Osobe koje su sklone depresiji i PTSP-u često posežu za sredstvima koja potiču ovisnost

Stres je prepoznat kao važan pokretač žudnje za drogom te povećanom i ponovnom zlouporabom sredstava koja stvaraju ovisnost. Nakon većih katastrofa, terorističkih akcija ili drugih sličnih događaja, uočena je veća učestalost slučajeva depresije i posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP), uz koje je često povezana povećana zlouporaba sredstava koja stvaraju ovisnost.

Javite nam se s povjerenjem i dogovorite pregled.

Ljudi koji su doživjeli velike traume, oni s PTSP-om ili depresijom skloni su »samoliječenju« drogama ili alkoholom kako bi se smirili, nosili sa stresom ili umanjili smetnje. Niz istraživanja je pokazalo da povećana zloporaba sredstava koja stvaraju ovisnost (cigarete, alkohol, marihuana) može biti povezana s povećanom pojavom depresije ili PTSP-a.

Zapaža se i da se u osoba koje su se liječile zbog problema ovisnosti o alkoholu ili drugim sredstvima, recidiv (ponovno uzimanje) javlja nakon nekog neugodnog događaja. No, žudnja za sredstvom koje potiče ovisnost ne mora biti povezana s nekim konkretnim događajem, nego i s ponovnim vraćanjem starom stilu življenja ili podsjećanjem na prijašnja, rizična ponašanja.

Prepoznavanje i liječenje depresivnih smetnji te PTSP-a može znatno smanjiti zlouporabu alkohola, duhana ili marihuane. Uzimanje tih sredstava kao način »rješavanja problema« može samo pogoršati probleme. Stres neće biti riješen, ali će cigarete izazvati smetnje na plućima, srcu ili na drugim organima.

Zbog konzumiranja alkohola i marihuane smetnje ponašanja mogu eskalirati u pojačanu agresivnost i promjene raspoloženja. Osobama izloženim snažnom stresu može pomoći grupna psihoterapija, psihoterapijsko i farmakoterapijsko liječenje te grupe pomoći i samopomoći, a pod stručnim nadzorom mogu ponovno osmisliti svoj život.

Obratite se našem timu stručnjaka!

U novije vrijeme, često se koriste tehnike kao što su EMDR (Eye Movement Desensibilisation and Reprocessing), Shema terapija i niz drugih, usko specijaliziranih. Psiholozi i psihijatri imaju razrađene protokole kod izbora odgovarajućih metoda. Dodatni je izazov izbor odgovarajuće metode u slučajevima kad se terapija izvodi online.  

Negiranje problema karakteristično je za osobe koje imaju simptome PTSP-a. Kad prestanu uzimati sredstva koja stvaraju ovisnost, to je znak da su na putu oporavka.

Uvjerite se u stručnost i personalizirani pristup koji njegujemo u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina i rezervirajte svoj termin za pregled odmah.

Pošaljite poruku: