Nova tehnologija Papa testa - BD SurePath™ liquid-based Pap test dostupna je u Sv. Katarini.

Popularni Papa test ili točnije VCE (vagina/cerviks/endocerviks) obrisak prvi put je spomenut 1928.g., a 1941.g. je dokazana njegova važnost i učinkovitost u praćenju promjena na vratu maternice i rodnice te se uskoro počeo koristiti u cijelom svijetu u svrhu ranog otkrivanja raka maternice.

Tekućinska citologija ili eng. liquid based citology (LBC) se počinje koristiti 50 godina kasnije, dakle devedesetih godina prošlog stoljeća i predstavlja prvo važnije poboljšanje popularnog Papa testa. Istraživanja pokazuju veću osjetljivost LBC tehnologije u usporedbi s konvencionalnom citologijom.

U početku je LBC imao više svojih nedostataka, ali kako znanost napreduje tako se i LBC usavršava te je i kod nas došao na tržište tzv. BD SurePath™ liquid-based Pap test. U Specijalnoj bolnici Sv. Katarina koristi se i preporučuje upravo zbog svojih prednosti nad ostalim LBC tehnologijama. Uzorak se uzima s posebno dizajniranom četkicom koja ima središnji dio produžen i tanak te se uz dva okretaja četkice skupi velika količina uzorka i dalje se automatski analizira. U LBC tehnologiji u bočici u koju se vrlo jednostavno odstrani čitavi donji dio četkice s kompletnim uzorkom, a za razliku od konvencionalnog ili klasičnog Papa testa gdje se samo dio stanica ručno nanosi na predmetno stakalce, dolazi do razgradnje upalnih stanica, krvi i sluzi, odnosno onoga što često citologu smeta za gledanje u klasičnom Papa testu i ovim putem mu je olakšan i točniji postupak.

U znanstvenim radovima je pokazano da je čak oko 60 do 90% manje uzoraka koji su nezadovoljavajući za interpretaciju ili su kontaminirani tragovima krvi, sluzi ili upalnim stanicima, a samim tim je puno manji broj lažno pozitivnih ili lažno negativnih nalaza.

LBC je značajno osjetljivija metoda za detekciju skvamoznih intraepitelnih lezija (skr. SIL) i tzv. CIN-ova (cervikalna intraepitelna lezija) nego klasična citologija, ali i za prepoznavanje žljezdanih abnormalnih promjena jer takve promjene mogu biti problematične ponekad za otkrivanje u klasičnom PAPA testu. LBC je posebno koristan za žene koje su imale tzv. ASCUS (atipične stanice neodređenog značenja) i pokazano je da je u oko 60% slučajeva niži broj takvih “neodređenih” promjena koje stvaraju strah i zabrinutost kod pacijentica. Efikasna je u otkrivanju gljivica, virusa i bakterija. Također se iz istog uzorka može napraviti i HPV genotipizacija te ostale dijagnostičke pretrage detekcije DNA klamidije, gonoreje trihomonasa i dr. što kod konvencionalne citologije na stakalcu nije moguće.

Naravno da i dalje nastavljamo raditi konvencionalnu citologiju koja ima svojih prednosti u npr. točnom određivanju mjesta gdje se nalaze promjene. U našem Centru za žensko zdravlje ćemo vrlo rado (kao i uvijek) svakoj pacijentici pristupiti individualno i savjetovati je koja je metoda bolja i točnija u određenoj situaciji. Javite nam se s povjerenjem putem e-mail info@svkatarina.hr ili broja telefona 01 2867 400.

Pošaljite poruku: