Izbornik

Jedanaesti kongres forenzičke i antropološke genetike te predavanja o presonaliziranoj medicini Klinike Mayo

Slijedeći tradiciju staru 22 godine, u Splitu je u lipnju pod predsjedanjem prof.dr. Dragana Primorca, održana je kongres „The 11th ISABS Conference on Forensic and Anthropologic Genetics and Mayo Clinic Lectures in Individualized Medicine koji je okupio više od 600 sudionika i 90 pozvanih predavača među kojima i 4 dobitnika Nobelove nagrade. Kongres su organizirali Međunarodno društvo primijenjenih bioloških znanosti (ISABS), vodeća američka zdravstvena institucija Mayo Clinic i Specijalna bolnica Sv. Katarina.

Tijekom trajanja konferencije prezentirane su najnovije spoznaje iz područja genomike, epigenomike, stanične, genske i imuno-terapije, molekularnog profiliranja tumora, regenerativne medicine, farmakogenomike, mikrobioma, forenzičke i antropološke genetike, glikomike, itd.

U kliničkom djelu kongresa, glavna ovogodišnja tema je bila personalizirana medicina. Osnova koncepta personalizirane ili, kako se odnedavna naziva, precizne medicine temelji se na poznavanju i razumijevanju procesa na molekularnoj razini što je istodobno ključno i u dizajniranju terapeutskog postupka. Drugim riječima, analizom genoma dobivaju se informacije koje mogu biti važne za prevenciju nastanka bolesti, u ranoj dijagnostici, ali i pri odabiru optimalnog liječenja i praćenja učinkovitosti terapije. “Prava terapija za pravog pacijenta u pravo vrijeme” je ključna sintagma personalizirane medicine, a posebno je značajna kad je riječ o farmakogenomici.


Jutarnji list

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba