U intervjuu s našim dr. sc. Igorom Smojverom saznajte sve o zubnim implantatima.

Razgovarali smo s dr. sc. Igorom Smojverom, dr. med. dent., specijalistom oralne kirugije, koji je dio tima Sv. Katarina Dental Centra.

Dr. Igor Smojver je stručnjak za implantologiju koji u svom svakodnevnom radu poseban naglasak stavlja na mikrokirurške operativne tehnike, zahvate na mekim tkivima, implanto-protetske rehabilitacije u estetskoj zoni, navođenu implantologiju i liječenje periimplantitisa. Dr. Smojver je također i Key Opinion Leader (KOL) za Straumann brand, a više o važnosti ove titule pročitajte u intervjuu:

Kada ste osjetili poziv prema svome zvanju, tj. kako ste odlučili da se želite baviti baš oralnom kirugijom? 

Često sam išao kod stomatologa, pa mi se s vremenom učinilo zanimljivim zanimanjem. Posebno me zanimala oralna kirurgija te sam u tom smjeru i nastavio. Kasnije, uz razna usavršavanja i educiranja sam shvatio da sam odlično izabrao.

Možete li opisati ukratko Vaše obrazovanje i važnost kontinuiranog usavršavanja?

Nakon završenog fakulteta, radio sam u primarnoj praksi par godina prije specijalizacije iz oralne kirugije na Klinici za oralnu kirugiju KBC - a Zagreb. Kontinuirano sam se usavršavao kroz razne kirurške tečajeve (većinom u inozemstvu), završio sam i edukaciju iz mekotkivne i augmentacijske kirurgije na Hurzeler/Zuhr akademiji u Münchenu. Završio sam poslijediplomki doktorski studij na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu pod mentorstvom prof. Gabrić i prof. Budimir.

Što biste osobito naglasili u području Vašeg rada i interesa?

U svakodnevnom radu posebno bih naglasio mikrokirurške operativne tehnike, zahvate na mekim tkivima i implanto - protetske rehabilitacije u estetskoj zoni. Upravo sam i objavio još jedan znanstveni rad na temu šestogodišnjeg praćenja implanto - protetskih restauracija u estetskoj zoni te sam dio jednog od rijetkih timova koji ima tako dug i sistematičan follow up za navedenu tehniku u svijetu.

Što smatrate najvećim izazovom u svome radu?

Najveći izazov je svakako rad s pacijentima, kao i svakom liječniku. Svakodnevno se susrećem s različitim profilom ljudi te je bitno prilagoditi se svakom od njih kako bi od mene otišli zadovoljni.

Koja je važnost titule Key Opinion Leadera – a za Straumann brand?

Straumann je prepoznao stručnost u praksi i znanstvenom radu te mi dodijelio titulu kako bih mogao adekvatno educirati ostale kolege. Isključivo radim sa Straumann sustavom dentalnih implantata, jer je znanstveno dokumentiran sustav, nudi rješenja za sve kliničke situacije te ono što me posebno oduševljava, smanjuje potrebu za invazivnim kirurškim intervencijama, što u konačnici dovodi do smanjenja komplikacija te je maksimalno skraćeno vrijeme od ugradnje do definitivne opskrbe implantata. Svojim inovacijama u vidu hidrofilne površine (SLActive) i povećanje čvrstoće (Roxolid) unijeli su revoluciju u polje dentalne implantologije. Velika mi je čast biti proglašen Key Opinion Leader-om znajući da Straumann brend pomno odabire kome će dodijeliti navedenu titulu te koga će odabrati da educira i prenosi svoje znanje na ostale kolege.

Dr. Smojver_ kirurški tečaj Straumann_ fotka unutar teksta.jpg
Edukacija kolega

Koja je osnovna razlika između skupih i jeftinih implantata?

Tržište je preplavljeno raznim implantatima upitne kvalitete, ali i cijene. Kod odabira implantata bitno je nekoliko faktora o kojima u konačnici ovisi i cijena. Njabitnije stavke su: brend implantata (bitna je znanstvena dokumentiranost proizvoda gdje pratimo neke sustave i više od 20 godina i tako kroz literaturu znamo kako se ti implantati „ponašaju“, tj. koje su ima dobre i loše strane); implantolog (važno je tko vam ugrađuje implantat, bitno je izabrati iskusnog specijalistu certificiranog za odabrani sustav).; materijali za definitivni protetski rad na implantatima (oni najbolji su ujedno i skuplji). Ako želite kvalitetan implantat i rad na implantatu sa svim originalnim komponentama, vrhunskim materijalima kod iskusnog i kvalificiranog specijaliste morate biti spremni izdvojiti višu cijenu po implantatu s krunicom.

Koja su najčešća pitanja pacijenata koji se pripremaju za ugradnju implantata?

Pitanje apsolutno svakog pacijenta je: “Hoće li boljeti?” te često pitanje je i koliko traje zahvat. Obzirom na današnji ubrzani tempo života i manjak vremena, pacijente često zanima i nakon koliko se dobivaju zubi.

Mnogi pacijenti imaju veliki strah od posjeta stomatologu. Što biste savjetovali svojim potencijalnim pacijentima kojima je potreban implantološki ili određeni oralno-kirurški zahvat?

Najbitniji i najsigurniji savjet je zapravo da nema potrebe za strahom U Sv. Katarina Dental Centru u suradnji s anesteziolozima, koristimo različite vrste anestezije kako bi smanjili bol i nelagodnost tokom stomatoloških zahvata. Bez obzira na to je li vam potrebna lokalna anestezija ili sedacija (ovisno o zahvatu), naš tim će pronaći najbolje rješenje za vas. Također bih naglasio da u Centru koristimo najmoderniju tehnologija, a sve stomatološke usluge možete napraviti na jednom mjestu!

Pošaljite poruku: