Uzroci i liječenje

Križobolja, bolest modernog homo sapiensa, no postoje i arheološki dokazi o koštanim promjenama na kralješnici prvih pripadnika roda homo. Zasigurno, ono što je stvorilo veliku razliku te osiguralo 1. mjesto u hranidbenom lancu u vrijeme kada su prvi ljudi počeli hodati po zemlji je bipedalni hod. Bipedalni hod omogučio je prvim ljudima slobodne ruke i ne ometen pogled prema horizontu što je jedinstvena pojava u životinjskom carstvu. Ta novost, hod na dvije noge, omogućila je primjenu oružja  oruđa prilikom osluškivanja i ne ometenog ogledavanja moguće opasnosti koja vreba iza prvog ugla. Takva prednost dolazi uz cijenu, a cijena su česta oboljenja tog potpornja koji je omogućio uspravan hod, kralješnice. Oboljenja su gotovo neizbježna, a probat ćemo objasniti i zašto.

Kralješnica je fleksibilni nosivi sklop sastavljen od 33 kralješka. Kralješci su uklopljeni u mišićno i ligamentarno tkivo koje omogućuju kralješnici gibljivost te joj daju potporu, kao sartije (čelična užad) jarbolu na brodu. Funkcija je kralješnice da podnosi dinamička opterećanja tijela u pokretu, a da pri tome ne nastaju bolni podražaji odnosno neurološki ispadi. Neurološki aspekt degenerativnih oboljenja kralješnice je vrlo specifičan gotovo samo za kralješnicu što čini liječenjenje oboljenja kralješnice nešto kompleksnijim. Kao što se može naslutiti degenerativna oboljenja kralješnice daju simptome vezane uz koštano-mišično-ligamentarni sustav i one vezane uz neuralni sustav.

Trideset i tri kralješka podijeljena su u 5 skupina, koje sačinjavaju 7 vratnih kralješaka, 12 torakalnih, 5 lumbalnih, 5 sakralna i 4 kokcigealna kralješka. Kokcigealna kralješnica smatra se da je rudiment repa nekog pretka u porodice homo. Kralješci su koštane strukture sa satoje se od trupa kralješka, prednja porcija, i malih zglobova (po dva na jednom kralješku) stražni elementi. Dodatno se tu nalaze i specifični nastavci koji služe kao hvatišta paravertebralne muskulature (transverzalni i spinozni nastavci). Između svakog kralješka nalaze se intervertebralni diskovi. U sredini kralješnice, između trupa i stražnih elemenata unutar gipkog koštanog oklopa skrivaju se neuralne strukture. U vratnom i torakalnom segmentu nalazi se medula spinalis što je izravan nastavak mozgovnog neuralnog tkiva, a u lumbalnom i sakralnom segmentu neuralno tkivo sličnije perifernim živcima. Iz opisanog centralnog kanala na svakom kralješku kroz dva neuralna otvora, lijevi i desni izlaze po jedan spinalni korijen živca. Neuralni otvor je omeđen intervertebralnim diskom i koštanom strukturom koje je dio mali zglob kralješnice, neuralnim svodom.

Intervertebralni disk nalazi se između svakoga kralješka, a sastoji se od hrskavične ploče koja prileže na pokrovnu plohu gornjeg i donjeg trupa kralješka. Između dvije hrskavične ploče nalazi se prstenasta struktura koju sačinjavaju isprepletana kolagenska vlakta uronjena u ekstracelularni matriks, sliči kompozitnoj strukturi staklenih ili karbonskih vlakana uronjenih u smolu, a naziva se anulus fibrosus. Unutar opisanog prstena nalazi se želatinozna masa sačinjena od hidrofilnih glikozaminoglikana i vode. Sveukupno gledajući takva struktura ima ulogu biološkog amortizera kako bi se raspršila koncentrirana naprezanja, a time i smanjila mogućnost ozlijede.

Intervertebralni disk, nasuprot uvjerenjima, je inervirana struktura što znači da promjene konzistencije tkiva diska mogu stvarati bolni podražaj. Naime, u prethodno opisanom neuralnom foramenu nalazi se ganglij spinalnog korijena, iz ganglija izlazi dvije grane, prednja i stražnja. Prednja grana inervira anulus fibrosus c vlaknima koja prenose gotovo isključivo bolni podražaj. Stražnja grana inervira mali zglob.

Smatra se da je početak starenja kralješnice promijena svojstava unutar intervertebralnog diska, točnije radi se o gubitku vode. Takva pojava mijenja obrazce i raspodjelu naprezanja i dovodi do aktivacije vlakana unutar anulusa fibrosusa  i vlakana u malim zglobovima što pojedinac doživljava kao bol. Točnije takva bol je takozvana pseudoradikularna, pojedinac osijeća bol niz ekstremitet ali ne duž čitavog dermatoma, najčešće završava oko koljena poneka seže do skočmog zgloba.

Kod takvih oštećanja javljaju se neprirodna naprezanja na anaulusu fibrosusu i malim zglobovima koja vremenom mogu dovesti do protruzije, prolapsa ili ekstruzije diskalnog tkiva i jasne neuralne kompresije. Opisana novonastala biomehanička zbivanja ukoliko djeluju duže vremena dovode do stenoze spinalnog kanala kao posljedica artroze i uvečanja malih zglobova. 

U sklopu ovoga razmatranja o bolnom podražaju valja misliti i o tegobama proizašlim iz mišično ligamentarnog sustava, entezopatijama. Simptomatski udio u zahvaćenoj populaciji koji doživljavaju entezopatske tegobe je golem, a najčešće se prezentiraju,  također, pseudo radikularnim tegobama. Takve tegobe treba liječiti konzervativnim metodama, fizikalnom rehabilitacijom i terapijom boli.

Liječenje vertebrogenih tegoba koje mogu biti koštano – mišično – ligamentarnog ili neuralnog uzroka započinje pravodobnim i korektnim prepoznavanjem generatora bolnog podražaja. Razlaganje o indikacijama za operacijsko liječenje zasnovano je na kliničkom interwiev-u, neurološkom statusu i recentnoj neuroradiološkoj obradi, MR snimkama. Prilikom liječenja degenerativnih bolesti izvode se operacije koje za svrhu mogu imati dva različita učinka. Jedan je dekompresija neuralnih struktura, a drugi je fuzija kralješaka. Danas se zna da su dugoročni rezultati kirurškog liječenja degenerativne kralješnice bolji ukoliko se pravodobno postavi indikacija za dekompresiju i za fuziju.

Neuralna komponenta bolnog podražaja u mnogo slučajeva može proći na konzervativne metode liječenja, no u tome slučaju od velike su koristi stereoidne inekcije koje se pod kontrolom RTG uređaja apliciraju na mjesto koje se smatra temeljito suspektnim za izazivanje boli. To su takozvane inetrvencije. Uobičajeno se rade infiltracije korijenova spinalnog živaca dugodjelujućim kortikostereoidnim pripravkom u kombinaciji sa jednim od duže djelujućih anestetika. Takve inetravcije koje su visoko specifične imaju za rezultat dva moguća učinka. Jedan je dokazivanje generatora bolnog podražaja, a drugi je simptomatsko liječenje koje u mnogo slučajeva kupira autni bolni sindrom te omogučava započinjanje liječenje fizikalnom rehabilitacijom. Ukoliko liječnik ne želi jasno izdiferencirati bolni podražaj , a želi dobiti širi učinak intervencije, opisani pripravak se može infiltrirati i u epiduralni podostor što je domena liječenja boli.

Ovakav sveobuhvatan pristup omogućava jasnije postavljanje indikacija za operacijsko liječenje, odnosno jasnije je moguće prikazati kome će operacija na kralješnici značajno popraviti kvalitetu života.

Pošaljite poruku: