Hemoroidi su tabu tema i pacijenti odgađaju pregled radi nelagode, no to ne bi trebalo biti tako. Govorimo o problemu o kojem se premalo govori. Dr.sc. Tihomir Grgić spec. opće i digestivne kirurgije ističe zašto je važno doći na proktološki pregled te govori o metodama liječenja hemoroidalne bolesti.

1. Koji su uzroci nastajanja hemoroida?

Ne postoji jasan uzrok nastanka hemoroidalne bolesti, danas postoji više teorija. Jedna od njih je da zbog pojačanog tonusa sfinktera dolazi prolapsa i hiperplazije krvožilnog pleksusa analnog kanala. Sam pojačan tonus sfinktera može nastati zbog nepravilne prehrane, neredovite i tvrde stolice i slično. Druga teorija govori da uzrok nastanku hemoroida može biti i povišen intraabdominalni tlak, a koji onda uzrokuje hiperplaciju i prolaps vaskularnog submukoznog analnog pleksusa. Povišeni intraabdominalni tlak povezan je također sa suvremenim načinom života, smanjenim unosom vlakana, nedovoljnim unosom tekućine i slično.

Ono što je sigurno da hemoroidalna bolest svakako ima i svoju nasljednu, tj. genetsku komponentu ( dosta članova obitelji često ima tegobe sa hemoroidima) ali isto tako suvremeni način života utječe na razvoj hemoroidalne bolesti.

2. Zašto ne treba odgađati pregled i osjećati nelagodu?

Dosta pacijenata odgađa pregled zbog nelagode i neugodnog pregleda. Unatoč tome potrebno je učiniti pregled kako bi se jasno utvrdio uzrok tegoba (svrbež, pečenje, krvarenje, prolabiranje). Na proktološki pregled potrebno je otići čim prije kada se jave takve smetnje kako bi se na vrijeme dobilo upute za liječenje i time spriječilo pogoršanje tegoba. Osim toga, izuzetno je bitno obaviti proktološki pregled na vrijeme kako bi se isključili i drugi uzroci krvarenja i drugih tegoba, kao što su polipi, divertikuli ili kolorektalni karcinomi čija je incidencija u značajnom porastu. Naravno, da bi se učinila kompletna obrada pacijenata s takvim tegobama izuzetno je važan tim stručnjaka koji se bave ovom problematikom, a u tim je uključen i gastroenterolog te uz sam gastroenterološki pregled u većine pacijenata s takvim tegobama indicirano je napraviti kompletni pregled debelog crijeva- kolonoskopiju.

3. Koje metode liječenja hemoroida postoje?

Danas postoji niz mogućnosti u liječenju hemoroidalne bolesti, od konzervativnog liječenja za početne stupnjeve hemoroida pa sve do kirurških metoda. Od starijih kirurških metoda svakako treba spomenuti kiruršku eksciziju ( Morgan- Milligan ) koja je uglavnom rezervirana za uznapredovali stadij bolesti, zatim metode kao što su skleroziranje ili ligiranje hemoroida koje se koriste uglavnom za početne stadije bolesti. Od minimalno invazivnih metoda treba spomenuti HAL metodu kojom se ligira hemoroidalna arterija. Jedna od najmodernijih metoda danas je i laserska hemoroidoplastika - koju koristimo u  Sv. Katarini, a njene prednosti su što je prilagođena današnjem modernom načinu življenja, postiže dobre rezultate u liječenju ali isto tako omogućava brzi povratak svakodnevnim aktivnostima i poslu, uz minimalnu bolnost nakon zahvata. Pacijent se otpušta na kućnu njegu isti dan nakon zahvata- nakon kraće opservacije te na kontrolni pregled dolazi nakon 3-4 dana od zahvata.


Dogovorite pregled!

Pošaljite poruku: