Križobolja je najučestaliji bolni sindrom te je broj 1. na listi uzroka bolovanja.

Problem je započeo kada je vrsta Homo započela hod na dvije noge. Danas kada se značajno produžio životni vijek križobolja je najučestaliji bolni sindrom te je broj 1. na listi uzroka bolovanja.

Križobolja je pojam kojim se opisuje bolni sindrom u donjem djelu leđa. Prilikom postavljanja dijagnoze važno je razlučiti postoji li radikularna komponenta kao posljedica kompresija na kralješničke korijene živce koji osjetno i motorički inerviraju donje ekstremitete (noge). Puno puta je pravi izazov napraviti distinkciju iz razloga što križobolja zbog svojih uzroka stvara takozvanu pseudoradikularnu klinički sliku.

Provjerite svoje znanje o kralježnici uz zanimljiv KVIZ.

Uzroci križobolje su: degenerativna bolest inter vertebralnog diska, artropatija malih zglobova kralješnice, entezopatije te artropatija sakroilijakalnig zglobova.

Rezervirajte termin za pregled i saznajte iz prve ruke sve o bolestima kralježnice i liječenju istih.

Degenerativana bolest intervertebralnog diska

Degenerativna bolest intervertebralnog diska je stanje do kojeg dolazi zbog poremećaja metabolizma unutar samog intervertebralnog diska, a u uslijed kojeg dolazi do postepenog propadanja diska, sam disk postepeno gubi funkciju amortizera, narušavaju se prethodno uspostavljeni biomehanički odnosi, dolazi do lokalnog sindroma prenaprezanja te daljnje degeneracije. Uslijed degeneracije nakupljaju se katabolički metaboliti koji uzrokuju lokalnoj sterilnoj upali slično stanje što je također jedan od uzroka bolnog sindroma. Ukratko degeneracija diska dovodi do poremećaja na biomehaničkoj razini te do poremećaja na staničnoj razini, a oba poremećaja za posljedicu imaju bolni sindrom. Tegobe uzrokovane degenerativnom bolesti diska su najučestalije u mlađoj i srednjoj starijoj skupini ljudi, a do sada se zna da postoji genetička i mehanička osnova za nastanak.

Artropatija malih zglobova kralježnice

Artropatija malih zglobova označava pojam koji se koristi za opisivanje degeneracije zigapoapofizealnih zglobova kralješaka. Taj proces je istovjetan degeneraciji bilo kojeg zgloba u ljudskom organizmu.

Entezopatija

Entezopatija je pojam kojim se opisuje poremećaj ligamentarnih hvatišta na kosti. To je proces prije nego poremećaj, a uzrokovan je: prenaprezanjem na samome spoju tetive i kosti, čega uzrok može biti poremećaj balansa ili kao posljedica prekomjernog korištenja; trauma ili reumatska oboljenja. Takvi poremećaji dovode do nagomilavanja metabolita koji na živčanim završetcima izazivaju bolni sindrom. Takvi poremećaji su tvrdokorni i relativno dugotrajni, a osnovni modalitet liječenja je fizikalna terapija.

Ako imate problema sa kralježnicom, tu smo za Vas! Dogovorite svoj termin!

Artropatija sakroilijakalnog zgloba

Artropatija sakroilijakalnog zgloba je vrlo učestao uzrok križobolje u starijoj populaciji, a najčešći uzrok je mehaničko rasklimavanje zgloba. Liječenje je konzervativno, infiltacije stereoidnim preparatima s anestetikom su vrlo djelotvorni no u odabranoj skupini bolesnika u obzir dolazi i kirurško liječenje.

Liječenje križobolje

Svaki od prethodno opisanih stanja za posljedicu ima križobolju, a bolni se sindrom može i najčešće se širi niz ekstremitete (ruke i noge) izazivajući sindrom koji je vrlo sličan radikularnim tegobama koje nastaju prilikom uklještenja živčanih korijena. Razumijevanje pseudoradikularnih tegoba zahtjeva razumijevanje intervacije prethodno navedenih struktura. Naime, korijen živca na izlazu iz kralježnice ima mjesto gdje se prekapča na lokalnoj (transverzalnoj) razini te na uzdužnoj (aksijalnoj) razini. Na uzdužnoj razini prenosi informacije niz ekstremitet u punom radikularnom opsegu, a na transverzalnoj razini inervira lokalno i.v. disk, male zglobove, tetive. Bolni sindrom koji nastaje aktivacijom živčanih završetaka u lokalnoj (transverzalnoj) razini izazvat će bolni sindrom vrlo sličan pravom radikularnom no ne u punome opsegu, a nazivamo ga pseudoradikularnim.  

Liječenje križobolje je primarno konzervativno. Konzervativne metode su metode fizikalne rehabilitacije te razne intervencije kojima se postavlja dijagnoza (dokazuje generator bolnog sindroma) i djeluje terapeutski.

Sv. Katarina bolesniku nudi potpunu uslugu, počevši od neurokirurškog/neurološkog pregleda, neurofiziološke dijagnostike (EMNG), neuroradiološke dijagnostike (magnetna rezonancija mozga i cijele kralježnice), te liječenje koje, ovisno o postavljenoj dijagnozi, može biti konzervativno ili neurokirurško operacijsko. Upravo dostupnost gore navedenih djelatnosti na jednom mjestu čini SB Sv Katarina jedinstvenom u cijeloj regiji.

Uvjerite se u stručnost i personalizirani pristup koji njegujemo u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina i rezervirajte svoj termin za pregled odmah.

Pošaljite poruku: