Minimalno invazivna kirurgija

Kirurški tim Specijalne bolnice Sv. Katarina provodi minimalno invazivne zahvate i kirurške postupke.

Vaskularna kirurgija je grana kirurgije koja se bavi poremećajima krvnih žila – arterija i vena. U Specijalnoj bolnici Sv.Katarina orijentirani smo isključivo na perifernu vensku insuficijenciju.

Naime, venama prolazi krv od periferije prema srcu kroz dva sustava vena – duboki koji je smješten unutar mišića te površni sustav koji je ispod kože. Unutar samih vena postoje zalistci koji funkcioniraju kao jednosmjerni ventili koji omogućavaju protok krvi samo u jednom smjeru (prema srcu). Zalistak se otvori da dopusti protok krvi prema srcu, a potom se zatvori onemogućavajući povrat krvi u noge. Ukoliko su zalistci oštećeni li ne funkcioniraju dobro dolazi do pojave tzv. venske insuficijencije.

Najveća površna vena ( vena safena magna ) se u području prepone ulijeva u duboku venu. Na tom mjestu također postoji zalistak koji ako ne funkcionira dobro dovodi do nakupljanja krvi u veni safeni magni i njezinim pritocima koji su smješteni pod kožom. Uslijed toga one postoje proširene i izvijugane.

Čimbenici koji mogu dovesti do pojave proširenih vena: debljina, starija životna dob, ženski spol, neaktivnost, povreda noge, trudnoća, pušenje, uzimanje tableta za oralnu kontracepciju ili nadomjesnog hormonsko liječenje, obiteljska sklonost.

Proširene vene, osim što su vidljive, dovode i do niza poteškoća:

  • tupa bol, pečenje ili težina u nogama ( ovi simptomi mogu biti vidljiviji tek navečer ili nakon što dugo sjedite ili stojite)
  • oticanje nogu ( posebice u području stopala i gležnjeva )
  • svrbež u području varikoziteta
    promjena boje kože ( hipostatski dermatitis ), promjene same kože ( suha, zategnuta)
  • površinski tromboflebitis - kada se krvni ugrušak i upala razvijaju u maloj veni blizu površine kože
  • otvorene rane
  • krvarenje nakon manje ozljede

Cilj liječenja venske insuficijencije je olakšavanje simptoma i sprečavanje mogućih komplikacija.


    Politika privatnosti | Korištenje kolačića