Utjecaj COVID-19 na mentalno zdravlje zdravstvenih djelatnika.

Procjenjuje se da do 50 posto od 800.000 samoubojstava godišnje u svijetu počine osobe oboljele od depresije prema World Health Organization (WHO, 2016.)

Zdravstveni djelatnici su se za vrijeme COVID-19 pandemije susretali s brojnim izazovima, od velikog broja pacijenata, početnih neadekvatnih resursa u pogledu zaštitne opreme i lijekova za liječenje COVID-19 pacijenata, izlaganju sebe i svojih obitelji riziku zaraze virusom te drugih (1). Neke od ovih izazova je bilo i teško zamisliti, osobito u državama i područjima koja su bile najviše pogođena pandemijom. Napori s kojim su se zdravstveni djelatnici suočavali su imali značajn utjecaj ne samo na fizičko, već i mentalno zdravlje.

U preglednom članku koji je obuhvatio 65 studija s gotovo 100 000 zdravstvenih djelatnika, prevalencija umjerene depresije je bila 21.7%, umjerene anksioznosti 22.1%, a umjerenog posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) 21.5% (2). Podatci su značajno veći od prevalencija u generalnoj populaciji koje iznose 4.4% (depresija) te 3.6% (anksioznost, uključujući PTSP) te je ovo znak da treba obratiti više pozornosti na psihičko zdravlje zdravstvenih djelatnika, osobito iz razloga što osobe s mentalnim poremećajima imaju veću vjerojatnost prerane smrti.

Prevalencija umjerene depresije u 28 studija je varirala od 5.3% do 57.6% među studijama, a simptomi blage depresije su zabilježeni u 36.1% zdravstvenih radnika. Prevalencija umjerene anksioznosti u 57 studija je varirala od 5.2% do 89.7%, a blagu anskioznost je imalo 38.3% osoba. Prevalencija simptoma umjerenog PTSP-a u 9 studija je bila od 2.9% do 49.5%.

Uzroci značajne heterogenosti podataka mogu biti različite metode prikupljanje podataka u studijama, sami dizajn studija te način kako su kvantificirani simptomi i težina navedenih mentalnih poremećaja.

Tražite učinkoviti lijek za depresiju? Farmakogenomski test je rješenje za Vaš problem! Više pročitajte na linku: http://bitly.is/2OBuVGg

Sveukupno, prema ovom preglednom članku, svaki peti zdravstveni djelatnik je bio izložen minimalno jednom od tri značajna utjecaja za mentalno zdravlje te je iznimno važno pružiti pomoć osobama kojima je to potrebno kako se pogorđano mentalno stanje ne bi zadržalo ili pogoršalo u budućnosti.

Propisivanje lijekova sukladno genetskom profilu od iznimnog značaja prilikom liječenja depresije. Više pročitajte na LINKU.

(1) Izazovi za zdravstvene djelatnike: https://www.thelancet.com/jour...

(2) Pregledni članak: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0246454

depresija.png

Slika prikazuje prevalenciju depresije po regijama u svijetu te alate koji su korišteni za evaluaciju depresije.

Trebate savjet? Stojimo Vam na raspolaganju!
Javite nam se s povjerenjem.


Pošaljite poruku: