Osobe hospitalizirane radi COVID-19 imaju značajno povećani rizik za smrtnost, ponovnu hospitalizaciju te razvoj respiratornih i kardiovaskularnih bolesti, kao i dijabetesa prosječno 5 mjeseci nakon akutne bolesti.

Osobe koje imaju podležeće bolesti također imaju i veći rizik od loših ishoda akutnog COVID-19. No, sve je više radova koji istražuju kronične simptome i komplikacije COVID-19 u vidu post-COVID sindroma. On obuhvaća simptome i znakove koji traju više od 12 tjedana nakon akutnog COVID-19 te se preporuča da osobe koje imaju simptome i više od 6 tjedana nakon bolesti budu klinički pregledane.

Istraživanje iz časopisa BMJ s gotovo 50 000 ispitanika koji su bili hospitalizirani radi COVID-19 je usporedilo stope raznih bolesti koje su se javile kod ovih ispitanika prosječno 5 mjeseci nakon akutne bolesti. Kontrolnu skupinu je činila generalna populacija sa sličnim kliničkim karakteristikama i podležećim bolestima koja nije bolovala od COVID-19. Prosječna dob hospitaliziranih ispitanika bila je 64,5 godina, dok je 45,1% bilo starije od 70 godina. Većina hospitaliziranih ispitanika je imala barem jednu podležeću bolest, a najviše (51,7%) ih je imalo povišeni arterijski tlak. Gotovo 60% je imalo prekomjernu tjelesnu težinu.

U periodu nakon akutne bolesti, 29,4% osoba koje su imale COVID-19 su bile ponovno hospitalizirane u usporedbi s 9,2% osoba iz kontrolne skupine. Nadalje, 12,3% osoba koje su preboljele COVID-19 su umrle u prosječnom razdoblju od gotovo 5 mjeseci nakon akutnog COVID-19, u usporedbi s 1,7% iz kontrolne skupine. Stope respiratornih i kardiovaskularnih bolesti, kao i dijabetesa bile su značajno veće kod osoba koje su preboljele COVID-19. Također, apsolutni rizik za smrt i ponovnu hospitalizaciju bio je veći kod osoba starijih od 70 godina.

Sveukupno, važno je da se osobe koje su preboljele COVID-19, osobito one s podležećim bolestima i koje su bile hospitalizirane, detaljnije prate nakon same akutne bolesti zbog potencijalnog razvoja Post COVID sindroma.

Ukoliko sumnjate na Post COVID sindrom, dogovorite termin  za sistematski pregled u sklopu navedenog.

Slika prikazuje stope određenih bolesti kod osoba koje su bile hospitalizirane radi COVID-19 prosječno 5 mjeseci nakon akutne bolesti u usporedbi s kontrolnom grupom sa sličnim kliničkim karakteristikama.

png1.png

Više o samom istraživanju pročitajte na sljedećoj poveznici: doi.org/10.1136/bmj.n693

Specijalna bolnica Sv. Katarina je formirala multidisciplinarni tim stručnjaka koji skrbi o bolesnicima s Post COVID-19 sindromom te im omogućiti cjelovitu dijagnostičku obradu, pravovremenu prevenciju komplikacija i optimalno liječenje.
Liječenje Post COVID-19 sindroma obavlja se u našoj Poliklinici na adresi Trpinjska 7 u Zagrebu, radnim danom od 7:00 do 20:00 sati uz obveznu prethodnu najavu. Više informacija o Post COVID-19 sindromu i paketima dostupno je putem naše web stranice.

Dogovorite svoj termin pregleda!

Pošaljite poruku: