Izbornik

ISABS: najbolji hrvatski srednjoškolci u društvu s nobelovcima

Primorac: Izvrsnost nema alternative, a ISABS koji okuplja niz Nobelovaca će učiniti sve da pruži potporu najizvrsnijim hrvatskim srednjoškolcima

U prostorijama Ministarstva znanosti i obrazovanja danas je održana tiskovna konferencija tijekom koje je priopćeno da je Međunarodno društvo primjenjenih bioloških znanosti (ISABS) jedna od vodećih svjetskih znanstvenih organizacija iz područja personalizirane medicine, forenzične i antropološke genetike otvorila natječaj za prijavu radova hrvatskih srednjoškolaca koji konkuriraju za prestižnu međunarodnu nagradu "The ISABS Future Scientist Award”.


Događaju je nazočila ministrica znanosti i obrazovanja prof. Blaženka Divjak, američki veleposlanik Robert Kohorst te predsjednik ISABS-a prof. Dragan Primorac„The ISABS Future Scientist Award“ se dodjeljuje srednjoškolcima s najbolje ocijenjenim radovima/esejima, a selekcijski postupak provest će ugledni svjetski i hrvatski znanstvenici, uključujući i dobitnike Nobelove nagrade. Nagradom će se nagraditi šest najboljih hrvatskih srednjoškolaca za svoje radove (eseje) iz područja biologije čovjeka, kemije i genetike. Natječaj će biti otvoren do 1. svibnja 2019. godine, a  15. svibnja 2019. na web stranicama ISABS-a (www.isabs.net) bit će objavljeni rezultati selekcijskog postupka.

Nagrađenim učenicima uručit će se prestižna međunarodna ISABS-ovu nagrada „The ISABS Future Scientist Award“, prikladna diploma, novčana nagrada te besplatna kotizacija za sudjelovanje na svim sekcijama konferencije, uključujući i predavanja dobitnika Nobelove nagrade,  te svečanu večeru, a bit će im uručeni i cjeloviti materijali skupa (knjiga sažetaka, posebni svezak Croatian Medical Journal itd.). Uz to, njihovi mentori bit će nagrađeni besplatnim sudjelovanjem na skupu (troškove kotizacije snosi organizator) i prikladnom diplomom. Dobitnici su obvezni svoj rad prikazati na Konferenciji u obliku postera. 

Uručenje nagrada predviđeno je za vrijeme održavanja „The 11th ISABS Conference on Forensic, Anthropologic and Medical Genetics and Mayo Clinic Lectures in Translational Medicine” u Splitu 19. lipnja 2019. godine. U radu ISABS-ove konferencije sudjelovat će više od 550 znanstvenika među kojima i četvero dobitnika Nobelove nagrade: prof. prof. dr. Paul Modrich (Duke University), prof. dr. Avram Hershko (Technion Institute of Science), prof. dr. Robert Huber (Max Planck Institute) i prof. dr. Ada Yonath (Weizmann Institute of Science).

Izjave:
Prof.dr. Blazenka Divjak: “ISABS-ova konferencije koje je prof.dr. Primorac započeo prije dvadesetak godina jedan su od najznačajnijih svjetskih znanstvenih događaja koji snažno pozicioniraju hrvatsku znanost. Osim što okupljaju dobitnike Nobelove nagrade imaju snažan motivacijski učinak na naše učenike i studente koji teže izvrsnosti.

Robert Kohorst: “Američko veleposlanstvo pruža punu potporu ISABS-ovoj konferenciji koja ima veliku ulogu u približavanju naših država i koja intenzivno radi na jačanju izvrsnosti”.

Prof.dr. Dragan Primorac: “ISABS konferencija snažno pozicionira Hrvatsku u svijetu i šalje poruku mladima da izvrsnost nema alternativu. Simbolično je što se današnja tiskovna konferencija  održava svega nekoliko dan pred Međunarodni dan darovitih učenika, a budući da ovi učenici prestavljaju vrh piramide izvrsnosti trebaju maksimalnu potporu svih nas. Zahvaljujem vodećoj američkoj zdravstvenoj instituciji Mayo Clinic i Američkoj akademiji za forenzične znanosti koje zajedno sa Specijalnom bolnicom Sv. Katarina i drugim institucijama godinama pozicioniraju ISABS kao jedan od vodećih svjetskih znanstvenih brendova.

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba