Prozirni aparatić za zube je gotovo nevidljiv, ugodan za nošenje, lako se skida i stavlja, ne boli, a zubi se jednostavno čiste.

Zašto izravnati zube?

Izuzetno velik broj ljudi ima neku anomaliju položaja zuba. Anomalije variraju od malih, poput blage zagužvanosti donjih prednjih zuba, pa sve do većih i težih (jače zarotirani, izbačeni, povučeni ili razmaknuti zubi). Kod nekih je to šarmantno i zapravo dio osobnosti, no većini kvari samopouzdanje, estetiku osmijeha i lica ili jednostavno smeta zagrizu. Stoga razlikujemo situacije gdje je problem samo estetske prirode i tamo gdje je problem ipak složeniji i zahtijeva ozbiljan pristup. Ako vas ne smetaju neravni zubi i nemate objektivnih problema sa zagrizom, ne morate ih ispravljati, ali dobro je znati da se zagužvani i nepravilno položeni zubi mogu više trošiti od pravilno položenih, teže se čiste, zubno meso se teže održava, a postojeća gužva neće nestati – štoviše, velika je vjerojatnost da će se s vremenom pogoršavati.

Kako izravnati zube?

Izumljene su različite tehnike i naprave za ravnanje zuba. Svi već znaju za fiksne aparatiće koji se sastoje od žica i bravica, a mogu biti metalni ili keramički (u boji zuba). Fiksni aparatić je svojevrsni ortodontski zlatni standard te u iskusnim rukama moćan alat. Ipak, fiksni aparat za zube ima neke nedostatke. Elementi fiksnog aparata često žuljaju i grebu usnice i obraze. Bol prilikom redovne mjesečne prilagodbe aparatića za zube često može biti prilično neugodna. Higijena se teže održava (hrana zapinje između žica i bravica), a i estetika je narušena (dosta su vidljivi).

Ima li fiksni aparatić za zube alternativu?

Do nedavno ozbiljna alternativa praktički i nije postojala. Unatrag nekoliko godina, tehnologija skeniranja, digitalnog planiranja i 3D printanja je napredovala nevjerojatnim koracima te su nevidljivi aparatići polako stali uz bok fiksnim aparatićima za zube. Nevidljivi aparatić danas može praktički sve što i fiksni, uz iznimku nekoliko specifičnih anomalija gdje se rezultati ipak lakše i predvidljivije postižu fiksnim aparatićem ili čak kombinacijom jednog i drugog (tzv. hibridna tehnika). Iako je prozirni aparatić za zube gotovo nevidljiv, ugodan za nošenje, lako se skida i stavlja, ne boli, zubi se jednostavno čiste i nije potrebno toliko često dolaziti na kontrole, pacijenti moraju biti spremni nositi svoj prozirni aparatić praktički 22 sata na dan, odnosno skidati ga samo prilikom jela, inače će rezultat izostati. Više o detaljima terapije prozirnim aparatićima za zube pročitajte na našem webu.

Ortodont je predložio kompletnu terapiju cijele čeljusti fiksnim aparatom u trajanju od 2 godine, a ja samo želim što brže poboljšati osmijeh i riješiti zagužvane prednje zube – što učiniti?

Iako u većini slučajeva pacijent može birati što želi, preporuku o vrsti aparatića za zube bi ipak trebao dati stručnjak, iskusni stomatolog ili ortodont, a na osnovi postojećeg stanja i želja pacijenta. Pacijent potom na temelju svih informacija o stanju svojih zuba i zagriza te o značaju i domašaju različitih naprava i tehnika može donijeti odluku o početku konkretne terapije. Primjer: gledano sa strane struke, pacijent može imati odmak od idealnog stanja zagriza i čeljusti, ali ga to ne smeta i nema objektivnih smetnji u funkciji. Jednostavno želi ispraviti nekoliko prednjih zuba koji se vide u osmijehu i kvare estetiku lica. Terapeut mora pacijentu ukazati na cjelovitu situaciju u ustima te, ako je moguće, ponuditi više opcija liječenja (npr. dugotrajna terapija fiksnim aparatićem do idealne pozicije zuba i zagriza ili kraća, kompromisna terapija krivo položenih prednjih zuba prozirnim aparatićem, koja neće naštetiti ostatku žvačnog sustava). Na temelju tih informacija pacijent donosi završnu odluku.

Koji brand prozirnih aparatića za zube odabrati?

Zasigurno ste primijetili da na tržištu postoji više sustava clear alignera poput Invisalign, ClearCorrect, Simply Smile, Inman Aligner i sličnih. Nameće se logično pitanje - koji je sustav najbolji i koji odabrati? Nažalost, odgovor nije jednostavan i uglavnom ne postoji „idealni“ clear aligner sustav. Brojni su faktori koji utječu na izbor tipa prozirnog aparatića za zube: složenost terapije, želje pacijenta i (ne)spremnost na kompromise ili uvjete terapije, cijena određenog sustava i financije pacijenta, stručnost stomatologa i „support“ koji nudi sustav, „compliance“ pacijenta itd. Neki stomatolozi forsiraju određene sustave jer imaju dobre uvjete poslovanja ili pozitivna iskustva u radu. Drugi imaju više toga u ponudi i individualno kroje ponude prema pacijentima. Mudro je izbjeći ordinacije gdje se ružno i otresito govori o nekom tipu aparatića (tipične izjave su: „to ništa ne valja“, „to se može samo tako kako ja kažem“, „to ne djeluje“) te se isključivo nudi ili glorificira konkretni tip zubnih aparatića (fiksnih ili mobilnih, svejedno). Svakako je dobro obići nekoliko ordinacija i skupiti više ideja ili savjeta kako riješiti konkretni problem te potom odabrati onu koja vam najviše odgovara.

Kada aparatić za zube nije idealno rješenje?

U određenim situacijama pametnije je estetski problem riješiti keramičkim ljuskicama za zube (vidi više na našem webu). Primjer: ako su gornji prednji zubi sitni i razmaknuti, a zagriz je u ostatku čeljusti u gotovo idealnim odnosima, terapija zubnim aparatićem će zatvoriti te prostore, ali će trajati, završni položaj zuba neće biti stabilan, a zubi će i dalje biti sitni. Stoga je možda bolje razmisliti da se problem riješi bez ortodontske terapije, tako da se postave keramičke ljuskice za zube. One će u kratkom roku zatvoriti postojeće razmake, povećati zube i poboljšati estetiku osmijeha. Također, ako pacijent nije siguran da će redovito nositi svoj aparatić te se disciplinirano pridržavati uputa za vrijeme i nakon terapije (dugotrajno nošenje retainera), onda to nije terapija izbora. U svakom slučaju, iskusni stomatolog će nakon pregleda i konzultacija dati savjet što je u konkretnoj situaciji najbolje za pacijenta.

Pošaljite poruku: