Suplementacija vitaminom D pokazala se protektivnom u prevenciji bolesti dišnog sustava.

Vitamin D ima mnoge funkcije u našem tijelu, ali se najčešće povezuje s razvojem zubi i kostiju zbog toga što pomaže u apsorpciji, između ostalog, kalcija iz crijeva. No, otkako se COVID-19 pandemija prije dvije godine počela razvijati, neke zemlje u Južnoj Europi, kao Italija i Španjolska, bile su jače pogođene smrtnosti uzrokovanom bolešću COVID-19. Zanimljivo, upravo u južnoeuropskim zemljama smanjena razina vitamina D česta je pojava (1). Nadalje, najpogođenija subpopulacija bili su stariji ljudi u kojih je hipovitaminoza D nerijetka. U studiji s preko 11 000 osoba, suplementacija vitaminom D pokazala se protektivnom kod prevencije bolesti dišnog trakta. Pošto je COVID-19 prije svega respiratorna bolest, postoji mogućnost da bi vitamin D mogao i ovdje pomoći. Stoga, važno je putem brojnih studija vidjeti pomaže li vitamin D zaista kod sprječavanja infekcije ili težih ishoda kod osoba koje su oboljele od COVID-19.

Novi pregledni članak koji je analizirao 54 studije imao je za cilj utvrditi igra li smanjena količina vitamina D ulogu kod mogućnosti infekcije s virusom SARS-CoV-2 te kod kliničkih ishoda COVID-19 (2). Studije su ukupno obuhvatile preko 1.4 milijuna osoba, a smanjena količina vitamina D bila je podijeljena u 3 grupe: insuficijencija (50-75 nmol/L), deficijencija (25-50 nmol/L) i teška deficijencija (<25 nmol/L). Smanjena razina vitamina D bilo koje razine bila je povezana s 49-83% povećanim rizikom za infekciju virusom SARS-CoV-2. Nadalje, osobe koje su imale snižene količine ovog vitamina također su bile povezane s većim rizikom i za hospitalizaciju (43-151%) i za smrtnost (84-315%). Osim toga, razina vitamina D pokazala se korisnom u procjeni rizika kod primitka u bolnicu za liječenje na jedinici intenzivne njege i to na način da su insuficijencija te bilo koja deficijencija bile povezane s povećanim rizikom za potrebu korištenja uređaja za potporu disanju, kao i za liječenjem na odjelu intenzivne njege.

Sveukupno, uzimajući u obzir limitacije studije kao što su nedovoljna kvaliteta pojedinih članaka, postojanje drugih faktora koji, osim vitamina D, pridonose COVID-19 ishodima, razlike u uključenim populacijama, testovima kojima je mjeren vitamin D te protokolima liječenja bolesti COVID-19, ipak je pokazan značajno povećan rizik od loših ishoda bolesti COVID-19 kod osoba koje imaju snižene razine vitamina D. Dakle, mjerenje vitamina D u klinici kod pacijenata s COVID-19 mogao bi postati još jedan dodatni test za procjenu rizika od težih ishoda ove bolesti.

Imate pitanja ili trebate savjet? Javite nam se s povjerenjem!

(1) Vitamin D u južnoj Europi: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29090332/ 

(2) Uloga vitamina D u respiratornim bolestima: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28202713/

Pošaljite poruku: