U vrijeme COVID-19 pandemije izostaje prevencija i pravovremena intervencija u sustavu zaštite mentalnog zdravlja koje je strateško pitanje svake zemlje.

Definicija mentalnog zdravlja

Svjetska zdravstvena organizacija definira mentalno zdravlje kao ''stanje dobrobiti u kojem pojedinac ostvaruje svoje potencijale, može se nositi s normalnim životnim stresovima, može raditi produktivno i plodno te je sposoban pridonositi svojoj zajednici“. Iz definicije zdravlja Svjetske zdravstvene organizacije koja kaže da je ''zdravlje stanje potpunog fizičkog, psihičkog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti'', vidljivo je da nema zdravlja ako nema mentalnog zdravlja.

Jedna od četiri osobe pati od nekog problema mentalnog zdravlja, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije, a u budućnosti će taj broj još rasti, naime postoje pokazatelji da će depresivni poremećaj do 2030. godine bit će vodeći uzrok invaliditeta.

Epidemija mentalnih bolesti

Tome uvelike pogoduje stresno razdoblje pandemije i prethodnih potresa. Sukladno tome, zanimljiv je podatak da sustav zaštite mentalnog zdravlja i prije navedenog radzoblja nije bio dovoljno organiziran, a pogotovo sada te ne postoji pravovremena intervencija.

Moramo biti spremni za epidemiju mentalnih bolesti nakon završetka pandemije koronavirusa, a na termine kod psihologa i ostalih stručnjaka čeka se poprilično dugo, po nekoliko tjedana do čak i nekoliko mjeseci.

U Specijalnoj bolnici Sv. Katarina psihoterapijom liječimo razna stanja, poput:

  • Depresije
  • Psihičke krize
  • Tuge i gubitka
  • Tjeskobe i anksioznosti
  • Psihičkih smetnji u Post COVID-19 sindromu
  • Akutnog i kroničnog stresa
  • Straha i panike
  • Partnerskih odnosa
  • Svijesti i svjesnosti
  • Ovisnosti i slično

Stoga nam se javite s povjerenjem i ne odgađajte pregled zbog straha od stigmatizacije.

Mentalno zdravlje ne znači da smo uvijek sretni i dobro raspoloženi. Svi se suočavamo sa životnim teškoćama, stresovima i gubicima i tada se osjećamo ustrašeno, zabrinuto, ljutito, tužno. Dobro mentalno zdravlje omogućava nam da svoje emocije prihvatimo i uhvatimo se u koštac s teškoćama koristeći se svojim resursima, vještinama i sposobnostima.

Tome pridonosi razgovor sa psihijatrom tijekom kojeg se u povjerenju zajedničkim radom nastoji što bolje upoznati poteškoće, okolnosti koje su do njih dovele, važne činjenice iz prošlosti povezane s aktualnim smetnjama, kao i sve druge činjenice koje su bitne za kvalitetno dijagnosticiranje stanja i primjenu odgovarajućih terapijskih postupaka.

Obratite se s povjerenjem u Specijalnu bolnicu Sv. Katarina stručnjacima koji će Vam pomoći u odabiru najbolje terapije.

Pošaljite poruku: