COVID-19 obavijest - sigurnosne i higijenske mjere

Parcijalna endoproteza koljena

Parcijalne odnosno djelomične endoproteze koljena se u Hrvatskoj ugrađuju dulje vrijeme. Njihov nedostatak je bio taj što su dosadašnji implantati mogli biti ugrađeni kod malog postotka bolesnika (ispod 10% ugrađenih endoproteza). Parcijalna endoproteza Oxford je implantat koji se ugrađuje duže od 40 godina i ima superiorne karakteristike u odnosu prema potpunoj endoprotezi koljena.

Bitno je paziti na odgovarajuću indikaciju, odnosno da se radi o tzv. anteromedijalnom artritisu ( potrošenost unutarnjeg i prednjeg dijela koljena) što se utvrđuje odgovarajućim radiološkim pretragama.

Prednosti ugradnje parcijalne endoproteze Oxford su sljedeće:

1. Manje invazivan zahvat uz 50% manji rizik infekcije postoperativno i 50% manji gubitak krvi

2. Brži oporavak i povratak uobičajenim aktivnostima- dozvoljeno opterećenje bez štaka odmah, postoperativno, nepotrebna rehabilitacija

3. Dozvoljeno veće opterećenje postoperativno- endoproteza kod koje je moguće čak i bavljenje sportom kao što je trčanje

4. Pogodno kako za mlađe pacijente kojima treba čuvati kost za buduće izmjene implantata tako i za osobe starije dobi zbog bržeg oporavka ( osobe koje imaju i druge pridružene bolesti)

5. Kratko vrijeme boravka u bolnici – bolesnici se mogu otpustiti kući već prvi ili drugi postoperativni dan

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
Politika privatnosti | Korištenje kolačića