Kod osoba koje su preboljele COVID-19 bolest postoji mogućnost pojave produljenih simptoma i nakon što je prošla infekcija virusom SARS-CoV-2.

Prema dosadašnjih istraživanjima, više 10 % bolesnika ima tegobe koje traju dulje od 3 tjedna, a postoje i znanstveno-stručna izvješća da se samo 20 % osoba potpuno oporavi na 50. dan od početka bolesti. Ukoliko tegobe traju dulje od tri tjedna bolest nazivamo produljeni COVID-19, a ako traju dulje od tri mjeseca radi se o kroničnom post-COVID sindromu.

Ovoj kompleksnoj problematici valja pristupati multidisciplinarno, uz sudjelovanje pulmologa, kardiologa, neurologa, fizioterapeuta, itd.

Najčešće tegobe su dugotrajni umor, netolerancija napora, osjećaj nedostatak zraka, stezanja i nelagoda u prsištu, kao i bolovi u zglobovima.

Otprilike jedna trećina bolesnika i nakon preboljele bolesti ima otežano disanje. Ukoliko je kašalj prisutan, uglavnom je blažeg intenziteta. Stoga, izostanak kašlja ne mora značiti da bolesnik nema promjene na plućima.

Dosta bolesnika koji su imali blagi oblik COVID-19 bolesti, u post-COVID-19 razdoblju imaju zaostale brojne tegobe koje mogu trajati tjednima pa i mjesecima.

Brojni bolesnici su liječeni kod kuće s blagom do umjerenom bolesti koja nije zahtijevala hospitalizaciju, niti su imali utvrđenu upalu pluća. Međutim, kod dosta takvih bolesnika zaostaju tegobe kao što su suhi, podražajni, uporni kašalj, zamor, zaduha ili pak kombinacija kašlja i zaduhe. U naknadnim kontrolama tih bolesnika postalo je jasno da se kod brojnih osoba mogu skrivati ozbiljne komplikacije kao što su obostrani infiltrati plućnog tkiva s vrlo sporim oporavkom ili plućne tromboembolije koje mogu predstavljati životnu ugrozu. Očekuje se da će dio bolesnika s postupalnim promjenama na plućima razviti i trajne posljedice kao što je razvoj nefunkcionalnog ožiljnog tkiva i plućne fibroze koja je kronična ireverzibilna bolest koja značajno smanjuje kvalitetu života.

COVID-19 može izazvati simptome slične plućnoj emboliji. Kod virusne upale susrećemo mikroskopske ugruške u malim krvnim žilama pluća, zbog čega bolesnik može razviti teško zatajivanje plućne funkcije.

Osobama koje su preboljele COVID-19, a imaju jedan ili više od prethodno spomenutih simptoma preporuča se dijagnostička obrada, kojom bi se na vrijeme otkrile moguće posljedice infekcije te na vrijeme moglo terapijski intervenirati i spriječiti ili umanjiti trajne posljedice na dišni sustav i sveukupno zdravlje.

Za više informacija i konkretnu pomoć javite nam se s povjerenjem!

Pošaljite poruku: