Napretkom stomatološke struke i sve većom brigom pacijenata za oralnim zdravljem javila se potreba za kirurškim zahvatima na zubnom mesu.

Napretkom stomatološke struke i sve većom brigom pacijenata za oralnim zdravljem, ali povećanim estetskim zahtjevima javila se potreba za kirurškim zahvatima na zubnom mesu u svrhu poboljšanja zdravlja i očuvanja zuba i estetskim korekcijama. Tako parodontna plastična kirurgija obuhvaća cijeli niz mikrokirurških zahvata kojima se korigiraju naslijeđeni i stečeni problemi zubnog mesa. Tu najčešće ubrajamo povlačenja zubnog mesa (recesije), male kliničke krune zuba, povlačenje zubnog mesa oko protetskih radova, prosijavanje metalnih dijelova oko dentalnih implantata.

PREKRIVANJE RECESIJA

Povlačenja zubnog mesa nastaju uslijed upale ili uslijed traume ( agresivno četkanje, loš položaj zuba). Kod neupalnih povlačenja zubnog mesa parodontnim mikrokirurškim zahvatima možemo vratiti zubno meso tamo gdje se nalazilo prije povlačenja. Najčešće rabimo tunelske tehnike (bez vidljivih rezova na zubnom mesu) u kombinaciji s vezivno-tkivnim presatkom. Vezivno – tkivni presadak je dio tkiva koji se uzima s nepca kako bi omogućio nadoknadu izgubljenog zubnog mesa oko zuba s recesijom. Sam zahvat traje približno sat vremena, a zbog mikrokirurškog pristupa postoperativni oporavak najčešće prolazi bez otoka, krvarenja i bolova. Potreban je poseban režim četkanja operiranih zuba za što dobijete detaljne upute nakon zahvata. Osim povlačenja zubnog mesa oko zdravih zuba često se susrećemo s recesijama oko krunica na zubima i dentalnim implantatima. Ako se zadovolje uvjeti da su ta povlačenja neupalne etiologije možemo također koristiti mikrokirurške postupke i vratiti zubno meso i kod tih slučajeva.

POVEĆANJE KLINIČKE KRUNE ZUBE I PRETPROTETSKA PARODONTNA KIRURGIJA

Ponekad imamo pacijente sa zdravim zubima, ali koji su nezadovoljni svojim osmijehom jer im zubi izgledaju mali i kratki odnosno tada imaju dojam da im dominira zubno meso u osmjehu (tzv. „gummy smile“). Također kod opsežnih rekonstrukcija osmjeha težimo harmoničnom odnosu novih protetskih radova i zubnog mesa kako bi osmjeh dobio na prirodnosti i proporcionalnosti jer bilo kakav nesklad je nešto što „upada“ u oko promatraču. Zato ako imamo takve probleme postupcima produženja kliničke krune zuba jednostavnim mikrokirurškim zahvatima možemo vršiti usklađivanje i harmonizaciju odnosa zuba i zubnog mesa na zdravim zubima, ali i prije protetskih opskrba na zubima.

U našem Dentalnom centru Specijalne bolnice Sv. Katarina osim visoko educiranog kadra imamo svu potrebnu modernu opremu (mikroskop,lupe,laser) za provođenje svih mikrokirurških zahvata na zubnom mesu.

Dogovorite pregled!

Pošaljite poruku: