Klinika za ortopediju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku

COVID-19 obavijest - sigurnosne i higijenske mjere

Klinika za ortopediju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku

Multipla skleroza

U okviru Neurološke poliklinike, moguće je obaviti kompletno neurofiziološko ispitivanje za multiplu sklerozu i druge demijelinizacijske bolesti (na raspolagajnu nam je moltimodalno ispitivanje evociranih potencijala kore mozga – vidni, slušni, smatosenzorni i kognitivni evocirani potencijali), čime se postiže najveća senzitivnost i specifičnost ovih pretraga. 

U okviru Radiologije, može se ispitati mozak i leđnu moždinu pomoću magnetske rezonance, a u pripremi je i obrada likvora na oligoklonske nizove (punkcija će zahtijevati jednodnevnu hospitalizaciju).

Multipla skleroza je autoimuna bolest, kod koje imuni sustav napada centralni živčani sustav, izazivajući oštećenja na tzv. mijelinskim ovojnicama živčanih puteva. 

Bolest se obično javlja u dobi od 18-40 godina, uzrokujući cijeli spektar tegoba, od otežane pokretnosti do kognitivnih smetnji. 

Simptomi uključuju tegobe s vidom, mišićnu slabost određenih ekstremiteta, trnjenje, poteškoće u kontroli sfinktera i neke kongitivne ispade – simptomi mogu biti blagi ili teški i mogu se javljati kao epizode pogoršanja smetnji, koje traju po nekoliko dana ili tjedana ili postati kronične.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
Politika privatnosti | Korištenje kolačića
Izbornik
Odabir jezika
Nazovite nas
0800 84 88