Izbornik

Bolnica u kojoj su izliječeni najbolji hrvatski sportaši

Specijalna privatna bolnica za ortopediju, kirurgiju, neurologiju i fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Sveta Katarina u Zaboku radi nešto više od godinu dana, a već je danas mnogi smatraju regionalnim centrom izvrsnosti iz područja za koja je registrirana.

Ova bolnica je jedini centar u ovom dijelu Europe koji na jednom mjestu omogućuje vrhunsku dijagnostiku, najbolji terapijsko-operacijski postupak i individualno pripremljenu rehabilitaciju. Riječ je prvoj potpuno privatnoj bolnici tog tipa u regiji u koju je uloženo 90 milijuna kuna, a čiji je idejni začetnik prof. dr. sc. Dragan Primorac.
Bolnica ima 40-tak zaposlenih od toga 13 eminentnih liječnika koji se konstantno i sustavno znanstveno usavršavaju u Hrvatskoj i u inozemstvu što je pacijentima garancija pružanja vrhunske medicinske usluge. Podatak da 92% svih zaposlenih liječnika su doktori znanosti ili su pred stjecanjem doktorata, sam za sebe govori sve.
Osim toga gotovo svi liječnici su uključeni u nastavu na sva četiri medicinska fakulteta u Republici Hrvatskoj, a posebno dobru suradnju imamo s Medicinskim fakultetima Sveučilišta u Splitu te Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Osijeku čija smo nastavna baza.
Od osnivanja bolnica je krenula vrlo intenzivno: samo prošle godine u bolnici je napravljeno 2.072 pregleda magnetskom rezonancijom, 290 operativnih zahvata i 1.529 pregleda u Poliklinici Specijalne bolnice Sveta Katarina.
Bolnica Sv Katarina uvela je jedinstven postupak liječenja: od dijagnostike do rehabilitacije – sve na jednom mjestu.
Taj cjeloviti pristup posebnost je najboljih američkih klinika i mi ga prvi uvodimo u ovom djelu Europe. Govoreći jednostavnim rječnikom, multidisciplinarni pristup dijagnostici, liječenju i rehabilitaciji omogućuje da je npr. ortoped uključen u postupak dijagnostike, operativnog liječenja te da sudjeluje i prati postupak rehabilitacije. Upravo ovakav interdisciplinarni postupak omogućio je daleko bolje rezultate i brži oporavak bolesnika. Osim usluga magnetske rezonancije, bolnica je specijalizirana za obavljanje svih vrsta ortopedskih operacija, od klasičnih do minimalno- invazivnih zahvata (tkz. artroskopskih), za regenerativnu ortopediju, tkivni inženjering, operacije kralježnice (posebno hernije diska vratne i lumbalne kralježnice) te jednodnevnih minimalno-invazivnih zahvata na kralježnici (tkz. intervencija) u lokalnoj anesteziji. U Specijalnoj bolnici Sv. Katarina moguće je obaviti zamjenu zglobova kuka, koljena i ramena, odnosno djelomičnu ili parcijalnu zamjenu zglobova koljena i ramena. Bolnica je razvila i jedinstven program djelomične zamjene zglobnih površina tzv. resurfacing) koji je jedinstven u ovom dijelu Europe.
Osim navedenog postoji i mogućnost operacijskog liječenja uporne kronične boli i to pomoću implantacije uređaja za kontinuiranu intratekalnu aplikaciju analgetika te implantaciju spinalnih neurostimulatora. Bolnica je opremljena najmodernijom dijagnostičkom, terapeutskom i rehabilitacijskom opremom i infrastrukturom, ima pet operacijskih dvorana s vlastitom sterilizacijskom jedinicom te jedinicom za postoperacijski nadzor, ambulantu za ortopediju, anesteziološku ambulantu, ambulantu za liječenje bolnih stanja, ambulantu za bolna stanja kralježnice i ambulantu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, dnevnu bolnicu.

CENTAR ZA SPORTSKU MEDICINU

Obzirom na izvrsne stručnjake koji su educirani od Harvarda pa do Bazela te na odličnu tehnološku opremljenost u bolnici se liječio i niz vrhunskih sportaša, od Ivice i Janice Kostelić, Blanke Vlašić, Nike Kranjčara, Ivana Balića, Gordana Giričeka, Ive Karlovića, Jelene Dokić, Igora Bišćana, Dine Drpića, Mirande Tatari, Damira Vugrinca, Sammira, Mirka Filipovića, Sandre Perković i brojnih drugih.
Liječnici ove zdravstvene ustanove voditelji su ili članovi medicinskih timova Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatskog vaterpolo saveza, Hrvatskog stolnoteniskog saveza, a bolnica je i službena zdravstvena ustanova niza hrvatskih sportskih klubova poput NK Hajduka, GNK Dinama, NK Splita, NK Slavena Belupa, KHL Medveščaka, RK Podravka i drugih. Unatoč tome, bolnica nema ekskluzivni karakter i otvorena je za sve građane RH kao i brojne pacijente iz inozemstva.
U svakom od područja Specijalna bolnica Sv. Katarina razvija suradnju sa stručnjacima i znanstvenicima vodećih inozemnih klinika što je garancija uvođenja najviših standarda i najnovijih metoda i protokola. Tako npr. u ortopediji, posebice iz područja kao što je stanična, molekularna i regenerativna ortopedija te tkivni inženjering postoji znanstvena suradnja s vodećom svjetskom ustanovom za napredna istraživanja u ortopediji (Center for Advanced Orthopaedic Studies) Sveučilišta Harvard u Bostonu. Specijalna bolnica Sv. Katarina centar je izvrsnosti za suvremenu dijagnostiku i kirurgiju kralježnice s liječenjem bolnih stanja (pain management). S tim u svezi, bolnica razvija suradnju s vodećim europskim i američkim klinikama i stručnjacima. Za područje minimalno-invazivne kirurgije kralježnice razvijena je suradnja sa stručnjacima iz SAD-a (Caroline’s Pain Institute). Djelatnici anesteziološkog tima aktivno surađuju s europskim (ESA) i američkim (IARS) udruženjem anesteziologa. Osobita se suradnja razvija na području terapije akutne i kronične boli (IASP, EFIC) te regionalne anestezije i analgezije (ESRA, ASRA). Suradna ustanova Specijalne bolnice Sv. Katarina za djelatnost radiologije je austrijska dijagnostička klinika “Diagnostikum” (Beč, Graz), što je dodatna garancija unaprjeđenja kvalitete dijagnostičkih zdravstvenih usluga koje pruža Specijalna bolnica Sv. Katarina. Specijalna bolnica Sv. Katarina jedina je ustanova u Hrvatskoj koja je uključena u program Europskog društva muskuloskeletne radiologije za standardizaciju i primjenu jedinstvenih protokola MR pregleda.

BOLNICA BEZ BOLI

Stručnjaci ističu da 95 posto osoba koji osjećaju bol u kralježnici nemaju zapravo nikakve nestabilnosti kralježnice kao niti kritično suženje kralježnične moždine sa slabosti u nogama, što bi zahtijevalo hitnu otvorenu operaciju kako bi takve osobe bile mobilne. Poznato je da se svaka bol kralježnice može rješavati minimalno invazivnim zahvatima i da većina velikih operacija na kralježnici ima svoju minimalno invazivnu alternativu koja spašava ljude velikih operativnih zahvata na kralježnici kao i dugotrajnih postupaka rehabilitacije što bolesnika na dulji vremenski period udaljava od posla, a državi čini goleme troškove. S druge strane kod minimalno invazivne kirurgije jednostavnim zahvatima bol se rješava odmah, postupak rehabilitacije se bitno skraćuje, a bolesnik se vraća na posao nakon nekoliko dana što sve zajedno predstavlja uštede sustavu zdravstva i do deset puta u odnosu na tradicionalne “velike” zahvate. Suzbijanje boli je posebnost specijalne bolnice Sveta Katarina, a bolnica je oformila prvi multidisciplinarni stručni tim za liječenje akutnih bolnih stanja u Republici Hrvatskoj – tzv “Acute Pain Service” kao njezino integralno multidisciplinarno tijelo i kao takav je jedinstven u Hrvatskoj.

NOVA POLIKLINIKA U ZAGREBU

S obzirom na to da se bolnica Sv. Katarina nalazi u Zaboku koji je 40-tak km udaljen od grada Zagreba, pokazala se potreba dio poslovnih aktivnosti organizirati i u samom Zagrebu. Kako bi se što više približili svojim klijentima, bolnica Sv. Katarina osnovala je svoju poslovnu jedinicu u Zagrebu – Polikliniku Sv. Katarina, smještenu u Trpinjskoj ulici broj 9, u kojoj se poliklinička djelatnost obavlja na 500 m2. Poliklinika ima 7 specijalističkih ambulanti, te djelatnost fizikalne terapije. U fizikalnoj terapiji u našoj bolnici, uz medicinsku gimnastiku (koja je osnova svakog rehabilitacijskog programa) koriste se metode elektroterapije, magnetoterapije, termoterapije (terapijski ultrazvuk, dijatermija, površinski toplinski oblozi), ultrasonoforeze, zatim terapija laserom, terapija udarnim valom, krioterapija i kriokompresivna terapija, elektrostimulacija mišića i živaca, funkcionalna elektrostimulacija, biofeedback trening, kontinuirano pasivno razgibavanje (CPM, continuous passive motion), kineziotaping, manualne masaže i manualne manipulacije zglobova. Tijekom provođenja fizikalne terapije i rehabilitacije pacijenti su svakodnevno pod nadzorom stručnog medicinskog tima: liječnika, fizioterapeuta i medicinskih sestara, a liječenje se provodi u luksuzno uređenom prostoru s najsuvremenijom opremom. U poliklinici Sv.Katarina pripremamo individualne programe fizikalne terapije i rehabilitacije ovisno o ciljevima koje pacijent želi postići s fizikalnom terapijom i rehabilitacijom te ovisno o njegovoj fizičkoj kondiciji. Program rehabilitacije prilagođava se individualno ovisno o samoj bolesti i oštećenju, odnosno operativnom zahvatu te osobnim potrebama bolesnika s ciljem što bržeg povratka u svakodnevne životne aktivnosti. Zato pripremamo za svakog pacijenta osobni plan rehabilitacije i to u okviru nekoliko rehabilitacijskih programa fizikalne terapije (tkz. paketa): preoperativna, postoperativna, posttraumatska, rekreativna i sportska rehabilitacija, rehabilitacija sindroma prenaprezanja, degenerativni rehabilitacijski program, medicinski fitness, preventivna (well-being) rehabilitacija. Sve navedeno je garancija vrhunske medicinske usluge u ugodnom ambijentu koji omogućava brz povratak svakodnevnim aktivnostima.
Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba
Dogovorite pregled