Parodontna bolest, poznata i kao bolest desni, predstavlja ozbiljan problem koji može utjecati na oralno zdravlje.

Duboki parodontni džepovi često su posljedica napredovanja bolesti, stvarajući potrebu za kirurškim zahvatima kako bi se očuvalo zdravlje zuba i desni. U ovom blogu istražit ćemo kirurške postupke koji se primjenjuju u liječenju dubokih parodontnih džepova.

Dijagnoza i planiranje

Prije nego što započne kirurški zahvat, stomatolog će detaljno pregledati pacijentove desni i zube te izmjeriti dubinu parodontnih džepova. Na temelju tih informacija, izrađuje se individualni plan liječenja.

Resektivni zahvat

Operacija režnja (modificirani Widman):

Jedan od često primjenjivanih kirurških postupaka je operacija režnja. Ovaj zahvat uključuje podizanje i odstranjenja dijela desni kako bi se omogućio pristup dubokim džepovima. Nakon što je džep očišćen, a kost preoblikovana, desni se pažljivo vraćaju na svoje mjesto.

Regenerativni zahvat

Koštana regeneracija parodontnih džepova:

Za pacijente s ozbiljnim gubitkom kosti oko zuba, moguće je raditi koštanu regeneraciju ksenogenim (kost životinjskog porijekla) materijalima. To podrazumijeva da se nakon eliminacije bakterija zaostali koštani džep ispunjava u potpunosti ksenogenim koštanim materijalom kako bi se samim time eliminirao.

Kirurški zahvati kod dubokih parodontnih džepova predstavljaju ključni korak u liječenju parodontnih bolesti. Ovi postupci ne samo da pomažu u očuvanju zuba, već i potiču opće oralno zdravlje. Redoviti stomatološki pregledi i pridržavanje preporuka stomatologa nakon zahvata ključni su za postizanje trajnog uspjeha u borbi protiv parodontnih problema i održavanju zdravog osmijeha.

Javite se u naš Sv. Katarina Dental Centar i započnite s poboljšanjem svog oralnog zdravlja odmah!

Pošaljite poruku: