Klinika za ortopediju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku

COVID-19 obavijest - sigurnosne i higijenske mjere

Klinika za ortopediju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku

Korekcija hallux valgusa (čuklja)

Kirurgija stopala hallux valgusa (čuklja)

Hallux valgus ili čukalj najčešča je deformacija u području stopala (a po nekim procijenama možda i najčešća deformacija mišićno-koštanog sustava uopće). Nalazimo ga u svih naroda i rasa, a smatra se da je jedan od najvažnijih etioloških čimbenika nošenje uske obuće s visokom petom. Stoga nije čudno da se u preko 80% slučajeva javlja kod žena, obično u 4. desetljeću života. Vrlo je važna i nasljedna komponenta, pa se procijenjuje da oko 60% pacijenata s haluks valgusom ima člana u obitelji s istom deformacijom. 

Kliničkom slikom dominira bol zbog pritiska obuće na pseudegzostozu, te posljedične upale burze koja se javlja uslijed te iritacije. Također se bolesnici žale na bolove u području metatarzusa (transfer metatarzalgija),  a kod uznapredovalih slučajeva dolazi i do sekundarne deformacije ostalih prstiju, odnosno sekundarnih degenerativnih promjena u srednjem dijelu stopala. Najvažnija dijagnostička pretraga je RTG snimka, i to oba stopala u stojećem stavu (tzv. bifokalna snimka). Povlačenjem linija sredinom I. i II. metatarzalne kosti, te proksimalne falange određujemo kuteve kojima procijenjujemo stupanj uznapredovalosti deformacija, te donosimo odluku o liječenju. Konzervativno (neoperacijsko) liječenje haluksa valgusa u pravilu je simptomatsko (ortopedski ulošci i obuća po mjeri), i ne može ispraviti ili spriječiti napredovanje deformacije. Na operacijsko liječenje se odlučujemo u slučaju intenzivnih bolova, te nemogućnosti nošenja obuće. Do danas je opisano preko 200 različitih operacija za korekciju haluks valgusa, što samo govori u prilog činjenice kako ne postoji jedan zahvat koji je optimalan. 

Tip zahvata biramo u odnosu na stupanj deformacije, a pri tome su nam od ključne važnosti gore spomenuti kutevi. Za blaže deformacija danas se najčešće koristi tzv. chevron osteotomija, a kod uznapredovalih deformacija najčešće koristimo tzv. scarf osteotomiju. Postoperativna rehabilitacija uključuje rasteretni hod na štakama u postoperativnoj cipeli tijekom 10-14 dana. Nakon toga se vade šavovi, a bolesnik se tijekom slijedećih 4 do 6 tjedana, koliko traje koštano cijeljenje može punom težinom osloniti na petu. Povratak punim aktivnostima, te nošenje normalne obuće se očekue nakon 6 do 8 tjedana od zahvata.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
Politika privatnosti | Korištenje kolačića
Izbornik
Odabir jezika
Nazovite nas
0800 84 88