Nedostatak jednog ili više zuba danas je moguće nadoknaditi na više načina. Zubna proteza, zubni most i implantati su teoretski uvijek dostpune opcije za svakog pacijenta.

Kako pravilno odabrati zubni nadomjestak?

Odabir restaurativnog postupka i materijala ovisi o više faktora. To su:

  • cijena zubnih implantata ili cijena zubnih mostova i krunica,
  • vrsta materijala od kojega se izrađuje zubna navlaka,
  • duljina trajanja zahvata,
  • kompleksnost zahvata,
  • postojeće kronične bolesti koje mogu utjecati na brzinu cijeljenja i oporavka,
  • navike (pušenje),
  • oralna higijena i slično.

Npr., pacijentima koji imaju teške sistemske kronične bolesti, slabiju oralnu higijenu, ne vole redovne odlaske stomatologu i/ili su žestoki pušači se ne preporuča ugradnja zubnih implantata već se pokušava, ako je to moguće, naći drugo rješenje (zubni keramički mostovi ili zubne proteze). Dakle, za odabir vrste terapije je neophodno napraviti detaljan pregled, RTG snimku zuba (ortopan), ispitati navike i očekivanja pacijenta itd.

Boli li postupak ugradnje zubnih implantata i brušenje zuba cirkonske ili keramičke krunice?

Iako je posjet stomatologu rijetko ugodan zbog straha koji većina nas ima još iz djetinjstva, naši stomatolozi i asistenti se iznimno trude kako bi Vaš svaki boravak u poliklinici prošao što bezbolnije. Zahvati se rade u razumnoj količini vremena, pažljivo i obazrivo, poštujući privatnost i osobne navike, nikako na brzinu (koncept “sve u jedan dan”), anestezija se koristi prilikom svakog popravka, pacijentima dajemo dodatne medikamente koji smanjuju postoperativnu bol i oteklinu. Na taj način pokušavamo olakšati pacijentima cjelokupnu situaciju.

Uvjerite se u stručnost i pažljivost naših stomatologa i asistentica i javite nam se s povjerenjem.

Koliko traje postupak izrade implantata ili mostova?

Trajanje postupka izrade zubnih mostova, implantata ili zubnih proteza je vrlo individualno. Npr., ako je riječ o nadoknadi jednog zuba, ponekada je moguće već u jednoj posjeti ugraditi implantat te trenutno (imedijatno) postaviti privremeni nadomjestak (zubna kruna na implantatu). Kada završi proces cijeljenja (nakon nekoliko mjeseci), izrađuje se trajna kruna koja može biti od metal-keramike ili bezmetalne keramike (cirkona).

Saznajte koja je razlika između cirkon keramičkih i metal keramičkih zubnih krunica.

U situacijama gdje na mjestu ugradnje zubnog implantata nedostaje kosti, potrebno je napraviti određene pripreme u smislu povećanja volumena postojeće kosti ili podizanja dna sinusa kako bi se stvorili odgovarajući uvjeti za zubne implantate. Takvi zahvati produljuju vrijeme cijeljenja i odgađaju vrijeme izrade definitivnog nadomjestka. Ako situacija dopušta, za vrijeme čekanja moguće je izraditi privremene zube (tzv. provizorni zubi ili provizoriji) od posebnog materijala kako bi pacijenti ipak imali zadovoljavajuću estetiku i funkciju. Provizorni zubi također mogu pomoći pacijentu da se počne privikavati na buduće zube, a terapeutu poslužiti kao dodatno dijagnostičko sredstvo (koliko je stabilan zagriz, ima li bolova u zglobovima, kakva je estetika i funkcija u trenutnoj postavi zuba itd.). Jasno je kako kompleksnije restauracije zahtijevaju postepen pristup bez žurbe kako bi završni rezultat bio što bolji i kako bi se imalo vremena odreagirati na bilo kakve komplikacije koje se putem mogu pojaviti.

Zubne krunice i zubni mostovi na vlastitim zubima se uglavnom mogu izraditi puno brže obzirom da često nema dodatnih zahvata na mekim i tvrdim tkivima oko zuba. Nakon pripreme i brušenja postojećih zuba-nosača budućeg rada te uzimanja otisaka, ponekada je dovoljno i samo 5-7 dana da se izradi i postavi cirkonski most (tzv. navlaka za zube). Zubne proteze (wironit proteza, proteza na nevidljive kopče) zahtijevaju nešto više dolazaka, obzirom da je riječ o nadomjestcima koji su vrlo precizni, a sastoje se od fiksnog dijela (zubne navlake fiksirane na zubima i mobilni dio tj. proteza koja se kvači na fiksni dio uglavnom preko nevidljivih unutarnjih kopči). Samim time potrebno je više faza u komunikaciji između zubnog laboratorija i pacijenta. Zubne proteze mogu biti vrlo dobar nadomjestak kod ljudi koji ne žele ili nisu indicirani za implantološku rehabilitaciju.

Prikaz slučaja:

Pacijentica se žali na bolove u pojedinim zubima, estetika zuba je nezadovoljavajuća, prisutni su neadekvatni stari ispuni i zubne navlake te nedostaju zubi u stražnjoj regiji čime je žvakanje hrane otežano. Traži kompletno rješenje za cijelu čeljust. Kronična bolest zbog koje je sluznica usne šupljine suha i kronično upaljena komplicira planiranje terapije. Također, kost na mjestima gdje nedostaju zubi je nedostatna za ugradnju implantata. Zbog primarne bolesti, ali i želje pacijentice za fiksnim radom, odbacili smo ideju izrade djelomične zubne proteze te se fokusirali na planiranje izrade keramičkih krunica poduprtih izliječenim zubima i djelomično implantatima (Straumann). Prvi korak u svakoj terapiji je sanacija postojećih zuba te čišćenje zubnog mesa (zubni karijes, liječenje zuba, upala zubnog mesa), priprema zuba nosača za privremene zubne krunice te izrada privremenih zuba. Potom su ugrađeni implantati uz dodatne zahvate na kosti (augmentacija kosti, dizanje sinusa tzv. sinus lift) kako bi se stvorili uvjeti za dugoročnu stabilnost. Izrađena je digitalno planirana kirurška vodilica (tzv. guided implant surgery) uz pomoć modernog 3D printera i prethodno urađenog CBCT 3D RTG snimka kako bi se osiguralo milimetarski precizno ugrađivanje implantata. Pacijentica zbog posebnog terapijskog pristupa i apliciranih medikamenata nije bila otečena, nije osjećala ozbiljnu postoperativnu bol te je mogla normalno funkcionirati već drugi dan od operacije. Nakon perioda cijeljenja, izrađeni su definitivni zubi – cirkon keramičke krunice zbog maksimalnog estetskog učinka. U postoperativnom vremenu izrazito je bitno da pacijent nastavi dolaziti na redovite kontrole te da je higijena temeljita; u suprotnom svi postignuti rezultati mogu biti ugroženi.

2f.jpg
1f.jpg
3f.jpg

Ako imate sličan problem, obratite se našim stručnjacima kako bi napravili temeljitu dijagnostiku i predložili optimalan plan terapije koji će vam vratiti bezbrižan osmijeh i žvačnu funkciju.

Pošaljite poruku: