Klinika za ortopediju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku
Izbornik

RightMed® test

RightMed® test je sveobuhvatni farmakogenomski test kojeg ordinira liječnik s ciljem analize Vaše DNA kojim se utvrđuje kako Vaš organizam procesuira i metabolizira određene lijekove. Rezultati testa temeljem analize gena, odgovornih za metabolizam lijekova, jasno ukazuju koji su za Vas najdjelotvorniji lijekovi, a koji to nisu.

Da li ste se ikad pitali zašto je neki lijek djelotvoran drugima, a ne Vama? Ili pak, zašto ste tijekom uzimanja određenog lijeka imali nuspojavu, dok ih druge osobe koristeći isti lijek nisu imale?

Poznato je da prilikom uzimanja određenog lijeka, odgovor Vašeg organizma na lijek, ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući spol, težinu, dob, prehranu, uzimanje drugih lijekova te utjecaj faktora iz okoliša, npr. poput dima cigarete. Ne zaboravite, Vaš genetski kod također može imati veliki utjecaj na reakciju na određen lijek. Zapravo, genetički čimbenici mogu utjecati i do 95% na način kako ćete reagirati na lijekove.

Geni su segmenti DNA, a varijacije (mutacije) u Vašoj DNA su ono što Vas čini posebnim. Različite varijante gena koje naslijeđujete od majke i oca određuju Vaše posebnosti, od boje očiju do brzine metaboliziranja lijekova.

Upravo ovisno o Vašim genima, Vaš organizam može razgraditi lijek presporo ili prebrzo. Ako lijek metabolizirate presporo, možete biti izloženi prevelikoj količini lijeka, što može rezultirati neželjenom reakcijom na lijek. S druge strane, ako prebrzo metabolizirate lijek, nećete imati dovoljnu koncentraciju lijeka u krvi da biste imali željeni učinak tog lijeka. RightMed® test pomaže Vašem liječniku u odabiru za Vas najučinkovitijeg lijeka.

Što je RightMed® test?

RightMed® test je farmakogenomski test razvijen u suradnji s Mayo klinikom. Na osnovu analize DNA ovaj test utvrđuje kako Vaš organizam usvaja i metabolizira određene lijekove. Obuhvaća preko stotinu lijekova koji se primjenjuju kao terapija brojnih medicinskih stanja. RightMed® test pomaže Vašem liječniku precizno, individualizirano i najučinkovitije propisivanje lijeka čime se smanjuje nastanak čestih nuspojava na lijek te neželjenih interakcija između pojedinih lijekova. Obzirom da se radi o DNA, koja ne podliježe promijenama, ovaj test će pomoći liječnicima u određivanju Vaše terapije kako trenutno tako i u bućnosti.

RightMed® test se provodi u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina na vrlo jednostavan način uzimanjem brisa bukalne sluznice pacijenta, a rezultati bazirani na jedinstvenom genetskom profilu svakog pojedinca se dostavljaju Vašem liječniku, koji će iste interpretirati i ordinirati ciljanu terapiju.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića
Dogovorite pregled