Bliži nam se ljetna sezona te s njom dolazi i vrijeme za sunčanje, ali sunce može biti štetno za vašu kožu ako ne poduzmete odgovarajuće mjere zaštite.

Sunčeve zrake su izvor života, također i D vitamina, ali mogu uzrokovati i opekline, prerano starenje kože te karcinom i melanom kože. Korištenje zaštitnih  sredstava za sunčanje jedan je od najučinkovitijih načina zaštite od štetnih učinaka sunca. Ali kako odabrati pravi SPF faktor za vaš tip kože? U ovom blogu saznajte više o važnosti zaštite kože od sunca i kako odabrati pravi SPF faktor.

Zašto je zaštita kože od sunca važna?

Sunčeve zrake sadrže UVA i UVB zrake koje mogu uzrokovati ozbiljna oštećenja na koži. UVB zrake uzrokuju oštećenje kože i dok UVA zrake prodru dublje u kožu i mogu dovesti do preranog starenja kože. Osim toga, prekomjerno izlaganje suncu može dovesti do karcinoma kože, ali I melanoma koji je svake godine u porastu, a melanom je najmaligniji malignom na koži koji ako se na vrijeme ne otkrije metastazira u unutarnje organe pomoću limfe. Zaštita kože od sunca jedan je od najvažnijih načina prevencije karcinoma kože.

Kako odabrati pravi SPF faktor za vašu kožu?

SPF (Sun Protection Factor) je mjera zaštite koju pružaju proizvodi za zaštitu od sunca. Oznaka SPF-a označava koliko dulje možete ostati izloženi suncu bez opeklina, u usporedbi s kožom koja nije zaštićena. Primjerice, ako imate osjetljivu kožu koja bi se bez zaštite izložena suncu mogla opeći za 10 minuta, upotreba proizvoda s SPF 30 znači da biste mogli ostati izloženi suncu 300 minuta bez opekline (30 puta dulje nego bez zaštite).

Općenito se preporučuje korištenje proizvoda za zaštitu od sunca s minimalno SPF-om 30. Međutim, izbor pravog SPF faktora ovisi o vašem tipu kože i uvjetima izlaganja suncu.

Ako imate vrlo svijetlu kožu koja lako pocrveni i nikada ne tamni, preporučuje se korištenje proizvoda s SPF-om 50 ili više. Osobe s tamnijom kožom koja rijetko pocrveni i lako tamni mogu koristiti proizvode s nižim SPF faktorom, ali se uvijek preporučuje korištenje barem SPF 30.

Ako imate masnu kožu, preporučuje se odabir uljno-fri (nekomedogeni) proizvoda koji neće začepiti pore. Ako imate suhu kožu, trebali biste odabrati hidratantne proizvode koji će pomoći u sprečavanju isušivanja kože.

Kako pravilno koristiti SPF faktor?

Prije nanošenja SPF faktora, važno je očistiti kožu i ukloniti svu šminku. Proizvod treba nanijeti 15-20 minuta prije izlaganja suncu, kako bi se koža mogla apsorbirati. Za potpunu zaštitu, SPF faktor treba nanijeti na sve dijelove tijela koji će biti izloženi suncu, uključujući lice, uske, vrat, ruke, noge i trbuh.

Nakon nanošenja, potrebno je redovito nanositi SPF faktor svaka 2-3 sata ili češće ako se znojite ili ulazite u vodu. Ako ste imali dugotrajni boravak na suncu, najbolje je nanijeti losion za hlađenje nakon izlaganja suncu kako biste umirili kožu.

Također je važno uzeti u obzir i uvjete izlaganja suncu. Ako ćete provesti većinu vremena na plaži, u bazenu ili na drugim otvorenim prostorima, trebate koristiti proizvod s većim SPF-om i ponovno nanositi proizvod svakih nekoliko sati.

Zaključak

Zaključak je da zaštita od sunca može pomoći u održavanju zdravlja kože i smanjenju rizika od oštećenja uzrokovanih UV zrakama. Odabir SPF faktora koji odgovara vašem tipu kože i pravilna primjena kreme za sunčanje ključni su za zaštitu kože od štetnih učinaka sunca.

Za više savjeta oko pravilnog odabira zaštitnog faktora javite se u naš Centar za dermatologiju.

Pošaljite poruku: