Koža je najveći ljudski organ koji zahtijeva posebnu pažnju i njegu.

Budite jednostavni: držite se nježnog sredstva za čišćenje, vitamina C, retinola, hidratantne kreme i kreme za sunčanje.

Svaki dan gledamo svoju kožu u zrcalu, a vide je i drugi ljudi, stoga je sasvim prirodno željeti da izgleda najbolje. No da bismo to postigli, potrebno je voditi računa o osobnoj njezi kože. 

Znakovi starenja koji se mogu riješiti pravilnom rutinom njege kože protiv starenja uključuju:

 • bore i fine linije
 • tamne mrlje (hiperpigmentacija)  
 • crvenilo i popucale krvne žile

Druga područja, posebice vrat i ruke, možete uzeti u obzir kao dio svoje rutine protiv starenja. Isti sastojci i rutina koje predlažemo za vaše lice također mogu pomoći kod znakova starenja na tim područjima. Ako već koristite proizvode, neće škoditi dobro se pobrinuti za ova druga uobičajena područja gdje također pokazujemo starenje.

Dakle, koje sastojke biste trebali tražiti u svojim proizvodima protiv starenja? Jednostavna rutina trebala bi uključivati ​​ove znanstveno dokazane sastojke protiv starenja:

 • nježno sredstvo za čišćenje
 • vitamin C
 • retinol
 • hidratantne preparate za njegu lica, vrata i dekoltea
 • krema za sunčanje širokog spektra

Nježno sredstvo za čišćenje

Lice se pere nježnim čistačima koji odgovaraju tipu kože dva puta dnevno. Svi koji se tako brinu o koži koristeći  jutarnje i večernje rutine čišćenja lica imaju znatno manjih problema s kožom uzimajući u obzir da su čistači namijenjeni baš njihovom tipu kože.

Kada čistite lice preporuka je koristiti blago i nježno sredstvo za čišćenje lica. Ne morate ribati lice grubim krpama ili koristiti  “piling” sredstva za čišćenje koja se osjećaju poput pijeska. Zapravo te metode mogu biti vrlo iritirajuće za vašu kožu i oštetiti vanjski sloj vaše kože koji zadržava vlagu. Dakle, kada birate sredstava za čišćenje i umivanje lica, neka budu jednostavna i nježno prilagođena vašem tipu kože (suha, masna, mješovita)

Vitamin C serum

Znamo koliko je vitamin C važan za jačanje imunološkog sustava. Također je nevjerojatno popularan i koristan kao sastojak za njegu kože koja stari. To je zbog toga jer je vitamin C snažan antioksidans i pomaže stimulirati proizvodnju kolagena, a oba pomažu vašoj koži u borbi protiv znakova starenja. Suprotstavljajući se slobodnim radikalima, vitamin C pomaže posvijetliti i omekšati vašu kožu te smanjiti fine linije i bore. Štoviše, vitamin C pomaže vašem tijelu u proizvodnji kolagena. Kolagen je protein koji daje strukturu, potporu i snagu vašoj koži, kao i vašim mišićima, kostima i vezivnom tkivu. Vaše tijelo prirodno proizvodi manje kolagena kao i elastina kako starite, što pridonosi opuštenoj i naboranoj koži.

Neke hidratantne kreme i drugi proizvodi mogu sadržavati vitamin C kao sastojak. Savjet je korištenje seruma s koncentriranim vitaminom C za maksimalan učinak.

Retinol

Drugi ključni sastojak u njezi kože protiv starenja je retinol. Retinol je nutrijent koji potiče eksfolijaciju. Povećava stopu obnavljanja kože, što znači da će pomoći starim stanicama kože da se očiste, zamjenjujući ih novijim, zdravijim i sjajnijim stanicama kože. Retinol također može pomoći smanjiti bore i fine linije usporavanjem razgradnje kolagena. Budući da pomaže očistiti stare stanice, retinol će također pomoći u liječenju akni tako što će odčepiti začepljene pore, mitesere i bijele prištiće. Također može pomoći u sprječavanju budućih akni, ali i prevenirati nastajanje plitkih bora na licu. Retinol se ne smije nanositi na kožu tijekom dana već samo i isključivo na večer.

Važno je voditi računa o mogućim nuspojavama. Retinol može biti iritantan za kožu kod pojedinih ljudi, osobito ako ste ga tek počeli koristiti ili ako imate prirodno osjetljivu kožu. Stoga, ako korištenje retinola iritira vašu kožu, prvo možete nanijeti tanak sloj hidratantne kreme na lice, a nakon toga retinol. To će vašoj koži dati malu barijeru dok će retinol i dalje raditi svoj posao.

Hidratantni proizvodi

Hidrirana koža je zdrava koža, a zdrava koža izgleda mlađe. Kako starimo, naša koža prirodno je manje hidratirana, točnije stvara se deficit hijalurona koji je sastavni dio kože i daje joj vlažnost, a također i oslabljuje lipidni ili masni sloj kože. Uključivanje hidratantne kreme za lice u vašu rutinu pomaže zamijeniti hidraciju kože. Osim toga, hidratantne kreme mogu privremeno dodati punoću vašoj koži, pomažući smanjiti te fine linije i bore. Neke hidratantne kreme sadrže dodatne sastojke protiv starenja poput vitamina C, retinola, ceramida i raznih kiselina za njegu kože. Odaberite hidratantnu kremu na temelju svojih potreba za njegom kože.

Potreban je oprez s pretjeranim unosom određenih sastojaka. Ako koristite samostalan serum s retinolom, vjerojatno vam nije potrebna krema za lice koja sadrži retinol. Isto je s ostalim sastojcima protiv starenja. Težite proizvodima koji se nadopunjuju i zadovoljavaju vaše potrebe za njegom kože, za razliku od udvostručavanja istih sastojaka u više proizvoda. 

Krema za sunčanje

Redovito korištenje kreme za sunčanje najvažniji je proizvod u vašoj rutini protiv starenja. I to ne samo u ljetnim danima, kremu za sunčanje poželjno je koristiti svaki dan. Sunčeva svjetlost emitira i UVA i UVB zrake. Dakle, čak i u danima kada sunce nije na vrhuncu, ono i dalje emitira UVA zrake koje izazivaju fotostarenje, ali i oštećuju kožu. Najbolja krema za sunčanje je ona koju ćete koristiti svaki dan. Bilo da preferirate kemijsku kremu za sunčanje, mineralnu ili sprej, izbor je na vama. Samo pazite da ima najmanje SPF 30. 

Ako tražite učinkovitost u svojoj rutini njege kože, isprobajte kombinaciju hidratantne kreme i kreme za sunčanje kako biste smanjili broj proizvoda koji su vam potrebni.

Kada započeti rutinu njege kože protiv starenja

Nikada nije prerano započeti s rutinom njege kože protiv starenja. Također, nikad nije kasno. Bolje je početi mlađi — prije nego što vaša koža počne prirodno starjeti. Ne postoji pravilo koje kaže da rutina protiv starenja ne može započeti u vašim 20-im, 30-ima, 40-ima ili 50-ima i kasnije.

Kada dodajete nove proizvode svojoj rutini njege kože, uvijek je najbolje ići polako. Ako započnete s dodavanjem niza novih proizvoda odjednom, nećete znati koji zapravo imaju učinak koji tražite. Osim toga, ako isprobate hrpu novih sastojaka odjednom i imate reakciju, poput crvenila ili svrbeža, bit će teže odrediti uzrok iritacije.

Postoji mogućnost da će vaša koža u trenutku kada počnete koristiti nove sastojke za njegu kože, zapravo izgledati kao da se pogoršava prije nego postane bolja. To se zove čišćenje kože i potpuno je normalno i dobar znak. Čišćenje kože znači da vaši proizvodi za njegu kože rade svoj posao.

No, isto tako treba biti oprezan da neki od proizvoda ne izaziva alergijsku reakciju kod Vas u vidu osipa, svrbeža i nelagode kada je potrebno prestati koristiti navedeni proizvod.

Ostali načini njege vaše kože

Zdrava koža koja izgleda mlađe ne ovisi samo o stvarima koje trljate po licu. Također počinje iznutra. Baš kao i svaki drugi dio vašeg  tijela, vaša koža može odražavati vaše cjelokupno zdravlje. Donosimo savjete za zdrav život koji će vam pomoći da održite svoju kožu u vrhunskoj formi:

 • jedite uravnoteženu i balansiranu prehranu
 • spavajte dovoljno
 • nemojte pušiti cigarete niti konzumirati previše alkoholnih, ali i gaziranih pića
 • pijte puno vode  - minimalno dvije litre, ali i više
 • nađite načina kako se oslobodite stresa kojem smo svi izloženi (sport, opuštanje i sl.)

Jednostavna rutina može značajno utjecati na zdravlje vaše kože i smanjiti znakove starenja. Ako ne vidite poboljšanja koja tražite nakon najmanje tri mjeseca, potražite savjet dermatologa. Važno je konzultirati se sa stručnom osobom - dermatologom o potrebama za njegu kože jer svatko ima drugačiji tip kože i liječnik može pomoći preporučiti proizvode koji su najbolji za vas i vaše potrebe.

Brinite o svojoj koži i javite nam se s povjerenjem za dogovor termina dermatološkog pregleda kod naše Snježane Komadine, dr. med., specijalist dermatologije i venerologije!

Pošaljite poruku: