2 mm u svim dimenzijama). Pune krunice su indicirane kod liječenih i/ili jače potrošenih zuba, zuba u stražnjoj regiji, jače zarotiranih zuba... Također, moguće je stvoriti uvjete za izradu ljuskica ako su zubi u dobrom stanju, ali loše položeni na način da se prvo izravnaju I dovedu u bolji položaj nekom ortodontskom metodom (npr. Invisalign prozirni apratić). Potom se pristupa izradi ljuskica uz prethodno opcionalno izbjeljivanje zuba (tzv. ABB protokol).

Kako se izrađuju ljuskice?

Postupak izrade ljuskica se sastoji od više koraka koji se obično završe u tjedan radnih dana. Prilikom početnog dogovora I pregleda za ljuskice, slušamo pacijentove želje te ih prenosimo tehničaru. Potom fotografiramo zube I osmijeh te uzimamo otisak zuba iz kojeg tehnika izrađuje wax-up (voštani predložak budućih zuba). U idućoj posjeti model zuba pokažemo pacijentu te se uz pomoć materijala za privremene ispune prenosimo na postojeće zube (pacijent uživo u svojim ustima vidi izgled budućih zuba, tzv. smile design). Zubi se pripremaju pod anestezijom I izrađuju se privremene ljuskice. Nove ljuskice se na kraju procesa, nakon što se pacijent i stomatolog usuglase o estetici i funkcionalnosti ljuskica, pričvrščuju adhezivnom tehnikom na prethodno pripremljenu prednju stijenku zuba te praktički postaju jedno sa zubom. Pacijenti s novim ljuskicama mogu normalno funkcionirati, pričati, smijati se i jesti svoju omiljenu hranu.

Kako ću znati jesam li kandidat?

Za detaljan pregled i konzultacije oko najbolje metode za poboljšanje Vašeg osmijeha obratite se našem stručnom timu; naši iskusni stomatolozi napraviti će detaljan pregled i analizu zagriza kako bi pronašli najbolju metodu za Vaš slučaj.

Pošaljite poruku: