Izbornik

U bolnici Sv. Katarina izvodi se najmoderniji zahvat na kralješcima

U Specijalnoj bolnici Sveta Katarina u Zaboku nedavno su izvedene prve operacije kifoplastike, najsavršenije tehnike na svijetu koja se primjenjuje kod bolnih prijeloma kralježaka prouzročenih prvenstveno osteoporozom, ali i metastazama različitih tumora koji se šire u kralježnicu. Ovaj moderni zahvat izveli su već na četiri starije gospođe doc.dr.sc. Karlo Houra, specijalist neurokirurgije, i dr. Darko Perović, specijalist kirurg. Zahvat se izvodi tako da se u tijelo slomljenog i posljedično spljoštenog kralješka najprije pod tlakom upuhuje balon ispunjen kontrastnim sredstvom. Time se napravi kvalitetan prostor za koštani cement te se proba vratiti normalna visina koju je kralježak imao prije prijeloma.

Precizan postupak

Nakon proširivanja i odizanja krovnih ploha kralješka upotrebom balona korpus kralješka se popunjava koštanim cementom kako bi se postigla imobilizacija i na taj način spriječila mikrogibanja slomljenih dijelova kralješka koja uzrokuju bol.

Kako se problemi s osteoporozom, zbog kojih kost postaje vrlo osjetljiva, krhka i lako lomljiva, najčešće počinju javljati kod žena nakon menopauze, a još više nakon 70. godine kada nastupa senilna osteoporoza, najčešći bolesnici s takvim problemima su upravo žene.

Kod osteoporoze kost je toliko krhka da u svojoj strukturi jedva ima nekoliko građevnih elemenata koje nazivamo koštanim gredicama. Kad pokrovne plohe kralješka, koje su građene od kompaktne kosti, napuknu, kralježak se doslovno uruši kao kula od karata.

Primjerice, da bi zdrava osoba slomila kralježak, mora pasti s visine od dva do tri metra. Osobama s osteoporozom dovoljno je podići neki malo teži predmet ili se jače nakašljati pa da kralježak pukne i nastane prijelom.

Takve osobe trpe izrazito jake bolove i pri najmanjem pokretu, teško im je ustati iz kreveta i normalno se kretati.

– Upravo zbog minimalno invazivne izvedbe kifoplastika je iznimno kvalitetna i učinkovita metoda liječenja – ističe dr. Darko Perović, specijalist kirurg koji je s doc.dr. sc. Karlom Hourom, specijalist neurokirugije, jedan od dvije glavne osobe koja se u Specijalnoj bolnici Sveta Katarina bave problemima bolesne kralježnice.

– Riječ je o minimalno invazivnom zajvatu. Cilj postupka je upotrebom dilatacijskog balona s kontrastnim sredstvom vratiti visinu koju je spljošteni kralježak imao prije prijeloma, a koji je zadobio zbog oslabljene mineralizacije kosti, te ga u toj poziciji stabilizirati upotrebom koštanog cementa. To se može napraviti na dva različita načina.

 Zahvat traje jedan sat

Jedan način je tehnikom vertebroplastike kojom se cement direktno ubrizga u kost bez prethodnog proširivanja. Ta se tehnika izvodi i u drugim bolnicama. No, ako je kralježak previše spljošten, samo popunjavanje koštanim cementom bez prethodnog proširivanja nije dovoljno i neće se postići dovoljno kvalitetni rezultati. Stoga je tehnika kifoplastike mnogo moderniji način kojim se postižu učinkovitiji rezultati jer se prije ubrizgavanja cementa napuše balon. On tada napravi kvalitetniji prostor za ubrizgavanje dovoljne količine cementa – objašnjava doc.dr.sc. Karlo Houra, specijalist neurokirurg. Sam tijek operacije je ralativno kratak i traje samo jedan sat. Bolesnik se potrbuške legne na stol koji propušta rendgenske zrake i tijekom operacije na RTG monitoru može se kontrolirati preciznost izvedbe postupka.

Nisam mogla vjerovati

Sa svake strane na leđima bolesnika napravi se vrlo mali kožni rez od samo nekoliko milimetara. Tanke igle se pod kontrolom rendgena kroz pedikl kralješka postave u sredinu njegova korpusa. Kroz njih se umetne i napuše balon koji mehanički napravi potrebni prostor, a zatim se ubrizga nekoliko mililitara koštanog ceneta.

Cijena zahvata iznosi nešto više od 20.000 kuna za jedan kralježak. No, ako se radi o dva ili više kralježaka, cijena se ne poduplava. Jedna od prvih pacijentica je 70-godišnja Đurđica Pavlinić iz Dugog Sela.

– Dugo sam trpjela izuzetno jake bolove, nisam bila u stanju napraviti niti jedan normalni pokret, nisam mogla normalno spavati niti ustajati. Sada su me liječnici vratili u život – priča Đurđica koja sat nakon operacije više nije osjećala nikakve bolove.

– Nisam mogla vjerovati da sam tek ustala iz bolničkog kreveta, a već sam bila zdrava – kaže. Da pacijent samo jedan sat nakon operacije ne osjeća bolove, potpuno je uobičajeno, doznajemo od liječnika.

Korak prvi: u kralježak se upuhuje balon ispunjen kontrastnim sredstvom

Korak drugi: balon daje prostor za koštani cement. Kralježak se vraća normali

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba
Dogovorite pregled