Klinika za ortopediju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku
Izbornik

O magnetskoj rezonanciji

Magnetska rezonancija (MR) je neinvazivna radiološka dijagnostička pretraga sa slojevnim prikazom tijela.

Za nastanak slike kod MR koristi se snažno magnetsko polje u koje se smješta pacijent, radiofrekventni valovi koji daju energiju, te računala pomoću kojih dobivamo jasnu sliku organa, mekog tkiva, kostiju i zglobova, odnosno svih struktura u unutrašnjosti tijela.

U oslikavanju magnetskom rezonancijom ne koristimo se ionizirajućim zračenjem (npr. kao kod rendgenskog snimanja).

MR snimanje omogućuje bolji uvid u pojedine dijelove tijela i promjene uvjetovane različitim bolestima od onog dobivenog drugim radiološkim pretragama kao što su rendgensko snimanje, kompjutorizirana tomografija ili ultrazvučna dijagnostika.

MR snimanje koštano-zglobnog sustava metoda je izbora za:

 • prikaz zglobova tijela,
 • pregled kralježnice zbog bolesti diska,
 • prikaz mekih tkiva udova (mišići, tetive, ligamenti).

MR snimanje koštano-zglobnog sustava obično se koristi za dijagnosticiranje:

 • degenerativnih promjena zglobova
 • promjena na hrskavici
 • ozljeda struktura unutar zglobova (meniskusi, labrumi, ligamenti)
 • ozljeda struktura oko zglobova (tetive, ligamenti, zglobna čahura)
 • sportskih ozljeda
 • nejasnih prijeloma kostiju
 • degenerativne bolesti međukralježničkih diskova (hernija diska)
 • oštećenja kralježnice nakon ozljede
 • postojanja i proširenosti upale, tumora
 • nejasnih stanja i promjena koštano-zglobnog sustava

Uređaj za MR snimanje izgleda poput tunela. Za vrijeme pregleda pacijent leži na stolu koji se uvlači u tunel uređaja različito duboko, a u ovisnosti o dijelu tijela koji se pregledava. Ponekad se oko pregledavanog dijela tijela (na primjer oko glave i zglobova) stavljaju zavojnice koje su neophodne za MR snimanje.

Radna stanica sa računalom sa koje se upravlja pregledom odvojena je od samog MR uređaja i smještena je u zasebnoj prostoriji.

Za razliku od rendgenskog snimanja ili kompjutorizirane tomografije (CT), MR za nastanak slike ne koristi ionizirajuće zračenje.

Pri MR snimanju tijelo je smješteno u snažnom magnetskom polju koje djeluje na dijelove stanica tkiva (na protone) slažući ih u određeni red. Radiofrekventni val iz uređaja prenosi energiju tim protonima, pomiče ih iz položaja ravnoteže. Nakon prestanka djelovanja tog vala, protoni se vračaju u ravnotežu i pri tome predaju višak energije okolini. Tu energiju prima MR uređaj, a u računalu uređaja se pretvara u sliku.

Tokom snimanja pacijent se postavlja na pomični stol MR uređaja. Za učvršćivanje dijelova tijela koriste se različiti jastuci i trake. Oni također osiguravaju i mirnoću dijela tijela pri snimanju. Radi zaštite od buke pri snimanju pacijent dobije slušalice ili čepiće za uši.

Kod snimanja zglobova koriste se dodatne zavojnice koje se stavljaju oko samog zgloba, a služe za primanje i odašiljanje signala.

Pri pregledu se pomični stol na kojem leži pacijent uvlači u tunel MR uređaja tako da snimani dio tijela bude u središtu tunela. Radiološko osoblje napušta prostoriju sa bolesnikom pošto se radna stanica sa računalom s kojeg se upravlja pregledom nalazi u drugoj prostoriji.

MR snimanje sastoji se od više kraćih ponavljanja (sekvenci) pri kojima uređaj za MR proizvodi buku. Zbog toga pacijent dobije slušalice ili čepiće za uši.

Pri pregledu pacijent treba biti potpuno miran, jer pomicanje smanjuje kvalitetu slike i zahtijeva ponavljanje dijelova pregleda.

Ponekad je potrebno primijeniti kontrastno sredstvo intravenski ili u zglob ako se radi o MR artrografiji.

Čitav MR pregled traje oko 30 minuta.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića
Dogovorite pregled