Izbornik

Hrvatski i američki znanstvenici počinju jedinstven projekt u prevenciji iznenadne srčane smrti u sportaša

Cilj projekta je uvođenje novih molekularnih dijagnostičkih metoda u svrhu prevencije iznenadne srčane smrti u sportaša

Tijekom projekta analizirat će se 292 gena povezana sa stanjima koja dovode do iznenadne srčane smrti
 
Zagreb, 11. lipnja, 2019. Tijekom tiskovne konferencije održane u prostorijama Hrvatskog nogometnog saveza koja je okupila niz stručnjaka iz područja kardiologije, genetike, medicine rada i sporta predstavljen je pilot projekt, uvođenja novih molekularnih dijagnostičkih metoda u svrhu prevencije  iznenadne srčane smrti u sportaša. Cilj projekta, u čijoj će realizaciji sudjelovati hrvatski, američki i njemački znanstvenici te liječnici iz područja kardiologije, genetike, medicine rada i sporta, ali i drugih disciplina, je utvrditi koliko i kako genetika, posebice kod predisponiranih sportaša može pomoći u prevenciji iznenadne srčane smrti sportaša. Ovim projektom HNS te Republika Hrvatska snažno se pozicioniraju na globalnoj razini jer će se tijekom njegova provođenja analizirati do sada najveći broj gena povezanih sa stanjima koja dovode do iznenadne srčane smrti u nogometaša.
 
Proaktivni genetički testovi analiziraju najznačajnije genske mutacije koje su povezane s povećanim rizikom od razvoja nasljednih oblika brojnih kardiovaskularnih oboljenja.Temeljni cilj implementacije personalizirane medicine u kliničkoj praksi je razumjeti molekularnu osnovu bolesti i sukladno tome razvijati najbolji mogući terapeutski postupak. S ciljem ranog otkrivanja pojedinih patogenih mutacija, a kako bi se mogao prevenirati nastanak bolesti proaktivni su budućnost suvremene medicine.
 
Dvije najutjecajnije svjetske kardiološke organizacije, „American Heart Associtation“ i „European Society of Cardiology“, snažno podržavaju uvođenje preventivnih pregleda sportaša kao strategije za rano otkrivanje „tihih“ srčanih bolesti te je upravo iz tog razloga ovaj projekt od velike važnosti. Zadnje znanstvene spoznaje sugeriraju da klasični kardiološki pregled nije dostatan u ranom otkrivanju stanja koja mogu dovesti do iznenadne srčane smrti sportaša te da genetski probir kod predisponiranih sportaša dobiva ključnu ulogu.
 
Konferenciji za medije nazočili su  g. Davor Šuker, predsjednik HNS-a, prof.dr. Dragan Primorac predsjednik Zdravstvene komisije HNS-a, te prof.dr. Johannes Brachmann, jedan od vodećih europskih kardiologa te niz vodećih hrvatskih stručnjaka iz različitih područja medicine.
 
Izjave:
Gosp. Davor Šuker, predsjednik HNS-a naglasio je kako je zdravstveni tim vrlo značajan čimbenik u nogometu zbog prevencije te se zato prepuštamo u ruke naših doktora kako bi izbjegli tragične trenutke. Pohvalio je ovaj izniman projekt koji je od značajne važnosti za naše sportaše.
 
Prof.dr. Dragan Primorac predsjednik Zdravstvene komisije HNS-a naglasio je kako 16.1% zdravih odraslih osoba ima predispoziciju za nastanak bolesti koja ima genetsku podlogu.
Točnije, u 7.2% odraslih osoba od ukupno 16.1% odraslih osoba s pozitivnim rezultatima proaktivnog testa postoje klinički značajne varijante gena koje su povezane s nastankom kardiovaskularnih i malignih bolesti.
 
Prof. dr. Johannes Brachmann, jedan od vodećih europskih kardiologa istaknuo je da mu je čast biti u ovakvom sustavu koji može odgovarati na kompleksna kardiološka pitanja te da treba poslužiti kao primjer drugima.

Index.hr

Dalmacijadanas.hr

Nogometplus.net

Prigorski.hr

HNS

Net.hr

Sportske novosti - PDF

Večernji list - PDF

Jutarnji list - PDF

Novi list - PDF

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba