COVID-19 obavijest - sigurnosne i higijenske mjere

Protetika

Više o centru i uslugama pogledajte web stranici centra dentalne medicine

Što je stomatološka protetika?

Stomatološka protetika je grana stomatologija koja se bavi dijagnosticiranjem, planiranjem i izradom nadomjestaka za izgubljene zube, a u svrhu uspostavljanja ponovne ravnoteže estetske, fonetske, žvačne, okluzijske i psiho-socijalne funkcije stomatognatog sustava. Protetski nadomjesci podrazumijevaju ljuskice, krunice,mostove, proteze ili fiksne radove na implantatima.

Tko je kandidat?

Gubitkom prirodnih zuba, smanjuju se brojne životne funkcije poput žvakanja, govora te izgleda. Stoga je izgubljene zube potrebno nadomjestiti.

Kako bi učinili protetske nadomjeske maksimalno prirodnima i individualiziranima sve radove radimo u suradnji sa dentalnim tehničarima jer usprkos svim modernim tehnologijama koje rabimo za personalizirani pristup nužna je suradnja dentalnog tehničara i stomatologa, a „strojevi” su nam samo jedno od oruđa za postizanje dugoročne kvalitete.

Tijek zahvata

Prvo pomoću rendgenske snimke utvrđujemo stanje oralnog zdravlja, kosti te korijena zuba. Zatim doktori, u dogovoru sa pacijentom, izrađuju plan terapije. Sam zahvat počinje brušenjem zuba te uzimanjem otisaka. Otisci se šalju dentalnim tehničarima na izradu krunice. Prije samog završetka zahvata odnosno trajnog cementiranja krunice, pacijent dolazi da probu oblika krunice i boje kako bismo postigli što prirodniji izgled. U svakom trenutku pacijent ima provizorne zube tako da iz naše klinike nikada ne izlazi bez zuba.

Ljuskice

Preparacija zuba za izradu klasičnih keramičkih (porculanskih) ljuskica, u današnje vrijeme modernog i minimalno invazivnog pristupa estetskoj stomatologiji, zaista je minimalna i iziskuje 0,3 – 0,6 mm brušenja tvrdog zubnog tkiva.

Krunica

Krunica je fiksni protetski rad koji se izrađuje na zubu koji treba rekonstrukciju zbog nastalog oštećenja (lomovi, trošenje, liječeni zubi i promjena boje zuba) i zaštitu od daljnjeg propadanja. U izradi se koristimo CAD/CAM tehnologijom i individualizacijom od strane dentalnog tehničara jer želimo maksimalno individualizirazi nadomijestak svakom pacijentu.

Razlikujemo metal keramičke krunice, cirkon keramičke krunice i emax krunice.

Most

Most je fiksnoprotetski rad koji nadomješta izgubljeni zub uz preparaciju (brušenje) susjednih zuba koji služe kao nosači za zub koji je potrebno nadomjestiti).

Inlay, Onlay i Overlay

Inlay, Onlay i Overlay su protetski nadomjestci za zube. Koriste se za rekonstrukciju karijesom ili traumom oštećenog zuba, slično kao i uobičajeni ispuni. Odlična su alternativa krunicama onima koji preferiraju minimalno invazivnu terapiju.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
Politika privatnosti | Korištenje kolačića
Izbornik
Odabir jezika
Nazovite nas
0800 84 88