Kako se pripremiti za CT snimanje koštano-zglobnog sustava?

Za većinu CT pregleda koštano-zglobnog sustava nije potreban nikakva posebna priprema.

Potrebno je odjenuti odjeću koja se lagano može ukloniti sa pregledavanog dijela tijela.

Nakit, naočale, pomične zubne proteze, metalne kopče i drugi metalni predmeti mogu uzrokovati smetnje na CT snimci, pa je iste potrebno skinuti prije pregleda.

U slučaju potrebe za davanjem intravenskog kontrastnog sredstva, nužno je da navedete radiološkom osoblju eventualnu alergiju na lijekove, hranu ili drugo.

Obzirom na moguće štetno djelovanje ionizirajućeg zračenja na plod, žene u generativnoj dobi trebaju obavijestiti radiološko osoblje o eventualno mogućoj trudnoći. Tada će se, u koliko je to moguće, CT pregled zamijeniti nekom drugom radiološkom metodom koja ne koristi ionizirajuće zračenje. Ako je rendgenska pretraga neophodna, tada će se poduzeti sve mjere da doza zračenja koju će plod primiti bude što manja.

Kako izgleda CT snimanje koštano-zglobnog sustava?

Pri CT pregledu pacijent leži na pomičnom stolu CT uređaja na leđima ili potrbuške, zavisno o dijelu tijela koji se pregledava.

Za vrijeme snimanja stol s pacijentom se neprekidno pomiče prema tunelu uređaja, a u samom uređaju rendgenska cijev neprestalno rotira oko otvora tunela.

Nakon završetka snimanja, stol sa pacijentom se izvlači iz tunela uređaja.

CT snimanje koštano-zglobnog sustava traje oko 1 minute, a u zavisnosti o tome koji se dio tijela pregledava.

Koje su prednosti, a koji su rizici CT snimanja?

PREDNOSTI

 • CT pregled je brz način dobivanja velikog broja informacija o koštanim strukturama i njihovog odnosa prema okolnim tkivima.
 • Koristeći modernu tehnologiju velike su mogućnosti rekonstrukcije i obrade CT slike.
 • CT pregled je bezbolan, neinvazivan i pouzdan.
 • Velika prednost CT je mogućnost prikaza koštanog tkiva, mekotkivnih struktura i krvnih žila zajedno.
 • Obzirom na kratko trajanje pregleda CT je pogodan u hitnim stanjima.
 • CT je manje osjetljiv na pomicanje pacijenta od MR-a.
 • CT pregled moguće je učiniti i kod bolesnika koji imaju metalne predmete u tijelu (na primjer elektrostimulator srca, zglobne proteze, osteosintetski materijal).
 • Nakon CT snimanja u tijelu pacijenta ne ostaje nikakvo zračenje.
 • Snimanje CT-om nema nikakvih nuspojava.

RIZICI

 • Postoji maleni rizik od karcinoma uzrokovanog većim izlaganjima rendgenskom zračenju. Međutim, korist dobivena rendgenskim snimanjem nadmašuje spomenuti rizik.
 • Pri jednom CT pregledu kostiju, pacijent je izložen zračenju od približno 0,6 mSv, odnosno pri CT pregledu kralješnice je 10 mSv. Godišnja doza zračenja iz okoline (sunce, različite radioaktivne tvari u zemlji i drugo), a kojoj smo svi izloženi je oko 3 mSv. Dakle, efektivna doza zračenja koju tijelo primi prilikom jednog CT pregleda kostiju jednaka je dozi zračenja koju tijelo primi iz okoline tijekom 2 mjeseca, odnosno 3 godine za pregled kralješnice.
 • Žene, koje se upućuju na rendgensko snimanje, uvijek trebaju obavijestiti svog liječnika ili radiološko osoblje o bilo kakvoj mogućnosti trudnoće.
 • Dojilje koje su primile intravensko kontrastno sredstvo trebale bi pričekati sa dojenjem barem 24 sata nakon CT pregleda.
 • Postoji mogućnost alergijske reakcije na intravensko kontrastno sredstvo.

Trudnoća i CT snimanje

Obzirom na moguće štetno djelovanje ionizirajućeg zračenja na plod, žene u generativnoj dobi trebaju OBAVEZNO obavijestiti radiološko osoblje o eventualno mogućoj trudnoći. Tada će se, u koliko je to moguće, CT snimanje zamijeniti nekom drugom radiološkom metodom koja ne koristi ionizirajuće zračenje, u prvom redu magnetskom rezonancijom.

Koja su ograničenja CT snimanja koštano-zglobnog sustava?

CT pregledom prikazujemo dobro strukture kostiju, no nešto je slabije razlikovanje mekotkivnih struktura. Za njihovo razlikovanje MR je metoda izbora.

Pri CT pregledu kralješnice ograničavajući čimbenik je i konstitucija pacijenta, obzirom da je kod adipoznih pacijenata slabija rezolucija prikaza kralješnice. CT je ograničen na koštane strukture, sa slabijim prikazom intervertebralnog diska i neuralnih struktura.

Polica privatnosti | Korištenje kolačića