Procjenjuje se da gotovo 25% osoba tijekom svog života iskusi barem jedan poremećaj raspoloženja.

Poremećaji raspoloženja kao što su depresija i bipolarni afektivni poremećaj su česti te se procjenjuje da gotovo 25% osoba tijekom svog života iskusi barem jedan poremećaj raspoloženja (1).

Depresija, od koje boluje više od 250 milijuna osoba na svijetu, je vodeći uzrok radne nesposobnosti u svijetu te dovodi do brojnih negativnih posljedica za svakodnevno funkcioniranje pojedinca (2).

S druge strane, od bipolarnog afektivnog poremećaja (BAP) boluje oko 45 milijuna ljudi. On obuhvaća manične i depresivne epizode, između kojih se javljaju periodi normalnog raspoloženja. Za poremećaje raspoloženja je nužna pravovremena dijagnoza i liječenje kako bi se smanjio rizik za brojne neželjene posljedice, uključujući samoubojstvo. No, terapija za depresiju i BAP ne djeluje na svakog pojedinca jednako uspješno, dok neki postanu rezistentni na brojne lijekove iz različitih farmakoloških skupina. Također, pošto se određeni simptomi BAP-a i depresije preklapaju, ponekad nije jednostavno postaviti točnu dijagnozu. Stoga, personalizirani pristup svakom pacijentu u vidu terapije te krvni markeri za pomoć pri postavljanju dijagnoze i procjeni težine bolesti jedan su od načina koji bi mogli pomoći kako liječnicima, tako i pacijentima u što uspješnijem liječenju poremećaja raspoloženja.

Jeste li ste ikad pitali zašto je neki lijek djelotvoran drugima, a ne Vama? Ili pak, zašto ste tijekom uzimanja određenog lijeka imali nuspojavu, dok ih druge osobe koristeći isti lijek nisu imale? Riješenje je RightMed® test! Dogovorite svoj termin za testiranje putem LINKA.

Više saznajte u video zapisu:

Nadalje, pokazano je kako je bila veća pouzdanost biomarkera kada je bio uključen personalizirani pristup prema pacijentu po spolu i dijagnozi, osobito u žena u studiji. Koristeći farmakogenomski pristup, odnosno pronalazak lijeka koji ima najveću vjerojatnost uspješnog djelovanja ovisno o ekspresiji ciljanih gena svakog individualnog pacijenta, istraživači su pronašli nove lijekove koji nisu primarna terapija kod depresije ili BAP-a (npr. pindolol (liječenje hipertenzije), ciprofibrat (liječenje povišenih lipida u krvi). Sveukupno, istraživanje je na detaljan način objasnilo personalizirani pristup pacijentima s psihijatrijskim poremećajima koji je započeo od pronalaska biomarkera te njihove validacije pa sve do sugeriranja pacijentima ciljane terapije farmakogenomskim pristupom.

Farmagenomski test RightMed® je razvijen i ekskluzivno licenciran od Mayo Clinic:

  • Precizno, personalizirano i ciljano propisivanje lijekova
  • Izbjegavanje pogrešaka prilikom odabira prikladnog lijeka
  • Smanjenje nastanaka nuspojava lijekova
  • Sprječavanje neželjenih interakcija između pojedinih lijekova
    Značajna ušteda vremena i novca

Prava terapija za pravog pacijenta u pravo vrijeme! Saznajte više!


Dogovorite testiranje putem pozvenice: https://www.svkatarina.hr/dogovorite-pregled

(1) Izvorni članak: https://www.nature.com/articles/s41380-021-01061-w
(2) Statistika od Svjetske zdravstvene organizacije: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/mental-disorders

Pošaljite poruku: