COVID-19 obavijest - sigurnosne i higijenske mjere

Ortodoncija

Više o centru i uslugama pogledajte web stranici centra dentalne medicine

Usluge:

 • Digitalna analiza (vizualizacija)
 • Digitalna analiza (vizualizacija)-Invisalign
 • Studijski modeli za plan terapije
 • Clear aligner Level I.
 • Clear aligner Level II.
 • Clear aligner Level III.
 • Clear aligner Level IV.
 • Clear aligner Level V.
 • Clear aligner Level VI.
 • Clear aligner Level VII.
 • Clear aligner Level VIII.
 • Retainer (jedna čeljust)
 • Vivera retainer (jedna čeljust)
 • Vivera retainer (obje čeljusti)
 • Splint
 • Reparatura splinta
 • Refinement clear aligner
 • ABB koncept


CLEAR ALIGNERI (prozirni aparatić za zube)

Clear aligneri su vrsta modernog mobilnog aparatića za zube. Za razliku od fiksnog aparatića, clear aligneri se skidaju prilikom jela, a ostatak dana i noći moraju biti na zubima kako rezultat ne bi izostao. Napretkom tehnologije, danas mogu praktički sve što i fiksni aparatići, uz iznimku najtežih anomalija. Izrađuju se posredstvom digitalne tehnologije; nakon što se s pacijentom odrede ciljevi i uzmu otisci zuba, pristupa se digitalnom planiranju pomaka zuba. Na ovaj način se vrlo precizno može utjecati na završni položaj svakog zuba. Pacijent prije početka terapije na pregled dobije tzv. vizualizaciju pomaka zuba. Vizualizacija je izvrstan alat pomoću kojeg i pacijent svojim sugestijama može sudjelovati u planiranju pomaka zuba. Kod klasičnog fiksnog aparatića nema te mogućnosti. Po vizualizaciji, 3D printer izbacuje modele – na svakom modelu su zubi malo pomaknuti prema završnom položaju. Po svakom modelu se izradi jedan aligner iz medicinski odobrenog plasičnog materijala koji pacijent potom nosi 7-10 dana i samostalno mijenja. Na predaji aparatića, pacijentu se objasne detalji o nošenju i održavanju alignera. Aligneri se u odnosu na klasične fiksne aparatiće puno manje vide, ne smetaju govoru, higijena se održava puno lakše, nema žuljanja i grebanja koje uzrokuju žice i bravice, a pritisak na zube je puno blaži. U tehnologiji alignera je bitno da pacijent redovito nosi svoje alignere i prati upute doktora. Također, bitan je i doktor koji planira samu terapiju jer aligneri ne dolaze kao „gotov proizvod“; moraju se individualizirati za svaki slučaj, stoga je poznavanje biomehanike pomaka zuba i mogućnosti alignera iznimno važno za uspješan završetak terapije.

Što je Invisalign.jpg

Po završetku svake ortodontske terapije, zubi bi trebali biti lijepi i ravni, a zagriz funkcionalan. Nažalost, zubi neće sami po sebi ostati u idealnom položaju; gotovo svi zubi s vremenom imaju tendenciju recidivirati (vraćanje u prethodni položaj i „gužvanje“). Stoga se svakom pacijentu preporuča dugotrajno nošenje retainera. Također, iako se zubi na kraju terapije postave u bolji položaj, estetika ipak ne mora nužno biti u potpunosti zadovoljena. Naime, zubi se uslijed lošeg položaja nepravilno troše ili su od samog početka nepravilnog i nejednolikog oblika, a zbog nepovoljnih navika (pušenje, kava itd.) gube i boju. Dakle, pomicanje zuba je nerijetko samo prvi korak prema ljepšem osmijehu.

Za maksimalan učinak, zube je potrebno izbijeliti, a potrošene i otkrhnute rubove ispolirati ili nadoknaditi estetskim ispunima. Kod većih anomalija boje i oblika zuba, najbolje rezultate ipak daju keramičke ljuskice (veneers). Postupak u kojemu se estetski neprivlačni zubi prvo ravnaju u relativno kratkom roku clear alignerima, potom izbjeljuju te završno restauriraju estetskim ispunima ili keramičkim ljuskicama zove se „ABB - Align, Bleach, Bond“ i predstavlja istinsku minimalno invazivnu stomatologiju. Alternativa ABB tehnici je uglavnom agresivno brušenje, umrtvljivanje ili čak vađenje zuba, na što u našem svakodnevnom radu ne pristajemo.

Uz clear alignere, na tržištu postoji i Inman aligner; jednostavna i učinkovita naprava slična klasičnim mobilnim aparatićima. Najbrže i najjeftinije od svih naprava pomiče prednja četiri zuba. Nedostatak Inman alignera je vrlo uzak spektar anomalija zuba koje može tretirati, masivnost naprave zbog često smeta govoru te preciznost završnog rezultata (ponekada je teško dobiti 100% završno poravnavanje zuba). Više o Inman aligneru možete pročitati na https://www.inmanaligner.com/

Dr. Katalinić je među prvima u regiji počeo provoditi minimalno invazivne rekonstrukcije osmijeha po principima cijenjene međunarodne IAS Akademije (ABB - Align, Bleach, Bond), a školovao se kod najboljih u ovom polju (dr. Qureshi, prof. Hobson - London, UK). Također je certificirani partner i regionalni edukator/mentor u polju uporabe clear alignera i orto-restorativnih principa za opće stomatologe.

International Alignement Sciences Academy: https://www.iasortho.com/people/ivan-katalinic/

Invisalign

Premium brand clear alignera o kojem svi pričaju! Američka kompanija Align tech je s Invisalignom prije skoro 20 godina napravila revoluciju na stomatološkom tržištu jer su prvi ponudili modernu, funkcionalnu i estetsku alternativu fiksnim aparatićima. Protokol za Invisalign je već opisan u prethodnom tekstu; dijagnostika i dogovor s pacijentom, uzimanje otisaka, dizajn terapije, vizualizacija, predaja alignera, nošenje i retencija. No, za razliku od ostalih sustava, jedini na tržištu imaju patentiranu, zaštićenu troslojnu foliju te najnapredniji software za planiranje terapije. Invisalignom je isplanirano i provedeno vjerojatno najviše terapija u svijetu: ta se brojka danas približava 5 milijuna. Nedostatak Invisaligna je relativno visoka cijena. Ujedno, stomatolog mora dobro poznavati sustav i biomehaniku pomaka zuba kako bi uspješno isplanirao terapiju, stoga je iskustvo presudno. Kod pravilnog planiranja i redovitog nošenja Invisalign alignera, terapije napreduju iznimno glatko i upravo tu Invisalign opravdava svoj „premium“ vodeći status na tržištu. Invisalign retaineri „Vivera“ su također posebniji od ostalih; izuzetno su otporni na trošenje, udobni za nošenje, a zube vrlo dugo drže u položaju. Vivera retaineri dolaze po tri komada za svaku čeljust, što daje određenu sigurnost; naime, ako se jedan izgubi ili ošteti, uvijek imate drugi i treći. Dodatni aligneri naručuju se on-line, nije potrebno uzimati nove otiske, a izrađuju se po scanu završne situacije u ustima, što osigurava preciznost dosjeda i kvalitetu.

Invisalign Provider-JPG.jpg

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
Politika privatnosti | Korištenje kolačića
Izbornik
Odabir jezika
Nazovite nas
0800 84 88