Oralna kirurgija bavi se patologijom i rekonstrukcijom čeljusnih kostiju, zuba i mekih tkiva usne šupljine.

U razgovoru s našim Igorom Smojverom, dr. med. dent., specijalistom oralne kirurgije, saznajte više o oralno-kirurškim zahvatima koje radimo u Sv. Katarina Dental centru te svakodnevnom radu s pacijentima.

1. Koje vrste oralno-kirurških zahvata izvodite u Sv. Katarina Dental Centru?

  Vršimo sve oralno - kirurške zahvate od čega su najčešći: kirurško uklanjanje umnjaka i zaostalih korijenova, apikotomija, augmentacije sinusa i alveolarnih nastavaka čeljusti u sklopu dentalne implantologije te zahvati na mekim tkivima usne šupljine. Sve oralno – kirurške zahvate vršimo uz lokalnu anesteziju te po najsuvremenijim mikrokirurškim principima uz uporabu najboljih materijala. Aktivno primjenjujemo principe multimodalne analgezije (terapija i sprečavanje boli) te imamo najsuvremenije uređaje (Piezo nož, dentalni mikroskop, laser, PRF) kako bi maksimalno povećali uspješnost svih oralno - kirurških zahvata.

  2. Koji je najčešći oralno-kirurški zahvat zbog kojeg pacijenti dolaze?

   Uklanjanje trećih molara tj. umnjaka je najčešći razlog dolaska oralnom kirurgu. Druga velika skupina pacijenta su oni kojima su potrebni zahvati „dogradnje kosti“ kao priprema u sklopu terapije dentalnim implantatima te sama implantopotetska terapija.

   Više o navedenom postupku možete pročitati u mom blogu.

   3. Zašto pacijenti najčešće izbjegavaju neki od navedenih zahvat iako su im potrebni?

    Pacijenti najčešće izbjegavaju potrebne zahvate zbog straha od stomatologa općenito, a posebno od kirurških zahvata.

    4. Jesu li postupci bolni i može li doći do težih komplikacija?

     Naravno da su sami kirurški zahvati bezbolni zbog primjene lokalne anestezije/analgezije prije zahvata, no nelagoda, bolovi i umjerena oticanja su sastavni dio postoperativnog tijeka svakog kirurškog zahvata. Ali zato primjenom najnovijih tzv. mikrokirurških principa, multimodalne analgezije i modernih uređaja iste smo sveli na minimum i skratili maksimalno postoperativni oporavak na svega 2-3 dana neovisno o zahtjevnosti samog zahvata/problema.

     5. Što preporučate pacijentima kojima je potreban određeni oralno-kirurški zahvat, a odugovlače s istim?

      Pacijentima svakako preporučam da ne odgađaju potrebni zahvat, pogotovo ako se radi o upalnim stanjima čeljusti jer će tako samo produbiti problem i sama kirurška intervencija postaje kompliciranija ( time i oporavak) ukoliko se kasni sa zahvatom.

      6. Na koje područje svog rada stavljate poseban naglasak i kako ste se odlučili baš za oralnu kirurgiju?

       Posebno se bavim problemom upalnih stanja oko implantata tzv. periimplantitisom koji postaje glavni problem nakon što su implantati ugrađeni. Nažalost sve se više implantata (upitne kvalitete) postavlja bez kritičkog razmišljanja što rezultira sve većim brojem nezadovoljnih pacijenta. Međutim imamo već razvijene uspješne protokole „spašavanja“ takvih implantata kako bi održali u ustima i u funkciji koliko god duže je to moguće.

       Drugo polje mog interesa je implantoprotetska terapija u prednjem segmentu obje čeljusti tzv. estetskoj zoni. Naime radi se o posebnom području dentalne implantologije koje se bavi estetskim rekonstrukcijama na implantatima u prednjoj regiji čeljusti koje objedinjuje znanstvene spoznaje iz polja oralne kirurgije, parodontologije i stomatološke protetike. Zbog svoje zahtjevnosti i multidisciplinarnosti rehabilitacije u estetskoj zoni su posebno izazovne što me svaki put iznova kirurški veseli i „tjera“ da pratim i vježbam najnovije kirurške i rekonstrutivne tehnike kako bi svaki pacijent dobio najbolje što struka nudi u tom trenutku.

       Za oralnu kirurgiju sam se odlučio zbog pragmatičnog pristupa problemima.

       Ako imate sličan problem, dogovorite termin za besplatni pregled kako bismo Vam napravili temeljitu dijagnostiku i predložili optimalan plan terapije koji će vam vratiti bezbrižan osmijeh.

       Pošaljite poruku: