Klinika za ortopediju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku
Izbornik

Pilonidalna bolest

Što je pilonidalna bolest?

Pilonidalna bolest (pilonidalni sinus i pilonidalna cista) česta je kirurška bolest koja smanjuje radnu produktivnost u mladih zdravih ljudi. Puno češće nastaje u muškaraca nego u žena a manifestira se kao kronična upala u području sakrokokcigealne regije. Primarni faktori rizika za nastanak pilonidalne bolesti su pojačana dlakavost, pojačano znojenje, muški spol, pretilost.

Bolest nastaje najčešće u interglutealnoj brazdi u području korijena dlake kada nastaje cista a potom i sinus ispunjen dlakama.

Kako prepoznati pilonidalnu bolest?

Bolest se manifestira u dva oblika: akutni ili kronični. Kod akutnog oblika formira se upalni apsces koji se manifestira jakom bolnošću, temperaturom, te gnojnom sekrecijom. Apsces može spontano perforirati, a tada postupno prelazi u kronični oblik bolesti. Apsces se liječi kirurškom incizijom i čišćenjem šupljine apscesa, a potom previjanjem. Radi se u privremenoj mjeri jer se samo sa incizijom bolest ne može izliječiti.Kronična bolest uzrokuje stalnu nelagodu, povremeno bolove ili gnojnu sekreciju iz nastalih fistuloznih kanalića interglutealne brazde.

Liječenje pilonidalne bolesti

U akutnoj fazi bolest se liječi incizijom apscesa i čišćenjem rane od gnoja a potom previjanjem te eventualno uvođenjem antibiotske terapije.

Liječenje kronične bolesti: postoji više metoda koje možemo podijeliti na konzervativne ili kirurške. Konzervativno se može aplicirati fenol, fibrinsko ljepilo, no nakon takvih metoda česti su recidivi bolesti.

Postoji više kirurških metoda od kojih je najčešća kirurška ekscizija ciste a potom rana cijeli sekundarno. Veliki nedostatak ove metode je sporo cijeljenje rane, česte infekcije, nemogućnost normalnog obavljanja posla. Postoje i određene rekonstruktivne kirurške tehnike (Karidakis, Limberg režanj, Bascom).

Laser terapija - spada u moderne minimalno - invazivne zahvate koji se mogu izvesti u lokalnoj anesteziji. U odnosu na ostale metode daje dobre rezultate sa minimalnom bolnošći i omogućuje pacijentima brži postoperativni oporavak.

U centru za minimalno invazivnu kirurgiju SB Sv. Katarina preferiramo ovaj način liječenja pilonidalne bolesti zbog svih prednosti koje donosi pacijentima: minimalna bolnost, brži povratak na posao, brže cijeljenje rane u odnosu na klasične metode te manja učestalost komplikacija.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
Politika privatnosti | Korištenje kolačića