Izbornik

ISABS 11. kongres iz genetike i personalizirane medicine u Splitu s čak četiri nobelovca

Danas počinje kongres u organizaciji jednog od najuglednijih međunarodnih znanstvenih društava ISABS

Hrvatska je od danas centar svjetske znanosti. U Splitu, naime, počinje 11. kongres u organizaciji jednog od najuglednijih međunarodnih znanstvenih društava iz područja personalizirane medicine te kliničke i sudske genetike (International Society of Applied Biological Science – ISABS) na kojemu će se okupiti svjetska elita iz tih znanstvenih područja, uključujući i čak četvero dobitnika Nobelove nagrade. Zahvaljujući ovom skupu, i Hrvatska je brendirana na svjetskoj znanstvenoj karti, a među najzaslužnijima za sve to je prof. dr. Dragan Primorac, hrvatski pedijatar, genetičar i forenzičar, profesor na medicinskim fakultetima u Splitu, Osijeku i Rijeci, te na prestižnim američkim sveučilištima New Haven i Penn State.

Radi se o pozicioniranju Hrvatske u svjetskoj znanosti. Skup organiziraju International Society for Applied Biological Sciences (ISABS), vodeća američka zdravstvena institucija Mayo Clinic i Specijalna Bolnica Sv. Katarina, i to u suradnji s Američkom akademijom za forenzične znanosti i nizom drugih institucija, među kojima je i Sveučilište u Splitu.

"Specijalna bolnica Sv. Katarina među prvim je zdravstvenim institucijama koje žive koncept personalizirane medicine. Bolnica je napravila golemi iskorak globalno kad je riječ o farmakogenomici, a i prva je zdravstvena institucija koja je u kliničku praksu u Hrvatskoj uvela aplikaciju menzemahalnih matičnih stanica izdvojenih iz masnog tkiva u zglobove pacijenta koji boluju od osteoartritisa, a upravo o tim rezultatima govorit ću tijekom trajanja kongresa" - ističe prof. dr. Primorac.

 

Slobodna Dalmacija

T-Portal

Dalmatinski portal

 

Večernji list - PDF

Večernji list - PDF 2

Večernji list - PDF 3

Jutarnji list  - PDF

Slobodna Dalmacija - PDF

 

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba