Izbornik
Centri izvrsnosti -> Bolesti kralježnice -> Perkutana laserska dekompresija diska (PLDD)

Perkutana laserska dekompresija diska (PLDD)

Perkutana laserska dekompresija diska (PLDD) je moderna, minimalno invazivna metoda liječenja hernije intervertebralnog diska i diskogene boli.

Metoda se temelji na principu isparavanja uz pomoć toplinske energije iz lasera, pri čemu, zbog hidrauličnih svojstava diska, dolazi do smanjenja tlaka u diskalnom prostoru i posljedičnog smanjenja hernije diska uslijed uvlačenja diska u intervertebralni prostor. Toplinska energija iz lasera također uništava receptore za bol unutar samog diska, a koji su jedan od glavnih čimbenika u nastanku diskogene boli.

PLDD spada u minimalno invazivne metode liječenja te sam postupak traje oko dvadesetak minuta. Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji, pri čemu je pacijent budan cijelo vrijeme trajanja zahvata te komunicira sa zdravstvenim osobljem. Pacijent se otpušta iz zdravstvene ustanove par sati nakon samog zahvata.

Prednosti ove metode pred klasičnim metodama liječenja su mnogo manja stopa komplikacija, kratko trajanje zahvata, brzo postizanje rezultata te brz povratak svakodnevnim aktivnostima, bez potrebe za dugotrajnom rehabilitacijom.

Kandidati za PLDD:

  • jaka bol u rukama, nozi, donjem dijelu leđa ili vratu
  • bolovi koji ne prestaju nakon više od 6 tjedana konzervativnog liječenja poput fizikalnih terapija, liječenja lijekovima i sl.
  • hernija diska kod koje je zadržan integritet stražnjeg uzdužnog ligamenta
  • simptomi hernije diska i neurološki znakovi koji odgovaraju nalazu MR-a
  • izostanak poboljšanja simptoma nakon provedene konzervativne terapije u trajanju od najmanje šest tjedana
  • diskogena bol u leđima

Ako imate neke od navedenih simptoma, dogovorite prvi pregled neurokirurga u Sv. Katarini i saznajte koja bi metoda liječenja bila najbolja za Vas. Ne trpite bol, javite nam se s povjerenjem.


Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba