Koje su opcije liječenja? Sačuvati ili zamijeniti zglob? Valja reći da nema pogrešnog odgovora na ovo pitanje.

U svom svakodnevnom radu mi se javljaju pacijenti i traže pomoć radi bolnog koljena koje im značajno narušava kvalitetu života. Aktivnosti kao što su vožnja bicikla, ples, putovanja i druženje s obitelji a vrlo često i obična šetnja postaje „nemoguća misija“.

Pacijenti pri tome postavljaju pitanje koje su opcije liječenja? Sačuvati ili zamijeniti zglob? Valja reći da nema pogrešnog odgovora na ovo pitanje. Naime, izbor između metode liječenja potpunom zamjenom zgloba (totalna endoproteza) ili reparacijskim / rekonstruktivnim zahvatom ovisi isključivo o stupnju bolesti. Primjerice ako godinama bolujete od osteoartritisa koljena s posljedičnim potpunim gubitkom hrskavičnog pokrova te deformitetom i defektima kosti totalna endoproteza koljena je najbolje rješenje koje će ispraviti deformitet ekstremiteta, omogućiti normalnu i bezbolnu funkciju koljena. S druge pak strane ako su oštećenja manjeg opsega, odnosno ako postoji dio zgloba koji ima očuvanu strukturu i djelomično funkciju rješenje je u prezervaciji zgloba reparacijsko – rekonstruktivnim zahvatom.

rentg (1).jpg

S lijeva na desno: korektivna osteotomija, parcijalna endoproteza koljena, totalna endoproteza koljena

Minimalno invazivni reparacijski i rekonstruktivni zahvati

Ovom skupinom zahvata sprječavamo preopterećenje zdrave ili manjih područja oštećene hrskavice. Izvode se minimalno invazivno, artroskopski na 2 mala portala na prednjoj strani koljena. Ovi zahvati uključuju sve zahvate na meniscima kao što su parcijalna meniscektomija, šavi meniska i transplantacija meniska  kao i rekonstrukcija križnih ligamenata. Također izvodimo i reparacijske postupke na oštećenoj hrskavici kao što su bušenje zglobnih tijela koje kombiniramo s metodama koje podupiru cijeljenje hrskavičnog tkiva (stromalna vaskularna frakcija iz masnog tkiva i faktori rasta trombocita).


Korektivna osteotomija i parcijalna endoproteza koljena

U nekih pacijenata oštećen je samo jedan kompartment koljena dok je preostali dio zgloba nezahvaćen osteoartritisom ili su pak promjene minimalne. Uzrok tome je često patološka osovina, valgus ili varus koljena rekli bi žargonski x ili ox noge.  U tom slučaju mogće je kauzalno liječenje zahvatom korektvne osteotomije kojom se rastereti oštećeni dio zgloba korekcijom osovine ekstremiteta ili pak ugradnjom parcijalne endoproteze koljena. I jedna i druga metoda imaju izvrsne rezultate u svom indikacijskom području jer prezerviraju ligamente i ostale strukture nezahvaćenog zgloba te potpuno oslobađaju pacijenta boli.


Totalna endoproteza koljena

Ovdje dolazimo do zahvata kojeg se pacijent zbog nedostatka informacija pribojava. Termin „umjetni zglob koljena“ koji se uvriježio među pacijentima zvuči puno ekstenzivnije nego što to zapravo jeste.  Ovim zahvatom se ne uklanja cijeli zglob nego dapače samo mali dio kosti s bolesnom hrskavicom a ugradnjom endoproteze se zapravo presvuku zglobne površine implantatom slično kao što stomatolog ukloni bolesni dio zuba i presvuče ga navlakom od umjetnog materijala. Valja napomenuti da se ovim zahvatom ispravlja i patološka osovina te deformiteti koljena. Opet zbog nedostatka informacija neki pacijenti misle da će nakon ugradnje totalne endoproteze koljena biti slabije pokretni a zapravo je potpuno obratno. Uspješnost ove metode je zapravo nevjerojatna i omogućuje potpuno bezbolan i funkcionalan zglob dulje od dva desetljeća nakon ugradnje i zapravo mnogi pacijenti s kojim razgovaram žale što nisu i prije učinili ovaj zahvat. Na polju endoprotetike koljena svjedočimo velikom napretku kako u operacijskoj tehnici tako i u dizajnu implantata. Naime u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina ugrađujemo najnoviju generaciju totalne endoproteze koljena (Physica KR) koja je tako dizajnirana da potpuno oponaša prirodnu anatomiju zglobnih površina zdravog koljena te shodno tome daje izvrstan funkcionalni ishod pa omogućuje brzi oporavak i povratak svim aktivnostima uključujući i neke sportske aktivnosti radi čega je posebno atraktivna opcija za mlađe pacijente ili starije pacijente s većim funkcionalnim zahtjevima.

sl pp.jpg

Lijevo: deformitet prije ugradnje endoproteze; desno: ispravljen deformitet ugradnjom endoproteze

Ukratko na pitanje sačuvati ili zamijeniti zglob? Odgovor je:  i jedno i drugo! Naime, svaka faza osteoartritisa ima svoje rješenje u spektru operacijskih metoda a pojedine metode se također uspješno kombiniraju. 

Za više informacija i konkretnu pomoć javite nam se s povjerenjem!

Pošaljite poruku: