Izbornik

Danas svečano otvorena 9. ISABS konferencija

U nazočnosti više od 500 sudionika iz 42 države danas na Braču svečano otvorena 9. Međunarodna konferencija forenzičara, genetičara i stručnjaka individualizirane medicine.

Na otvaranju su govorili, predsjednik i suosnivač ISABS-a prof.dr. Dragan Primorac, član Predsjedništva Američke akademije za forenzičke znanosti prof.dr. Robert Barsley, predsjednik Hrvatske akademije pravnih znanosti prof.dr. Željko Horvatić, rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr. Šimun Anđelinović, ministar znanosti obrazovanja i sporta RH prof.dr. Vedran Mornar te ministar zdravlja RH prim. Siniša Varga, dr. med. dent. spec. U radu skupasudjeluje 500 sudionika među kojima su vodeći svjetski znanstvenici iz područja personalizirane medicine, kliničke, forenzičke i antropološke genetike, a među njima su dobitnici Nobelove nagrade. Suorganizator kongresa je čuvena američka Mayo Clinic, a u organizaciji sudjeluju iAmerican Academy of Forensic Sciences, George Washington University, Penn State University,University of New Haven, University of Botswana, Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Splitu,Sveučilište u Osijeku, Sveučilište u Rijeci, Specijalna bolnica Sveta Katarina, Genos, Institut Ruđer Bošković, Institut za antropologiju i niz drugih.
 
 
Ministri Mornar i Varga izrazili su zadovoljstvo što se upravo jedan od najprestižnijih svjetskih znanstvenih skupova (ISABS 2015) održava u Republici Hrvatskoj i time diže međunarodni ugled cijeloj državi. Posebno su istaknuli važnost povezanosti temeljnih medicinskih znanosti s kliničkom praksom kroz tzv. translacijsku medicinu što predstavlja okosnicu razvoja modernih medicinskih znanosti. Izrazili su svoju osobnu potporu kao i potporu institucija kojima su na čelu ISABS-u i čestitali na uspjehu konferencije koja je postigla svjetsku slavu.
 
Kongres je započeo sa sjajnim izlaganjima prof.dr. Henry Erlich-a koji je s Kary Banks Mullis-om otkrio revolucionarnu metodu PCR, koja je omogućila umnažanje DNA i razvoj molekularne dijagnostike. Zbog toga otkrića 1993. Kary Mullis-u je dodjeljena Nobelova nagrada. Odmah nakon toga prof.dr. Tamas Ordog (Mayo Clinic) održao je predavanje o utjecaju genetike na razvoj personalizirane medicine, a prof.dr. Michi Hofreiterje prikazao zadnje rezultate genetskog istraživanja genoma čovjeka koji je živio u Paleolitiku i Neolitiku. Poseban interes je vladao za predavanje zasigurno najtraženijeg liječnika u SAD-u, prof.dr. Anthony Atalu (Wake Forest University), koji je tijekom dosadašnjeg rada objavio više od 400 radova u najprestižnijim znanstvenim časopisima, a koji je istodobno i vlasnik više od 200 patenata iz područja medicine i novih tehnologija. Prof.dr. Atala je član Američke akademije, dobitnik nagrade Christopher Columbus koju dodjeljuje američki Kongres, i najveće je ime iz područja regenerativne medicine i stratega razvoja u laboratoriju uzgojenih organa. U.S. News and World Report prof.dr. Atalu je proglasio jednim od ključnih osoba za razvoj medicine u 21. stoljeću. Prof.dr. Atala je prikazao konkretne slučajeve uspješno transplatiranih u laboratoriju uzgojenih organa (mokraćnog mjehura) ali i zadnje rezultate u laboratoriju sintetiziranih krvnih žila, hrskavice, kosti, i niza drugih organa.
 
Neposredno nakon toga American Academy of Forensic Sciences održala je zajedničku sekciju s Hrvatskom akademijom za pravne znanosti s temom DNA u borbi protiv kriminala, međunarodnog terorizma i bioterorizma.
 
Organizator Kongresa International Society of Applied Biological Sciences (ISABS) je jedna od vodećih svjetskih znanstvenih organizacija iz područja forenzičke, kliničke i antropološke genetike kojom, od početka 2015. godine, predsjedava prof.dr. Dragan Primorac, jedan od najpriznatijih svjetskih eksperata iz područja forenzičke genetike. Suosnivači ISABS-a su prof.dr. Moses Schanfield (George Washington University) i prof.dr. Stanimir Vuk-Pavlović (Mayo Clinic). U radu znanstvenog odbora ISABS-a sudjeluje četvero nobelovaca (prof. dr. Ada Yonath (Weizmann Institute of Science, Rehovot), prof.dr. Aaron Ciechanover(Technion, Haifa), prof.dr. Robert Huber (Max-Planck Institute) i prof.dr. Richard Roberts

Linkovi: 
  
Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba