Prozirni aparatić ili clear aligner je vrsta modernog mobilnog aparatića za zube.

Današnja tehnologija nudi veliki izbor ortodontske terapije, a najmoderniji i trenutno najtraženiji su prozirni aparatići za zube (clear aligneri). Za razliku od fiksnog aparatića, clear aligneri se skidaju prilikom jela, a ostatak dana i noći moraju biti na zubima kako rezultat ne bi izostao. Aligneri se izrađuju posredstvom digitalne tehnologije; nakon što se s pacijentom odrede ciljevi terapije i uzmu otisci zuba, pristupa se digitalnom planiranju pomaka zuba. Na ovaj način se vrlo precizno može utjecati na završni položaj svakog zuba.

Znate li što očekivati prvih dana nošenja prozirnih aparatića?

Početkom nošenja prozirnog aparatića učestala je nelagoda i pritisak na zube, osjećaj stranog tijela u ustima, pojačano lučenje sline te blaže poteškoće u izgovoru slova s,c,z. Također skidanje i stavljanje aparatića su otežani. Svi ti simptomi prolaze brzo te se osoba navikava na aparatić kroz nekoliko dana.

Bol i nelagoda obično nisu takvog intenziteta da zahtijevaju analgetike ili neki posebni tretman. Jednostavno, treba si dati malo vremena da se organizam navikne na novi aparatić.

Kako učinkovito čistiti i održavati prozirne aparatiće?

Aligneri se čiste svaki dan minimalno dva puta, kao i vlastiti zubi, pastom za zube i četkicom jer je to najpraktičnije (obzirom da su od plastike, mogli bi se prati deterdžentom za suđe i grubom četkom koja nije za zube). U veledrogerijama poput Bipe ili DM-a postoje  specijalizirane tablete baš za čišćenje proteza ili aparatića. One se koriste jednom dnevno (aligner se ubaci u čašu s vodom na nekoliko minuta kako bi se dezinficirao i očistio).

Koliko često treba vaditi prozirne aparatiće, npr. prilikom jela?

Preporuka je alignere nositi stalno te ih skidati samo prilikom jela. Redovito nošenje, uz pravilno isplaniranu terapiju, vodi do izvrsnih rezultata. Isprekidano nošenje ili nenošenje rezultira time da zubi više ne prate zadani pomak koji diktira aligner te terapija nazaduje.

Aligneri se moraju skinuti prilikom jela. Tekućine se piju normalno, iako je preporuka izbjegavati vruće i tamno obojene napitke dok su aligneri na zubima; naime, pigmenti iz npr. kave, crnog čaja i sl. ostaju između zuba i alignera te mogu uzrokovati diskoloraciju zuba. Pušenje cigareta s alignerima se ne preporučuje.

Kako pravilno staviti i skinuti prozirne aparatiće bez da ih oštetite?

Skidanje i stavljanje aparatića demonstriramo na predaji alignera. Prvih dana to može biti zahtjevnije, ali već nakon par dana to postaje jednostavna navika. Također YouTube je pun snimaka kako se to najlakše radi.

Kako osigurati da nosite prozirne aparatiće dovoljan broj sati svaki dan?

Potrebno je biti temeljit. Postoje aplikacije za mobitel koje je moguće skinuti pa one prate količinu nošenja i dane kada se aligneri mijenjaju.

Trikovi za održavanje dobre oralne higijene dok nosite prozirne aparatiće

Zapravo ih nema; potrebno je raditi sve isto kao i bez aparatića – temeljito čišćenje je imperativ! Jedino što može povremeno predstavljati problem jesu prostori između zuba koji se mogu otvoriti kako bi se zubi lakše pomicali. U te prostore vlaknasta hrana može više upadati pa je potrebno i više angažmana koncem i interdentalnom četkicom kako se zubno meso ne bi upalilo.

Posebni proizvodi koji mogu pomoći prilikom prilagodbe na prozirne aparatiće

Na tržištu postoje posebne plastične „hvatalice” (tzv. aligner retrievers) uz pomoću kojih je aligner lakše skidati. Također postoje gumeni jastučići (tzv. chewies) koji se mogu žvakati kako bi aligner što bolje sjeo na zube. Za uporabu istih je najbolje konzultirati stomatologa koji vodi terapiju.

Kako spriječiti ili ublažiti iritaciju desni uzrokovanu prozirnim aparatićima?

Iritacija zubnog mesa obično nije ozbiljna, odnosno do nje ni ne dolazi. Na pritisak u početku nošenja se pacijent brzo navikne. Ipak, ako rub alignera negdje žulja ili bode zubno meso, javite se svom stomatologu kako bi isti skratio, prilagodio ili ispolirao. Prva pomoć mogu biti oštre škarice za rezanje noktiju i rašpica za nokte kojima je moguće pažljivo obraditi rub koji smeta, ali to preporučujemo samo ako posjet stomatologu nikako nije moguć.

Kako se prilagoditi na govor s prozirnim aparatićima?

Govor može biti zahtjevan prvih dana jer jezik registrira aligner kao strano tijelo. Obično pomaže vježbanje čitanja na glas prvih par dana, 15-20 min svaki dan (uzmite knjigu, časopis ili nešto s weba i čitajte). Osjećaj stranog tijela je normalan i prolazan kroz prvih nekoliko dana. Jednostavno si dajte vremena za prilagodbu i pokušajte se ponašati normalno, nemojte skretati previše pozornosti na aligner.

Kako motivirati sebe za nošenje prozirnih aparatića, čak i kad se čini teškim?

Sjetite se da ste dali određena financijska sredstva pa je nepotrebno da ista propadnu ako niste motivirani. Šalimo se, imajte na umu cilj, zašto ste ih uopće i uzeli, odnosno rezultat – isplati se malo potruditi za lijepe ravne zube i novi osmijeh! S druge strane, prije nego uopće počnete nositi aparatić, budite iskreni prema sebi; jeste li sigurni da ćete imati dovoljno volje i temeljitosti da aparatić nosite po uputama. U suprotnom, uz sve prednosti koje nose, možda aligneri ipak nisu idealna opcija za vas. Uvijek je moguće staviti i klasični fiksni aparatić koji je vezan za zube i ne morate razmišljati o nošenju. Tu važnu ulogu ima stomatolog koji vam treba dati dovoljno vremena i posvetiti vam pažnju prilikom inicijalnog pregleda i konzultacija te vam osigurati sve informacije kako biste mogli donijeti najbolju odluku za sebe.

Prepustite se našim stručnjacima i uvjerite se u sve prednosti i efikasnost nošenja prozirnog aparatića za zube. Rezervirajte termin za besplatni pregled u našem Sv. Katarina Dental Centru!

Pošaljite poruku: